Særligt sensitive fordele. Brug 10 vigtige styrker, kvaliteter og resurser

Fordelen ved at være særligt sensitiv: lær at genkende og bruge de lyse sider af din særlige sensitivitet

De særligt sensitive fordele er vigtige at genkende og sætte i spil. Læs artiklen og lær mere om, hvordan du kan finde styrke, kvaliteter og resurser i de særligt sensitive træk – og samtidig styre uden om typiske faldgruber

Forfatterne er psykolog Lise August og psykoterapeut Martin August, som har 20 års erfaringer med at integrere de særligt sensitive fordele i deres arbejde med undervisning og psykoterapi .

10 særligt sensitive fordele

Sådan bruger du flere af dine styrker, resurser og kvaliteter som særligt sensitiv

1.Dyb empati – evnen til at læse andre

Som en stemmegaffel, der vibrerer ved den mindste lyd, opfanger du stemninger og følelser omkring dig med stor præcision.

Sådan sætter du det i spil: Brug din empati til at skabe dybe samtaler, forbindelse og relationer, som giver gensidig glæde og mening. Brug det i forhold til din partner, dine børn, dine venner og andre, der står dig nært. Professionelt kan det styrke din kompetencer, f.eks. inden for ledelse, undervisning, kundekontakt, hjælpeprofessioner osv.

Vær opmærksom på dine grænser: Ser du f.eks. en kollega have det svært, behøver du ikke automatisk føle, at det er dit ansvar at spørge: Hvordan har du det egentlig?

Overvej også om du absorberer andres følelser for meget: Øv dig i at tjekke ind med dig selv: Er denne følelse min egen eller en andens?

Læs også artiklerne:

Udbrændt. Sådan får du dig selv og din energi tilbage.

Ansvarlig eller overansvarlig? 10 tegn og 10 gode råd.

Sensitiv kvinde og hund

2.Naturlig hjælpsomhed – evnen til at række ud, hvor der er brug for det

Som en frisk kilde, der giver vand til tørstige planter, viser forskningen, at du som særligt sensitiv har en naturlig impuls til at give og støtte, når nogen har brug for det. Som særligt sensitiv føler du ofte en dyb forbindelse til fællesskabet, naturen og dem, der har det svært – og du er tilbøjelig til at handle derefter.

Sådan sætter du det i spil: Din evne til at dele, støtte og gøre en forskel er en stor styrke – uanset om det er gennem velgørenhed, miljøinitiativer, socialt arbejde eller blot små venlige handlinger i hverdagen, f.eks. et smil, en anerkendelse eller nogle sjove ord. Trangen til at hjælpe, som kendetegner dig, når du er i balance, kan gøre dig til en værdifuld del af ethvert fællesskab.

Vær opmærksom på dine grænser: Din trang til at hjælpe er en gave, men du behøver ikke løfte al verdens smerte alene. Lyt til din egen energi og husk, at du kan hjælpe mest, når du også passer på dig selv. Er du drænet som særligt sensitiv, kan du bevæge dig over i den anden grøft og virke endnu mindre hjælpsom end flertallet. Spørg derfor dig selv: Er dette en situation, hvor jeg kan hjælpe på en måde, der føles bæredygtig for mig? – og som i længden også er det for andre?

Lær at balancere mellem at give og modtage: Din naturlige omsorg gør, at du ofte rækker ud til andre – men giv også dig selv lov til at modtage støtte. At tage imod er ikke egoistisk, men en del af et sundt og ligeværdigt samspil mellem mennesker.

3.Forstærket sansning – evnen til at opleve verden i høj opløsning

Som en højtunet antenne opfanger du signaler, som andre måske ikke bemærker – fra små skift i vejret til sanseindtryk som lyde, dufte og lys. Denne følsomhed giver dig mulighed for at opleve verden mere intenst. Det kan berige både din hverdag og dine relationer.

Sådan sætter du det i spil: Brug din evne til at nyde skønheden i musik, kunst, natur, massage og mad. Skab omgivelser, der understøtter din sensitivitet – et roligt arbejdsrum, naturpauser eller dæmpet belysning kan gøre en stor forskel. Professionelt kan din sans for detaljer og stemninger være en styrke i kreative, analytiske eller omsorgsorienterede fag.

