Vend Indre Uro til Viljestyrke og Selvkontrol.

Få has på disse 10 fejl og lær 10 strategier til at træne din viljestyrke og leve et liv, du ikke fortryder

Glad pige i buskads med viljestyrke og selvkontrol

Vil du nå dine mål? Selvom du møder modgang, bliver fristet og har svage øjeblikke? Undgå 10 fejl, lær 10 nyttige strategier og giv dine værdier og drømme stærke ben at gå på:  

 • hvorfor viljestyrke er så vigtig for din livskvalitet.
 • hvordan du genkender og modstår svage øjeblikke.
 • hvad du selv kan gøre for at træne din viljestyrke i hverdagen.

10 typiske tegn på svækket selvkontrol

Genkend disse 10 tegn på svækket selvkontrol og hold din vilje stærk

Du er tilbøjelig til at….

 1. …udskyde, nøle, trække tiden ud, lave overspringshandlinger, udsætte i det uendelige.
 2. …blive ved med at gentage samme fejl igen og igen.
 3. …give efter for fristelsen på kort sigt (spise en kage, hidse dig op osv. ) i stedet for at holde fast i dit langsigtede mål (spise sundt, bevare et godt forhold til din partner eller dit barn).
 4. … følge din indre ‘modstander-stemme’:”Jeg gidder ikke være så hellig, kedelig, fornuftig osv.”eller “Nej, jeg vil have lov til at spise lige, hvad jeg vil!” – og forbinde manglende selvkontrol med ‘frihed’.
 5. … belønne dig selv med selvdestruktive adfærdsmønstre: “Jeg har fortjent at bruge de her ekstra penge (selvom jeg ikke har den). Jeg trænger til at sidde her i sofaen og se fjernsyn efter en lang dag (selvom jeg får god energi af en løbetur).” osv.
 6. … være meget kritisk og hård ved dig selv, når du ikke opnår dine mål. Kritikken gør dig modløs i stedet for konstruktiv og fremadrettet.
 7. … lave store planer, som du ikke følger op på. Sætte for mange mål på én gang i stedet for at fokusere på nøje udvalgte mål.
 8. … give op, når du møder modstand eller føler dig stresset og træt.
 9. … træffe beslutninger og skride til handling, mens du er overvældet af stærke følelser – i stedet for at vente til du er faldet til ro igen.
 10. … have urealistiske forventninger til, at du straks når målet, og se det som en personlig fejl, når det ikke sker – i stedet for realistisk at indstille dig på at fejl og tilbagefald er en naturlig del af processen.

Genkender du flere tegn på svækket selvkontrol og/eller er enkelte meget stærke? Så kan du virkelig forbedre din livskvalitet, når du begynder at træne og styrke din selvkontrol.

Hvorfor er din karakterstyrke vigtig?

Nøglen til at leve et liv, du ikke fortryder

Uanset hvilke mål, du har i livet, er selvkontrol og viljestyrke afgørende for, at du når dem. En stærk karakter hjælper dig til at følge dine dybe værdier og ønsker.

I gennemsnit bruger mennesker 3-4 timer om dagen på at kontrollere følelser, modstå fristelser, overvinde dårlige vaner og træffe beslutninger – alle aktiviteter, der kræver selvkontrol.Uden karakterstyrke kan du i ‘svage øjeblikke’ gøre præcis det modsatte: noget, du senere fortryder.

Eksempler

Du spiser det forkerte, sover for lidt, bekymrer dig for meget, udskyder vigtige opgaver, bruger for mange penge, bliver for hurtigt vred på din partner eller dit barn osv.

God selvkontrol forbedrer din livskvalitet

Her er nogle af fordelene ved en stærk karakter

 • bedre psykisk og fysisk helbred.
 • mere harmoniske og kærlige relationer til andre.
 • bedre præstationer i studie- og arbejdslivet.
 • styrket forældreevne.
 • sundere økonomi.
 • indre ro og selvværd.

Fem enkle ting, du kan gøre for at håndtere ‘svage øjeblikke’

1.Genkend tre vigtige tegn

Forskningen viser, at disse tre ting, svækker din viljestyrke:

 1. Du mærker kraftige negative følelser.
 2. Du mærker kraftige positive følelser.
 3. Du er ramt af smerte.

Hver af de tre ting øger risikoen for, at du beslutter eller gør ting, du senere fortryder.

