Styrk dit Barns Selvkontrol

5 Gode Råd

Sensitive børn vil – fordi de er mere følsomme og påvirkede af stress – hurtigere kunne miste selvbeherskelsen. Men hvis de kan berolige sig selv, lærer de med tiden at beherske sig bedre end andre børn.

Forskningen viser, at selvkontrol virker som en styrke, dit barn har mere eller mindre af, og som påvirker alle facetter af dit barns liv – langt ind i voksenalderen. Heldigvis kan selvkontrol trænes. Læs videre og få praktiske tips.

Hvad kan du gøre? Fem nyttige tips

1.Husk vigtigheden af at træne dit barns evne til selvkontrol

Når du nærer dit barns selvkontrol, synes dit barn sjældent, at du er en fantastisk far eller mor: på kort sigt får du tværtimod indimellem negativ feedback. Det gælder uanset om du guider dit barn til at lave lektier, rydde op, spise sundt, være tålmodig, hjælpe til, dele med andre børn osv.

Mind derfor dig selv om: “lige nu er jeg en god mor/far. Hver gang jeg træner selvkontrol med mit barn, giver jeg en gave”. Den tanke kan motivere dig til ikke at give op og vælge ‘den nemme løsning’ i en travl hverdag.

På lang sigt giver selvkontrol bl.a. dit barn:

  • bedre sociale færdigheder og relationer. Det gælder venskaber såvel som parforhold.
  • bedre faglige præstationer.
  • styrket selvværd og selvtillid.
  • udholdenhed i vanskelige situationer.
  • evne til at tøjle frustration, vrede, sorg og andre vanskelige følelser.
  • flere positive følelser og bedre livskvalitet.

2.Stil få nye krav af gangen – husk at det kræver selvkontrol at træne selvkontrol

Når dit barn skal lære én ny færdighed (f.eks. at pakke sin skoletaske og smøre sin madpakke, selv at låse sin cykel op og i, sætte sine sko på plads osv. ), tærer det på selvkontrollen, det har til rådighed til at gøre andre ting. Dit barn kan i den periode, hvor det skal lære noget nyt, have sværere ved at tøjle sine følelser eller leve op til andre krav.

Forvent på kort sigt en forværring inden du oplever en forbedring. I denne periode skal du forsøge at være kærlig og tålmodig over for dit barn. Giv udtryk for, at dit barn ikke har lært den nye færdighed endnu. På den måde signalerer du, at det kan lade sig gøre, hvis dit barn holder frustrationen ud og bliver ved.

sæt grænser på en kærlig, effektiv og kompetent måde

3.Giv dit barn modet til at holde ud, når det er svært

Tal med dit barn og vis det vej. Giv dit barn modet til at fortsætte, når noget er svært. Når du lærer dit barn, at det er svært og hårdt – men også meget tilfredsstillende – at prøve igen og igen og igen, får dit barn mod på at klare den nuværende – og mange kommende – udfordringer.

For dit sensitive barn, som har stærke følelser, når ting ikke går som ønsket og forventet, er din feedback guld værd. Dit barn reagerer nemlig ikke kun mere følsomt på frustration men også på positiv feedback.

Frem for alt skal du give dit barn feedback på anstrengelsen og indsatsen – ikke resultatet. Det gør, at dit barn bliver indre-styret og tror på sig selv i stedet for at være ydre-styret, hvor det hurtigt mister troen på sig selv, når det ikke opnår et godt resultat.

4.Sørg for at lade selvkontrol-batteriet op

Selvkontrol kræver energi, og energien kan blive brugt op: ønsker du at dit barn får succes med at leve op til krav, skal du dagligt hjælpe det til at lade energi op, så selvkontrol-batteriet er fyldt.

Aktivering af selvkontrol kan måles rent fysisk ved f.eks. ujævn hjerterytme og et relativt hurtigt fald i blodsukker. Børn kan biologisk og psykologisk føle sig spidsbelastet af intens brug af deres selvkontrol.

Hvile, søvn og mad er alle måder, du kan bruge til at lade batteriet op. Men ting som positive sociale oplevelser og grin er også med til at give plus på selvkontrol-batteriet.

5.Støt dit barn i at bruge sin selvkontrol på det rigtige

Det er godt for dit barn at bruge sin selvkontrol til at klare en fysisk udfordring på legepladsen eller en svær opgave i skolen. Men det er ikke godt for dit sensitive barn at bruge sin selvkontrol på at skabe konflikter med andre børn eller med voksne.

Fra ca. 4 års alderen kan du begynde at snakke med dit barn om, hvordan det bruger sin selvkontrol: Hvad har det gjort rigtigt? Hvad har været svært? Hvordan kan vanskelighederne overvindes? På den måde guider du dit barn til at styrke sin selvkontrol – og til at være bevidst om at bruge selvkontrollen på det rigtige.

Få inspiration til at være en god rollemodel: læs om træning af selvkontrol for voksne.

Ønsker du mere gratis information?

Tilmeld nyhedsbrevet, som ca. hver 3 uge kommer med gratis artikler, der ligesom denne artikel giver dig viden og vejledning til hverdagen – og få  kapitler fra to af vores bøger i gratis gave. Du kan også se videoklip, høre radiointerviews og læse artikler fra pressen.

Søger du flere redskaber?

Gå videre til kurset om Sensitive børns følelsesliv, seminaret om Sensitive børns selvværd og bog og videokursus om Sensitive børn

Eller læs vores bøger:
Sensitive børn og voksne – forstå potentialet og lad det blomstre, som viser vej til at lade alt det positive i dit barn folde sig ud og vokse.
Sensitive børn – fra sårbarhed til styrke, som giver mange gode råd til forældre og fagpersoner om hverdagen og livet i institution og skole.

Forældre kan også have gavn af kurserne i Indre ro og Fra vrede til varme, som ofte smitter positivt af på børnene.
Gå videre til oversigt over alle videoklip fra seminarer.
Gå videre til dobbelt DVD’en med fra sidste seminar om særligt sensitives trivsel med psykologerne Elaine Aron og Lise August.

Berig hverdagen med inspiration og ny viden til dig selv eller dit barn. Tilmeld og få gratis gaver!

Berig hverdagen med inspiration og ny viden til dig selv eller dit barn.
Tilmeld og få gratis gaver!

 

BOG
Sensitive Børn

BOG & VIDEO
Kursus

BOG
Sensitive Børn og Voksne

DOBBELT DVD
Særligt Sensitive

SENSITIVE BØRN


SENSITIVE VOKSNE


Lise og klient terapi samtaler

BOOK SAMTALE