Vær opmærksom på overstimulation: Hvis du ofte føler dig drænet efter støj eller højt stimulerende miljøer, så planlæg pauser, hvor du kan finde ro. Vær ikke bange for at sige fra over for sanseindtryk, der belaster dig – det er ikke en svaghed, men en måde at beskytte din energi på.

Lær at styre dine sanseindtryk: Overvej teknikker som støjdæmpende hovedtelefoner, bevidst lysindretning eller mindfulness-øvelser for at filtrere indtryk og skabe balance i din hverdag.

4. Stærk intuition – evnen til at mærke og vide ting, før de afslører sig

Som en indre kompasnål, der peger mod det rigtige sted, har du en stærk intuition, der ofte opfanger sandheder, før logikken kan følge med. Du fornemmer situationer, mennesker og stemninger med en forbløffende præcision – nogle gange uden selv at kunne forklare hvorfor.

Dvs. at en af dine resurser som særligt sensitiv i balance er, at du bedre kan gøre brug af netværk i hjernen, som hører til følelser og indre sansninger

Sådan sætter du det i spil: Stol mere på din intuition, især i beslutninger, hvor du mærker en stærk følelse af “ja” eller “nej” uden en umiddelbar rationel forklaring. Brug den i dine relationer, arbejdssituationer og i kreative processer – den kan til tider guide dig bedre end lange analyser. Eller sætte dig på sporet af en ny retning for dine analyser.

Vær opmærksom på balancen: Intuition er kraftfuld, men den har bedst effekt, når den kombineres med refleksion. Den følgende lille historie viser dilemmaet med lidt humor:

Hvordan vidste du, at det ville ske? – spørger en ven den særligt sensitive, som svarer: det var min mavefornemmelse. Jamen, hvordan? – vil vennen vide. Jeg ved det ikke… – siger den særligt sensitive: min mave er som Google, den har bare svar.

Ligesom Google er ingen intuition helt præcis. Hvis du føler dig i tvivl, kan det hjælpe at tage et øjeblik til at mærke efter – og derefter teste din mavefornemmelse mod fakta og erfaring.

Lær at stole på din indre stemme – og adskil den fra angst: Jo mere du lytter til din intuition og handler på den, jo stærkere bliver den. Sørg for ikke at forveksle den med angst, der altid forudsiger det værste. Gør det til en vane at tjekke ind med dig selv. Læg bevidst mærke til, hvornår dine første fornemmelser viser sig at være rigtige. Så vil du med tiden bedre kunne sortere angsten fra.

5. Evnen til at spejle sig i gode rollemodeller – at vokse gennem inspiration

Som en spejlblank bjergsø, der reflekterer landskabet omkring sig, spejler du let de mennesker og værdier, du omgiver dig med. Din sensitivitet gør, at du intuitivt opfanger andres tankegange, følelser og måder at være i verden på. Hvis du vælger dine rollemodeller med omhu, kan du udvikle dig hurtigere end de fleste.

Sådan sætter du det i spil: Omgiv dig med mennesker, der inspirerer dig, og hvis værdier føles rigtige for dig. Lad dig bevidst forme af bøger, kunst, en mentor på dit arbejde, samtaler og oplevelser, der løfter dig og giver dig nye perspektiver. Din evne til at spejle gør, at du hurtigt kan tilegne dig nye færdigheder og dybere forståelse. Vel at mærke, hvis du lærer fra de rette kilder.

Vær opmærksom på, hvem og hvad du spejler: Ikke alt eller alle fortjener din opmærksomhed. Vælg aktivt, hvem du lader påvirke dig – og husk, at du også kan være en rollemodel for andre.

Lær at bruge din spejling bevidst: Hvis du føler dig fanget i negative mønstre eller påvirket af energier, der ikke gavner dig, så spørg dig selv: Er dette virkelig mit eget, eller har jeg ubevidst taget det ind fra nogen omkring mig? Justér dit fokus mod de mennesker og input, der nærer dig i stedet for at dræne dig.

Psykoterapi saerligt sensitive

6. Evnen til at opfange små detaljer – at se det, andre overser

Som en juvelér med lup i hånden ser du detaljer, som andre aldrig bemærker – de små nuancer i en samtale, en skæv tone i et musikstykke, eller den måde sollyset reflekteres forskelligt i morgenduggen. Din sans for detaljer gør, at du kan skabe, forstå og opleve verden på et dybere niveau.

