Videoklip, øvelse og anbefaling ved Paul Gilbert

Paul Gilbert taler om mindfulness og medfølelse

Professor Paul Gilbert taler med Martin August om kraften i din opmærksomhed og om, hvordan du kan bruge den positivt i hverdagen.

Fordi det korte klip er på engelsk har vi oversat den lille øvelse og de vigtige pointer til dansk.
Læs den danske tekst, som beskriver øvelsen her.
Læs den danske tekst om vigtige pointer her.

Mindfulness og medfølelse – brug kraften i din opmærksomhed

Paul Gilbert er ekspert i mindfulness og medfølelse

Professor Paul Gilbert er internationalt kendt for sin forskning og praktiske arbejde med mindfulness med medfølelse, som er en meget virkningsfuld “cocktail”, der i høj grad egner sig til sensitive børn og voksne.
Få mere viden og praktisk inspiration ved 1-dagskurserne:
mindfulness og medfølelse for sensitive og Fra vrede til varme

Eksempel – forestil dig, at du er på juleindkøb

Forestil dig, at du er på juleindkøb og i 9 ud af 10 butikker er ekspedienterne høflige og venlige. Men i én af butikkerne møder du en ekspedient, der opfører sig meget ubehageligt.

Eksemplet er genkendeligt for sensitive mennesker, hvor mange fortæller, at de i høj grad er påvirket af betjeningen og stemningen i de butikker, de handler i.

En lille øvelse, der kan hjælpe dig til at bruge opmærksomhedens kraft mere positivt

Trin 1. Oplev hvordan det negative påvirker din opmærksomhed
Læg mærke til, at din opmærksomhed hurtigt kan blive kapret af den ene negative erfaring, du har haft. Opmærksomheden fæstner sig ikke ved de ni positive erfaringer, som du er tilbøjelig til at glemme.

Læg mærke til, hvordan du bearbejder oplevelsen og kredser mentalt om det negative. Hvordan føles det i kroppen? Hvilket humør er du i?

Trin 2. Undersøg det positive fokus.
Men hvad sker der omvendt i din krop og i dit sind, når du helt bevidst vælger at fokusere på de ni andre ekspedienter, som var venlige og positive?

Det kan du bl.a. undersøge ved at træne dig selv i at fylde din opmærksomhed med et positivt indhold. F.eks. hvis du sidder hjemme eller et andet roligt sted og bruger ca. 1 minut på at huske en positiv oplevelse. Det kan være nogen, der fortalte en meget, meget sjov vittighed, som du genudspiller i dit indre. Lad din opmærksomhed dvæle ved, hvor utrolig morsomt det var.

Bliv ved med at kredse om alt det muntre og sjove. Hvordan føles det i kroppen? Hvilket humør er du i?

Trin 3. Træd mentalt et par skridt tilbage og læg mærke til forskellen
på at huske den positive og den negative oplevelse. Du vil typisk opleve din krop meget  forskelligt, når du husker:
1. de ni venlige ekspedienter eller den morsomme oplevelse
2. den uvenlige ekspedient eller en anden negativ situation.

Den lille øvelse kan hjælpe dig til at blive mere bevidst om, hvordan du bruger kraften i din opmærksomhed.

Hvis du er i en sårbar periode og vælger at tænke på ting, der går “dybt”, er det ikke sikkert, at du skal lave øvelsen på egen hånd. Opsøg i disse tilfælde et menneske, der står dig nært og/eller en professionel.

Opmærksomheden er billedligt talt fingrene, der spiller på hjernens klaver…

Nogle af de vigtige pointer, Paul Gilbert understreger er:

1. Din opmærksomhed besidder kraften til at stimulere og forstærke meget forskellige dele af din hjerne. Den kan både spille meget positivt og negativt på hjernens “klaver”.

2. Hvis du f.eks. har seksuelle fantasier, vil det lynhurtigt aktivere bestemte dele af din hjerne, som udløser hormoner i blodet og påvirker hele din krop. Det sker, selvom du ikke befinder dig i den seksuelle situation.

