Videoklip, øvelse og anbefaling ved Paul Gilbert

Viden og praktisk inspiration til at løfte dit følelsesliv til højere niveauer

Professor Paul Gilbert taler med Martin August om kraften i din opmærksomhed og om, hvordan du kan bruge den positivt i hverdagen.

Fordi det korte klip er på engelsk har vi oversat den lille øvelse og de vigtige pointer til dansk.
Læs den danske tekst, som beskriver øvelsen her.
Læs den danske tekst om vigtige pointer her.

Læs mere her om vigtige emner for sensitive børn og voksne

Mindfulness og medfølelse – brug kraften i din opmærksomhed

Paul Gilbert giver i det korte videoklip en øvelse, nogle vigtige pointer og inspiration til daglig træning af din hjerne og opmærksomhed.

Eksempel – forestil dig, at du er på indkøb

Forestil dig, at du er på indkøb og i 9 ud af 10 butikker er ekspedienterne høflige og venlige. Men i én af butikkerne møder du en ekspedient, der opfører sig meget ubehageligt.

Eksemplet er genkendeligt for sensitive mennesker, hvor mange fortæller, at de i høj grad er påvirket af betjeningen og stemningen i de butikker, de handler i.

En lille øvelse, der kan hjælpe dig til at bruge opmærksomhedens kraft mere positivt

Trin 1. Oplev hvordan det negative påvirker din opmærksomhed

Læg mærke til, at din opmærksomhed hurtigt kan blive kapret af den ene negative erfaring, du har haft. Opmærksomheden fæstner sig ikke ved de ni positive erfaringer, som du er tilbøjelig til at glemme.

Læg mærke til, hvordan du bearbejder oplevelsen og kredser mentalt om det negative. Hvordan føles det i kroppen? Hvilket humør er du i?

Trin 2.Undersøg det positive fokus

Men hvad sker der omvendt i din krop og i dit sind, når du helt bevidst vælger at fokusere på de ni andre ekspedienter, som var venlige og positive?

Det kan du bl.a. undersøge ved at træne dig selv i at fylde din opmærksomhed med et positivt indhold. F.eks. hvis du sidder hjemme eller et andet roligt sted og bruger ca. 1 minut på at huske en positiv oplevelse. Det kan være nogen, der fortalte en meget, meget sjov vittighed, som du genudspiller i dit indre. Lad din opmærksomhed dvæle ved, hvor utrolig morsomt det var.

Bliv ved med at kredse om alt det muntre og sjove. Hvordan føles det i kroppen? Hvilket humør er du i?

Trin 3.Træd mentalt et par skridt tilbage og læg mærke til forskellen
på at huske den positive og den negative oplevelse

Du vil typisk opleve din krop meget  forskelligt, når du husker:

  1. de ni venlige ekspedienter eller den morsomme oplevelse
  2. den uvenlige ekspedient eller en anden negativ situation.

Den lille øvelse kan hjælpe dig til at blive mere bevidst om, hvordan du bruger kraften i din opmærksomhed.

Hvis du er i en sårbar periode og vælger at tænke på ting, der går “dybt”, er det ikke sikkert, at du skal lave øvelsen på egen hånd. Opsøg i disse tilfælde et menneske, der står dig nært og/eller en professionel.

saerligt sensitiv hjerne, forskning i HSP

Opmærksomheden er billedligt talt fingrene, der spiller på hjernens klaver…

Nogle af de vigtige pointer, Paul Gilbert understreger er:

1.Opmærksomhedens kraft

Din opmærksomhed besidder kraften til at stimulere og forstærke meget forskellige dele af din hjerne. Den kan både spille meget positivt og negativt på hjernens “klaver”.

2.Når din hjerne aktiveres påvirker det hele din krop

Hvis du f.eks. har seksuelle fantasier, vil det lynhurtigt aktivere bestemte dele af din hjerne, som udløser hormoner i blodet og påvirker hele din krop. Det sker, selvom du ikke befinder dig i den seksuelle situation.

3.Opmærksomhedens veje

Hvis du tillader din opmærksomhed at “gå sine egne vegne” kan resultatet være, som du ønskede. Men er det ikke nødvendigvis. Har du f.eks. lyst til at lade din opmærksomhed blive fyldt af frygt, vrede, uro osv.?
Det får ikke nødvendigvis de bedste sider frem i din personlighed….

4.Træn din opmærksomhed

Du kan i stedet træne din opmærksomhed og stimulere din hjerne, så du bliver mere rolig, mere åben over for andre, mere opmærksom på din egen godhed og venlighed – og mere opmærksom på den godhed og venlighed, som andre viser dig.
På den måde vil du styrke din hjerne og opleve en bedre kontakt til dig selv og andre.

Indre ro med hjertefokus – brug kraften i din opmærksomhed til at skabe indre ro

Lise August guider en kort øvelse til træning af hjernen

Øvelsen hjælper dig til at rette en varm og beroligende opmærksomhed mod dig selv og din krop.

I sociale situationer kan øvelsen give dig et mere effektivt filter. Når du er alene bidrager den til indre balance og klarhed. Når du skal træffe beslutninger, hjælper den dig til at komme ind i den tilstand, hvor du kan lytte dybere til dig selv.