2.Prioriter hvad du vil bruge din viljestyrke på.

Der er grænser for, hvor meget viljestyrke, du kan mønstre på én dag: Du er mere tilbøjelig til at skændes med din partner efter en lang og krævende dag på arbejde. Har du lige truffet en svær beslutning, kan du have svært ved at fokusere og prioritere i timerne efter. Har du lige brugt energi på at modstå et stykke kage ved et møde om formiddagen, bliver du lettere fristet til at spise slik og kage om eftermiddagen. osv.

Husk at prioritere, hvor du især vil bruge din viljestyrke i løbet af dagen – dit batteri er begrænset.

3.

Sæt fokus på din krop og dine biologiske rytmer

Har du fået en god søvn på faste tider, styrkes din viljestyrke – og omvendt. Motionerer du regelmæssigt, booster du din viljestyrke, fordi din krop har mere energi. I dagene før menstruationen oplever mange kvinder, at selvdiciplinen dykker – men i gennemsnit er deres selvkontrol højere end mænds.

Svingningerne i dit blodsukker har stor betydning for din selvbeherskelse. Hvis du spiser en god morgenmad og et sundt mellemmåltid, er du langt mere fokuseret, skarp og centreret sidst på formiddagen end hvis du kun har fået en kop kaffe og et rundstykke.

Alt i alt modstår du bedre svage øjeblikke, når du er opmærksom på dem, og når du bygger din krop og dine biologiske rytmer op.

4. Beslut på forhånd en alternativ adfærd

Hvis du er fristet til at spise en pose chips sent på eftermiddagen, har du lettere ved at lade være, hvis du på forhånd har besluttet dig for at lave en frugtsalat.

Når du har besluttet – og måske trænet – et venligt, bestemt og konsekvent nej, har du lettere ved at bruge det i stedet for at blive vred osv.

Skriv en dagbog, hvor du noterer: 1. hvornår dine svage øjeblikke typisk opstår, 2. Hvad du ikke ønsker at gøre og 3. hvad du gerne vil gøre o stedet.

5.Hold fast i det langsigtede perspektiv

Mennesker, som tænker: “denne ene gang, hvor jeg ikke træner, gør ikke den store forskel” har svært ved at træne regelmæssigt. Det omvendte gælder mennesker, der tænker: “hvad sker der i det lange løb, hvis jeg gang på gang ikke holder mit løfte over for mig selv?”

Når du ser ud over den enkelte situation og overvejer, hvad der sker, når du gentager den uønskede adfærd over tid, styrker du din chance for at gøre ting, du ikke fortryder.

Som sensitiv er du mere udsat

Lær at genkende og håndtere dine ‘svage øjeblikke’.

Som sensitiv er dit stressrespons er mere følsomt. Samtidig oplever du både negative og positive følelser mere intenst. Af disse to grunde skal du som sensitiv bruge flere kræfter end andre på at ‘tøjle dig selv’, når din viljestyrke bliver udfordret.

At træne din selvdisciplin kan betale sig, fordi viljestyrke løfter din livskvalitet.  Læs videre og få gode råd til, hvad du kan gøre.

Sensitiv mand og kvinde ser mod lyset og slipper selvkritik

Din viljestyrke er som en muskel

Viljestyrken bliver stærkere, når du træner den

1.Begynd med at træne selvkontrol på ét område:

f.eks. behersk din vrede, begynd at motionere, ryd mere op el. lign. Det vil smitte af på andre områder og generelt styrke din selvkontrol. Du kan f.eks. lettere lære tålmodighed, gode daglige rutiner, fokus på arbejde osv.

2. Undgå at introducere nye former for selvkontrol på for mange områder på samme tid.

F.eks. kan det være svært at forbedre kosten samtidig med, at du begynder at motionere. Når kostændringen er blevet en automatisk og naturlig vane, har du mere energi til at tage dig sammen og motionere. Eller omvendt.

3. Lad jævnligt batterierne op

Husk derfor at oplade batteriet hver dag. F.eks. gennem søvn, hvile, sund mad, motion, social støtte og afslappende og morsomme aktiviteter, der ikke kræver selvkontrol.

4. Sørg for at give dig selv belønninger

Knyt en gevinst til din træning af selvkontrol. Det øger din motivation, udholdenhed og formåen.