 

 

Sådan sætter du det i spil: Brug din evne til opsnappe detaljer til at forfine dine kompetencer, uanset om det er i hjemmet, med dine børn eller din partner – eller om det er i håndværk, analyse eller design på dit arbejde. Dine observationer kan give dig en fordel i situationer, hvor præcision, æstetik eller forståelse af subtile signaler er vigtige.

Vær opmærksom på perfektionisme: Nogle gange kan din detaljesans føre til overanalysering – og det kan gøre selv små opgaver tidskrævende.

Lær at balancere din detaljesans: Husk, at perfektion sjældent er nødvendigt, og at det ofte er vigtigere at handle end at finpudse. Øv dig i at give slip på de små ting, når de ikke gør en reel forskel. Spørg dig selv: Er det her godt nok? – for ofte er det faktisk bedre, end du tror.

7. Evnen til at vokse gennem feedback – at lade sig forme af opbyggende input

Som en solsikke, der instinktivt drejer sig mod solen for at få lys og næring, tager du feedback ind på en måde, der kan styrke din udvikling. Når den kommer i den rette form, kan feedback inspirere dig til at vokse, forfine dine evner og forstå dig selv bedre.

Sådan sætter du det i spil: Se feedback som en mulighed for vækst – ikke som en dom over dig som person. Når du får konstruktiv respons, kan du bruge din sensitivitet til at mærke, hvilke indsigter der virkelig resonerer med dig. Opsøg miljøer, hvor feedback gives med omsorg og respekt, så du får næring frem for at blive drænet.

Vær opmærksom på at beskytte dig selv: Fordi du tager ord dybt ind, kan kritik ramme hårdere hos dig end hos andre. Husk, at ikke al feedback er værd at tage til sig – nogle gange handler det mere om den, der giver den, end om dig. Spørg dig selv: Er dette noget, jeg reelt kan bruge konstruktivt, eller skal jeg lade det passere?

Lær at balancere din åbenhed: Din evne til at tage feedback til dig gør dig til en stærk lærende, men du behøver ikke ændre dig for andres skyld. Vær bevidst om, hvilke stemmer du lytter til, og lad kun den feedback, der føles rigtig og brugbar, få plads i din udvikling.

Læs også artiklen. Håndter kritik. 10 ting du kan tænke, sige og gøre.

8.Evnen til at suge nye oplevelser til sig – at opleve med åbenhed i krop og sind

Som en svamp, der suger vand til sig, optager du nye oplevelser på en måde, der gør dem levende, sanselige og mindeværdige. En rejse, et nyt møde eller en kunstoplevelse bliver ikke bare et øjeblik for dig – det bliver en følelse, et stemningsbillede, en historie, du tager med dig videre.

Sådan sætter du det i spil: Brug din evne til at opleve intenst ved bevidst at give dig tid til at nyde, reflektere og mærke. Når du rejser, lytter til musik, smager på mad eller fordyber dig i noget nyt, så lad det synke ind og blive en del af dig.

F.eks. den særligt sensitive, der efter sin ferie kommer til at føle: “Jeg har ikke bare været i Paris. Jeg er Paris nu. Jeg kan stadig dufte croissanter, mærke brostenene under mine fødder og høre en usynlig harmonika i mit sind.”

Du kan også bruge denne evne i dit arbejde og dine relationer – ved at være nysgerrig og åben for nye perspektiver kan du udvikle dig hurtigt og dybt.

Vær opmærksom på overstimulation: Når du suger verden til dig i høj opløsning, kan du også blive hurtigt fyldt op. Sørg for at tage pauser, hvor du kan fordøje indtryk, så du ikke bliver overvældet.

Lær at integrere dine oplevelser: Hvis du giver dig selv tid til at efterbehandle nye oplevelser – gennem skrivning, samtaler eller rolig refleksion – vil de blive en endnu stærkere del af dig. Lad din evne til at opleve dybt være en gave, du bruger med bevidsthed og balance.

Det sensitive i mennesket indeholder gaver, lyse sider og resurser. Når vi fokuserer på at frisætte dem, gavner vi ikke kun den enkelte – forandringen spreder sig som positive ringe i familien og samfundet.