Du kan træne øvelsen flere gange om dagen. I starten med lukkede øjne og mens du er i ro. Efterhånden som du bliver mere fortrolig med øvelsen kan du bruge den med åbne øjne, mens du er sammen med andre – og også i situationer, hvor du ellers normalt ville være i “den røde zone”.
Få mere viden og praktisk inspiration ved 1-dagskurserne:
Indre ro med hjertekohærens , Redskaber til socialt sensitive og Fra vrede til varme

Paul Gilbert er ekspert i håndtering af følelser

Professor Paul Gilbert er internationalt kendt for sin forskning og praktiske arbejde med følelsesregulering, mindfulness og medfølelse, som er en meget virkningsfuld “cocktail”, der i høj grad egner sig til sensitive børn og voksne.
Daglig træning kan fjerne stress, angst og depression, give livskvaliteten et løft, forbedre forholdet til andre og bidrage til at helbrede dybe sår fra fortiden.

Mere om Paul Gilbert

Paul Gilbert har undervist og vejledt os i mange af de praktiske redskaber, som vi anbefaler ved vores kurser og seminarer. Han er internationalt anerkendt som hovedskikkelse inden for forskning og praktisk arbejde med kognitiv terapi, mindfulness og medfølelse.

Mere om koblingen mellem mindfulness og medfølelse

Denne virkningsfulde “cocktail”, egner sig i høj grad til sensitive mennesker, der har en aktiv hverdag og ikke kan afsætte lang tid til at træne hver dag.
Gennem mindfulness og medfølelse bliver indre ro og nærvær (vigtige kvaliteter i mindfulness) koblet til aktive bestræbelser for at skabe positive forandringer i dig selv og din omverden (vigtige kvaliteter i medfølelse).

Forskningen i mindfulness og medfølelse viser meget positive resultater og vinder i disse år international udbredelse.
På dansk kan medfølelse nogle gange forveksles med eftergivenhed og “at være sød”, selvom andre opfører sig urimeligt.
Det engelske ord compassion indebærer i højere grad betydninger som mod, ansvarlighed, forpligtelse og handlekraft.
Få mere inspiration ved videokurset: Indre ro i hverdagen. En praktisk guide.

Tilmeld nyhedsbrevet, hvis du vil have mere information om kommende videoklip med Paul Gilbert og andre eksperter.

Lær mere om, hvordan mindfulness, medfølelse og bevidst regulering af følelser kan gavne sensitive børn og voksne gennem disse tilbud:

  1. 1-dagskurset Indre ro med hjertekohærens.
  2. Gruppeforløbet Indre ro og sensitives følelsesliv
  3. 1-dagskurset Fra vrede til varme
  4. 1-dagskurset Fra selvkritik til selvaccept.
  5. 1-dagskurset Sensitive børns følelsesliv

Vil du leve mere opmærksomt, klart og kærligt?

Når du som sensitiv er mere påvirket af livets erfaringer end de fleste andre, er det helt naturligt indimellem at længes efter et par gode “knapper”, du kan skrue op og ned på. Især når du er overvældet eller lige ved at blive det. Her kommer et eksempel:

Øvelserne i indre ro med hjertekohærens, træning af min opmærksomhed og følelsesregulering i min daglige praksis har givet TURBO til min personlige udvikling. Jeg stod f.eks. for nylig midt i et af den slags skænderier, hvor jeg plejer at hidse mig op, men bagefter fortryde det, trække i land og opføre mig som et offer.
Med ét kunne jeg træde tre skridt tilbage og se tingene mere udefra. Det stod krystalklart for mig, at jeg opførte mig som en tro kopi af min mor.
Jeg trak vejret roligt og huskede den bedste version af mig selv. Nu kunne jeg VÆLGE at gøre noget andet! Uden at sige mange ord og uden at hæve stemmen, fik jeg sat min vilje igennem. Vigtigst af alt  – jeg trak ikke i land, jeg var ikke et offer.
Jeg er socialt meget sensitiv og andre kan stadig udfordre mig. Men JEG er blevet anderledes – og det er guld værd. Især fordi jeg ønsker, at lære min sensitive datter nogle andre mønstre!

— Sensitiv kvinde, 42 år.

Denne kvinde, som Martin underviste, sætter ord på en vigtig erfaring: Den ydre udfordring er ikke forandret, men den indre evne til at møde udfordringen er vokset.

Opmærksomheden er en af de mest nyttige “indre” knapper. Når du lærer denne knap godt at kende og ved, hvordan du skal indstille den, vil din indre styrke og frihed vokse – og flere sensitive fordele vil folde sig ud.

Psykolog, Lise August & Psykoterapeut, Martin August

Vil du vide mere?

Har du spørgsmål til vores forældrerådgivning, 1-dagskurser og individuelle samtaler, er du velkommen til at kontakte os.

Tilmeld og få gratis gaver fra Sensitiv.dk

Berig hverdagen med inspiration og ny viden til dig selv eller dit barn.
Tilmeld og få gratis gaver!


 

BOG
Sensitive Børn

BOG & VIDEO
Kursus

BOG
Sensitive Børn og Voksne

DOBBELT DVD
Særligt Sensitive

Sensitive Voksne

SENSITIVE
VOKSNE


Sensitive Børn

SENSITIVE
BØRN


Pskykoterapi

BOOK
SAMTALE


Indre ro kurser

KURSER
& GRUPPER