5. Lad målet være anstrengelsen snarere end resultatet.

Hvis du f.eks. læser til en mundtlig eksamen eller forbereder et vigtigt møde, kan du selv kontrollere din indsats. Men du kan ikke kontrollere selve resultatet, som også afhænger af andre end dig selv. Det er indsatsen du skal belønne – ikke resultatet – hvis du vil udvikle selvkontrol.

Forskning i selvkontrol: Brug din viljestyrke med omtanke

Vi har alle en vis mængde selvkontrol, som vi kan bruge, inden ‘batteriet’ er tømt. Det er forskeren R. Baumeisters og hans kollegers tankevækkende forsøg kendt for at vise:

På et bord lå der nogle stykker chokolade og nogle radiser. En gruppe mennesker blev rekrutteret og inddelt i tre grupper:
1. dem, der fik lov at spise chokolade.
2. dem, der skulle spise radiser.
3. dem, der blev bedt om ikke at spise nogen af delene.
Bagefter fik alle deltagere i forsøget en opgave, som krævede selvkontrol og vedholdenhed at klare – og som man ikke lige kunne løse….

Forskerne gik ud fra, at det krævede mest selvkontrol at spise radiser og mindre selvkontrol ikke at spise noget eller at spise chokolade. Det viste sig, at den gruppe, som havde spist chokolade eller ikke havde spist noget kæmpede længst med opgaven uden at give op. Dem, der havde spist radiser gav hurtigere op, fordi der var lidt mindre selvkontrol tilbage.

Forsøget viste, at når man har brugt sin selvkontrol på ét område, er der umiddelbart efter ‘lidt mindre selvkontrol tilbage’ til at anvende på andre områder.
På lang sigt kan du altså styrke selvkontrollen ved at træne den. Men på kort sigt kan du føle dig mindre stærk lige efter du har trænet: dvs. at du skal rationere din selvkontrol, så du ikke presser dig selv på mindre vigtige områder lige inden en meget vigtig opgave, der kræver en stor mængde selvkontrol.

Er du nyhedssøgende eller udadvendt sensitiv?

I givet fald kan du være tilbøjelig til at blive ‘grebet af begejstringen over gode ideer’: der kan være mange ting, du ønsker at forandre. Og gerne hurtigst muligt.
Dit problem kan være, at du ‘slår for stort brød op’: billedligt talt spiser du for mange radiser, og du glemmer, at der er grænser for din selvkontrol.
Resultatet bliver, at du giver op, fordi du har glemt at sørge for at lade batteriet op. Du kan så konkludere, at det ikke nytter. Men i virkeligheden kunne du have nået de fleste af dine mål, hvis du havde taget ét skridt af gangen og brugt din selvkontrol med omtanke.

Få mere inspiration ved 1-dagskurserne: Selvkontrol for udadvendte sensitive og Slip bekymringer

Ønsker du at arbejde med temaet selvkontrol over længere tid, anbefaler vi Indre ro gruppe for sensitive , Indre ro og selvkontrol gruppe for sensitive eller Selvomsorg gruppe

Vil du støtte dit barn kan du læse om træning af selvkontrol hos børn.

Få mere viden og flere anbefalinger i vores gratis nyhedsbreve, der udkommer ca hver tredje uge med artikler som denne.

Titel på forskningsartikel: Baumeister, R.F. Vohs, K.D. & Tice, D.M. (2007) The Strength Model of Self-Control. Current Directions in Psychological Science. 16 (6).

Psykolog, Lise August & Psykoterapeut, Martin August

Vil du vide mere?

Har du spørgsmål til vores kurser, gruppeforløb og individuelle samtaler med fokus
på at opbygge og træne din viljestyrke, er du meget velkommen at kontakte os.

Tilmeld og få gratis gaver fra Sensitiv.dk

Berig hverdagen med inspiration og ny viden til dig selv eller dit barn.
Tilmeld og få gratis gaver!


 

BOG
Sensitive Børn

BOG & VIDEO
Kursus

BOG
Sensitive Børn og Voksne

DOBBELT DVD
Særligt Sensitive

Sensitive Voksne

SENSITIVE
VOKSNE


Sensitive Børn

SENSITIVE
BØRN


Pskykoterapi

BOOK
SAMTALE


Indre ro kurser

KURSER
& GRUPPER