9.Stærk retfærdighedssans – evnen til at registrere, når noget ikke stemmer 

Som en vægtskål, der straks tipper ved den mindste ubalance, har du en stærk fornemmelse for, hvornår noget føles rigtigt eller forkert. Din sensitivitet gør dig ekstra opmærksom på uretfærdighed – både i de små dagligdagssituationer og i de større samfundsmæssige spørgsmål.

Sådan sætter du det i spil: Brug din retfærdighedssans til at stå fast på dine værdier og sige fra, når noget føles forkert. Uanset om det handler om fairness i dine relationer, etiske valg i din hverdag eller større samfundsmæssige sager. I mange små og store situationer kan din sans for retfærdighed være en drivkraft for positive forandringer.

Vær opmærksom på din energi: Fordi du mærker uretfærdighed stærkt, kan det nogle gange føles som en tung byrde at bære. Husk, at du ikke kan rette op på al uretfærdighed i verden alene – og at du gør mest nytte, når du handler strategisk og i de situationer, hvor du faktisk kan gøre en forskel.

Lær at navigere i gråzoner: Ikke alt er sort/hvidt, og nogle gange kan din retfærdighedssans føre til frustration, hvis tingene ikke er, som de burde være. Øv dig i at acceptere, at verden ikke altid følger logikken i din indre vægtskål. Vær også opmærksom på, om du især er opmærksom på, hvad der føles retfærdigt for dig selv – eller om du også kan forstå og koble dig ind på andres begreber om fairness.

10. Større udbytte af terapi og personlig udvikling – evnen til dybere og hurtigere positiv forandring

Som et lærred, der straks optager farven fra penselstrøgene, er du som særligt sensitiv i stand til at tage ny indsigt til dig og forandre dig i takt med dine oplevelser. Terapi, undervisning i psykologiske emner og selvudvikling forbliver ikke bare som ord og øvelser for dig. Forskningen peger på, at de i højere grad bliver indoptaget som en del af din måde at være i verden på.

Sådan sætter du det i spil: Gå bevidst ind i selvudvikling med nysgerrighed og åbenhed. Uanset om det er gennem terapi, bøger, meditation eller kurser, har du potentialet til at skabe dybe positive forandringer. Når du virkelig forstår noget nyt om dig selv, kan det ændre ikke bare dine tanker, men også dine handlinger og din følelse af, hvem du selv er.

Vær opmærksom på at integrere ny viden: Fordi du tager indtryk så stærkt ind, kan det være gavnligt at give dig selv tid til at fordøje det, du lærer – f.eks. lærer du som særligt sensitiv bedre af psykoterapi eller en bog, hvis du afsætter tid til at reflektere og mærke efter bagefter. Lad nye erkendelser synke ind gennem indre fordybelse, dagbogsskrivning eller samtaler, så de bliver en del af dig i stedet for blot at forblive som  information.

Lær at dosere din selvudvikling: Din evne til at dykke dybt kan være en gave, men også udmattende, hvis du hele tiden forsøger at forbedre dig. Husk, at du ikke altid skal “fikse” alt ved dig selv – kan du også få øje på områder, hvor du er allerede nok, og hvor dine mønstre er sunde? Selvudvikling er ikke en opgave, der skal overstås, men en rejse, hvor hvile også er en vigtig del af processen.

Bevar nuancerne i dit billede af dig selv

Forståelsen af særlig sensitivitet har takket være voksende international forskning i de senere år bevæget sig fra et ensidigt fokus på sårbarhed – til også at vise styrkerne og de særligt sensitive fordele.

Det betyder ikke, at vi skal se bort fra ulemperne ved at være særligt sensitiv. Ligesom alle andre mennesker har særligt sensitive både mørke og lyse sider. Og mellem skræmmebilledet og glansbilledet af at være særligt sensitiv er der mange nuancer.

I vores terapi med børn, teenagere & unge og voksne og i vores parterapi og familieterapi har vi erfaret, at det har stor betydning at have øjne for begge dele.

Der er ingen grund til at overdrive hverken dine styrker eller dine mangler, når du skal forstå dig selv eller dit barn. Men ofte er der risiko for det modsatte: at særligt sensitive overser deres styrker, ser bort fra de særligt sensitive fordele og derfor ikke altid får sat dem tilstrækkeligt i spil.

Kunne du lide denne artikel om at genkende og bruge fordelene ved at være særligt sensitiv? Så er du meget velkommen til at tilmelde dig vores gratis nyhedsbrev, der udkommer hver 3 uge med lignende artikler.

