Er du afhængig af arbejdet? Arbejder du for meget? Test dig selv
Svar på 7 enkle spørgsmål og brug en skala, hvor 1 betyder ’aldrig’, 2 er ’sjældent’, 3 er ’nogle gange’, 4 er ’ofte’ og 5 er ’altid’.
Læs videre og få 10 gode råd
- Du tænker meget på, hvordan du kan frigøre mere tid til arbejde
- Du arbejder meget mere end du egentlig planlagde
- Du arbejder for at reducere skyldfølelse, angst, hjælpeløshed og depression
- Du har fået at vide af andre, at du burde arbejde mindre, uden at du har taget imod deres råd
- Du bliver stresset, hvis du bliver forhindret i at arbejde
- Du nedprioriterer hobbyer, fritidsaktiviteter og træning til fordel for arbejdet
- Du arbejder så meget, at det har haft en negativ indvirkning på din sundhed.
Hvis du svarer ’ofte’ eller ’altid’ på mindst fire af de syv spørgsmål, er det sandsynligt, at du er afhængig af dit arbejde.
Kilde: Bergen Work Addiction Scale. Scandinavian Journal of Psychology.
10 gode råd: hvad kan du gøre?
… De gode råd kan både hjælpe dig til at slippe afhængigheden eller hvis du genkender dig selv ‘i mildere grad’ til at håndtere dit arbejdsliv mere bevidst og kompetent.
1. Erkend at du har et problem
Hvis du ikke indser, at du har et problem, vil du heller ikke skride til handling og løse det.
2.Få indsigt i årsagen – så du kan tage fat om ‘nældens rod’
Eksempler:
– Lavt selvværd: du føler, at du er god nok, fordi du kan noget. Du vil bevise dit værd, men uanset hvor meget du arbejder, føler du dig alligevel aldrig god nok.
– Temaer i din barndom: du har haft forældre, som har været overinvolverede i deres arbejde – og derfor meget mentalt eller fysisk fraværende. Du kopierer dem og savner gode rollemodeller.
– Angst: Du er bange for at miste økonomiske privilegier, status & anseelse. Eller du arbejder som ‘plaster på såret’, fordi du ikke magter at forholde dig til ulykkelig kærlighed, indre uro eller problemer med din partner eller familie. Ved at arbejde undgår du det andetm du frygter.
-Manglende evne til selvomsorg: Du har svært ved at tage vare på dine egne behov og finder gennem dit arbejde nogle andre, du kan passe på. I den proces kan du mens du hjælper andre, fortsætte med at forsømme dig selv.
3.Find værdierne, der skal drive dit arbejdsliv
Den – alt for – enkle løsning er kun at reducere mængden af arbejde: det kan være nødvendigt i et stykke tid. Men i sig selv gør det dig ikke fri: arbejdet er stadig et ’stof’ du hungrer efter. Gå derfor endnu dybere.
Kig på måden du arbejder og spørg dig selv:
-hvilket eksempel vil jeg gerne være for mit barn eller andre omkring mig?
-hvilket eksempel ville jeg ønske, at jeg selv havde haft, da jeg var barn?
Søg ind til kernen i dine værdier, hvor du kan høre din samvittigheds stemme, som viser dig en retning. Hvad sker der, hvis du ikke er drevet af angst, men oplever positive følelser, mening og indre balance, mens du arbejder? Så har dine værdier skabt en strøm af glæde, der bærer dig gennem dit arbejde.
4.Få andre ting i livet til at fylde mere
Hjernen er dårlig til at fokusere på ikke at arbejde. Siger du for eksempel, at du ikke må tænke på et rodet skrivebord, så bliver det svært at lade være med at se bunkerne på skrivebordet foran sig. Sæt fokus på, at noget andet skal fylde mere i stedet for at arbejdet skal fylde mindre: hav klare billeder af det gode liv du vil leve. Det kan eksempelvis være med din familie, venner, en hobby eller egenomsorg, hvor du plejer din krop, dit hjem, din kost, din søvn osv. Men pas på med at gøre det til et projekt, hvor du ‘slår dig selv oven i hovedet’ med nogle mål, du ikke når.
5.Sæt klare grænser mellem arbejde og fritid
Når du har fundet noget at erstatte dit arbejde med, skal du frigive tid i kalenderen: er dit hjem blevet kontor nr. 2? Tager du arbejde med i sengen, tjekker mails og sender sms, mens du spiser? Afsæt tid, der er fri for arbejde og anse arbejde på de tidspunkter for at være en afhængighed, du skal kvitte som var det alkohol eller tobak.