3. Hvis du tillader din opmærksomhed at “gå sine egne vegne” kan resultatet være, som du ønskede. Men er det ikke nødvendigvis. Har du f.eks. lyst til at lade din opmærksomhed blive fyldt af frygt, vrede, uro osv.?
Det får ikke nødvendigvis de bedste sider frem i din personlighed….

4. Du kan i stedet træne din opmærksomhed og stimulere din hjerne, så du bliver mere rolig, mere åben over for andre, mere opmærksom på din egen godhed og venlighed – og mere opmærksom på den godhed og venlighed, som andre viser dig.
På den måde vil du styrke din hjerne og opleve en bedre kontakt til dig selv og andre.

Mere om mindfulness og medfølelse

Forskningen i mindfulness og medfølelse viser meget positive resultater og vinder i disse år international udbredelse.
På dansk kan medfølelse nogle gange forveksles med eftergivenhed og “at være sød”, selvom andre opfører sig urimeligt.
Det engelske ord compassion indebærer i højere grad betydninger som mod, ansvarlighed, forpligtelse og handlekraft.
Få mere inspiration ved1-dagskurset i mindfulness og medfølelse for sensitive

Tilmeld nyhedsbrevet, hvis du vil have mere information om kommende videoklip med Paul Gilbert og andre eksperter.

Lær mere om, hvordan mindfulness og medfølelse kan gavne sensitive børn og voksne gennem disse tilbud:

1. dobbelt-DVD’en om at trives som sensitiv.
2. 1-dagskurset i mindfulness og medfølelse for sensitive
3. 1-dagskurset Fra vrede til varme
4. 1-dagskurset Fra selvkritik til selvaccept.
5. 1-dagskurset Sensitive børns følelsesliv

Fra nyhedsbrevet:

Mindfulness og medfølelse

https://sensitiv.dk/nyhedsbrevet_sensitiv_balance?n=22040

Hører til denne side: https://sensitiv.dk/paul_gilbert Den ligger inde under menuen kontakter under menuen om os i arket hjemmeside overblik.

Vil du leve mere opmærksomt, klart og kærligt?

Når du som sensitiv er mere påvirket af livets erfaringer end de fleste andre, er det helt naturligt indimellem at længes efter et par gode “knapper”, du kan skrue op og ned på. Især når du er overvældet eller lige ved at blive det. Her kommer et eksempel:

Øvelserne i mindfulness og medfølelse og min daglige praksis har givet TURBO til min personlige udvikling. Jeg stod f.eks. for nylig midt i et af den slags skænderier, hvor jeg plejer at hidse mig op, men bagefter fortryde det, trække i land og opføre mig som et offer.
Med ét kunne jeg træde tre skridt tilbage og se tingene mere udefra. Det stod krystalklart for mig, at jeg opførte mig som en tro kopi af min mor.
Jeg trak vejret roligt og huskede den bedste version af mig selv. Nu kunne jeg VÆLGE at gøre noget andet! Uden at sige mange ord og uden at hæve stemmen, fik jeg sat min vilje igennem. Vigtigst af alt  – jeg trak ikke i land, jeg var ikke et offer.
Jeg er socialt meget sensitiv og andre kan stadig udfordre mig. Men JEG er blevet anderledes – og det er guld værd. Især fordi jeg ønsker, at lære min sensitive datter nogle andre mønstre!

Sensitiv kvinde, 42 år.

Denne kvinde, som Martin underviste, sætter ord på en vigtig erfaring: Den ydre udfordring er ikke forandret, men den indre evne til at møde udfordringen er vokset.

Opmærksomheden er en af de mest nyttige “indre” knapper. Når du lærer denne knap godt at kende og ved, hvordan du skal indstille den, vil din indre styrke og frihed vokse – og flere sensitive fordele vil folde sig ud.