6.Sæt konkrete mål for, hvor meget og hvordan du vil arbejde hver uge
Noter evt. din arbejdstid, så du kan holde regnskab med den.
Anse arbejde uden for de ønskede tidspunkter for at være en uvane, du absolut skal skille dig af med.
7.Få arbejdet til at fylde på en god måde ved at skabe rytmer og små ritualer, som gør dig rolig og glad
Find en god rytme i måden, du strukturerer dine opgaver og skab flow i dine rutineopgaver, så de ikke bliver snubletråde i hverdagen. Lav små pauseritualer, som giver dig glæde og minder dig om dine værdier.
8.Ryd op på dit arbejde
Hvis du i lang tid kørt afsted med 100 km i timen og fulgt afhængighedens hastighed, ligger der måske rod i skabe og skuffer. Og bunker har hobet sig op i dine mapper: både dem på hylden og mapperne i din computer. Oprydningen giver ro, klarhed og kontrol over arbejdet, så du lettere kan fastholde dine grænser.
9.Giv projektet høj prioritet og skab rum til det
Indstil dig på, at i de næste seks måneder vil projektet med at få balance i arbejdslivet fylde vældig meget. Vær forberedt på tilbagefald og lav en plan: hvad vil du gøre? Hvordan vil du holde dig selv fast og komme tilbage på sporet. Kan du finde belønninger efter hver måned, du har klaret?
10.Skriv dagbog
Det er en god idé at skrive i en dagbog, hvorfor du vil slippe din arbejdsafhængighed og hvad du ønsker i stedet: så kan du altid finde det frem og holde fokus. Skriv hvordan du klarer de problemer, der opstår, hvad du synes, der er gået godt, og hvad du synes, er gået dårligt.
Sensationssøgende & nyhedssøgende sensitive i risikozone
Du kan bredt forstå afhængighed som noget, hvor du oplever en form for fysisk og psykisk abstinens, når du ikke får det stof eller den aktivitet, du har været afhængig af.
Som sensationssøgende/nyhedssøgende er du udsat: du er mere draget af ‘suset’ og ‘intensiteten’ i at være opslugt af arbejdet og leve under pres. sandsynligvis fordi dit belønningssystem i hjernen er mere aktivt og letbevægeligt.
Som sensitiv vil du være tilbøjelig til at opleve ‘rusen’ i arbejdet stærkere: du kan f.eks. få et vidunderligt ‘kick’:
– gennem anerkendelsen, når du har præsteret,
– glæden ved at hjælpe andre,
– gennemføre et vellykket salg,
– mærke roen ved at have orden i sagerne,
– afrunde et effektivt møde,
– hakke mange punkter af på dagens liste,
– fornemme fingrene flyve over tastaturet
osv.
Forsøger du at slippe afhængigheden, kan du omvendt også opleve tomhed, uro og ‘arbejdshunger’ i stærkere grad end mange andre.
Vil du have mere hjælp og inspiration?
- Vores gratis nyhedsbrev med viden og anbefalinger udkommer en gang om måneden. Tilmeld nyhedsbrev her.
- Vores individuelle samtaler og gruppeforløb giver dig indsigt og redskaber, der virker. Du får konkret vejledning i, hvordan du fører dine mål ud i livet. Skriv til kontakt@sensitiv.dk eller læs mere om vores gruppeforløb.
- 1-dagskurset Selvkontrol for udadvendte særligt sensitive giver overblik over vigtig viden, redskaber og gode råd, som får modsætningerne til at spille godt sammen, så du ikke overhører dig selv i arbejdslivet.
- Bogen Sensitive børn og voksne giver unik indsigt i den sensitive styrke og et overblik over den vigtigste og nyeste viden om, hvordan du og/eller dit barn kan sætte modtageligheden positivt i spil – også i arbejdslivet.
- Seminaret Redskaber til arbejdslivet – en praktisk guide til sensitivehjælper dig til skabe en meningsfuldt, tilfredsstillende og produktivt arbejdsliv, hvor du medtænker hensynet til dine sensitive personlighedstræk.
- Se også vores efterspurgte kurser om: Indre ro for særligt sensitive, Sensitiv med overskud og Fra vrede til varme, som indeholder mange anbefalinger og redskaber til at få en bedre hverdag.
- Se videoklip eller køb vores DVD med nyttig viden til hverdagen.
Vil du vide mere?
Har du spørgsmål til vores 1-dagskurser, gruppeforløb og individuelle samtaler med fokus på et balanceret arbejdsliv, er du velkommen til at kontakte os.