Tema: Mindfulness og medfølelse – brug den positive kraft i din opmærksomhed

Se et kort videoklip med professor Paul Gilbert.

Paul Gilbert er en af verdens førende eksperter i mindfulness og medfølelse. Han taler med Martin om kraften i din opmærksomhed og om hvordan du kan bruge den til at påvirke din hjerne og din personlighed.
Du får gode råd via en lille øvelse, som kan inspirere dig til at bruge din opmærksomhed mere bevidst.
Videoklippet er på engelsk. Derfor har vi under klippet skrevet øvelsen og de vigtigste pointer på dansk.
Se klippet og læs den danske tekst her
Opmærksomheden er billedligt talt fingrene, der spiller på hjernens klaver…

Nogle af de vigtige pointer, Paul Gilbert fortæller om i det korte videoklip er:

1. Din opmærksomhed besidder kraften til at stimulere og forstærke meget forskellige dele af din hjerne. Den kan både spille meget positivt og negativt på hjernens “klaver”.

2. Hvis du f.eks. har seksuelle fantasier, vil det lynhurtigt aktivere bestemte dele af din hjerne, som udløser hormoner i blodet og påvirker hele din krop. Det sker, selvom du ikke befinder dig i den seksuelle situation.

3. Hvis du tillader din opmærksomhed at “gå sine egne vegne” kan resultatet være, som du ønskede. Men er det ikke nødvendigvis. Har du f.eks. lyst til at lade din opmærksomhed blive fyldt af frygt, vrede, uro osv.?
Det får ikke nødvendigvis de bedste sider frem i din personlighed….

4. Du kan i stedet træne din opmærksomhed og stimulere din hjerne, så du bliver mere rolig, mere åben over for andre, mere opmærksom på din egen godhed og venlighed – og mere opmærksom på den godhed og venlighed, som andre viser dig.
På den måde vil du styrke din hjerne og opleve en bedre kontakt til dig selv og andre.

Klik her hvis du vil se klippet og læse om øvelsen.

Mere om Paul Gilbert

Paul Gilbert har undervist og vejledt os i mange af de praktiske redskaber, som vi anbefaler ved vores kurser og seminarer. Han er internationalt anerkendt som hovedskikkelse inden for forskning og praktisk arbejde med kognitiv terapi, mindfulness og medfølelse.

Mere om koblingen mellem mindfulness og medfølelse

Denne virkningsfulde “cocktail”, egner sig i høj grad til sensitive mennesker, der har en aktiv hverdag og ikke kan afsætte lang tid til at træne hver dag.
Gennem mindfulness og medfølelse bliver indre ro og nærvær (vigtige kvaliteter i mindfulness) koblet til aktive bestræbelser for at skabe positive forandringer i dig selv og din omverden (vigtige kvaliteter i medfølelse).
Resultaterne fra forskningen er overbevisende og lovende.

I Danmark er mindfulness efterhånden meget udbredt og kendt. Men den særlige version af mindfulness, der kobles til medfølelse, er endnu ikke så udbredt til trods for de positive resultater med metoderne

Nogle gange forveksles ordet medfølelse med eftergivenhed og “at være sød”. Det engelske ord compassion indebærer i højere grad betydninger som mod, ansvarlighed, forpligtelse og handlekraft. Ord, der typisk passer vældig godt sammen med sensitive menneskers forkærlighed for “at have hjertet med” og sikre retfærdighed i omgivelserne.

Læs mere om det nye kursus i Mindfulness og medfølelse for sensitive – enkle redskaber til at leve mere opmærksomt, klart og kærligt.

Berig hverdagen med inspiration og ny viden til dig selv eller dit barn.
Tilmeld og få gratis gaver!

 

BOG
Sensitive Børn

BOG & VIDEO
Kursus

BOG
Sensitive Børn og Voksne

DOBBELT DVD
Særligt Sensitive

SENSITIVE VOKSNE


SENSITIVE BØRN


Lise og klient terapi samtaler

BOOK SAMTALE