Hvis du vil arbejde videre med at få en mere nuanceret forståelse af dig selv eller ønsker psykoterapi, der integrerer et positivt og nuanceret syn på din særlige sensitivitet, er du meget velkommen til at skrive, sende en SMS, eller ringe direkte til os.

Lise August: lise@sensitiv.dk 3110 6260 og Martin August: martin@sensitiv.dk 3110 6360

Elaine Aron fortæller om fordele ved at være særligt sensitiv

I dette videoklip fra seminar med Elaine Aron og Lise August gennemgår Elaine Aron, hvordan du kan bruge forskningen i de særligt sensitive fordele i din hverdag. Hun kommer bl.a. ind på:

– stærk samvittighedsfølelse

– påvirkelighed for positive miljøer

– spiritualitet

– empati

– social sensitivitet, hjernescanning studier og gode råd.

Lise August fortæller om fordelene ved at være særligt sensitiv

Se videoklip fra seminar med Elaine Aron og Lise August, hvor Lise bl.a. gennemgår disse emner:

Empati – social ansvarlighed eller stress?
At skrue ned for sin empati og holde sig åben
At forberede sociale situationer
At efterberede sociale situationer

Udviklingspotentiale i arbejdslivet
Synlighed i arbejdslivet
At udfolde sensitive potentialer

Læs bog om fordelene ved at være særligt sensitiv

Sensitive børn og voksne – forstå potentialet og lad det blomstre

Få indsigt i de fascinerende fordele ved at være sensitiv og lær at fremkalde dem i dig selv eller dit barn

Ønsker du at udfolde de positive sider af at være sensitiv? Har du brug for enkle og virkningsfulde redskaber, som kan berige dig selv, dit barn, din partner og din familie? Denne bog guider til at skabe et varigt løft i din egen eller dit barns hverdag. Du får inspirerende pointer fra forskningen, levende eksempler og et væld af nyttige strategier.

Læs mere eller køb bogen her.

Bøger og forskningsartikler

Assary, E., Zavos, H. M., Krapohl, E., Keers, R., & Pluess, M. (2021). Genetic architecture of Environmental Sensitivity reflects multiple heritable components: A twin study with adolescents. Molecular Psychiatry, 26,48964904.[Crossref], [PubMed][Google Scholar]

Lionetti, F., Aron, A., Aron, E. N., Burns, G. L., Jagiellowicz, J., & Pluess, M. (2018). Dandelions, tulips and orchids: evidence for the existence of low-sensitive, medium-sensitive and high-sensitive individuals. Translational Psychiatry, 8(1), doi: 10.1038/s41398-017-0090-6.

Pluess, M., Assary, E., Lionetti, F., Lester, K. J., Krapohl, E., Aron, E. N., & Aron, A. (2018). Environmental sensitivity in children: Development of the Highly Sensitive Child Scale and identification of sensitivity groups. Developmental Psychology, 54(1), 51-70. doi: 10.1037/dev0000406

Lionetti, F., Pastore, M., Moscardino, U., Nocentini, A., Pluess, K., & Pluess, M. (2019). Sensory processing sensitivity and its association with personality traits and affect: A meta-analysis. Journal of Research in Personality, 81, 138152. https://doi.org/10.1016/j.jrp.2019.05.013[Crossref], [Web of Science ®][Google Scholar]

Marhenke, R., Acevedo, B., Sachse, P. et al. Individual differences in sensory processing sensitivity amplify effects of post-learning activity for better and for worse. Sci Rep 13, 4451 (2023). https://doi.org/10.1038/s41598-023-31192-9

Setti, A., Lionetti, F., Kagari, R., Motherway, L., & Pluess, M. (2022). The temperament trait of environmental sensitivity is associated with connectedness to nature and affinity to animals. Heliyon, 8(7). https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2022.e09861

Goldberg, A., & Scharf, M. (2020). How do highly sensitive persons parent their adolescent children? The role of sensory processing sensitivity in parenting practices. Journal of Social and Personal Relationships, 37(6), 1825–1842. https://doi.org/10.1177/0265407520911101

Sensory sensitivity and its relationship with adult attachment and parenting styles. (2019) Branjerdporn, Grace et al. University of Sunshine Coast. DOI:10.1371/journal.pone.0209555

Andeweg SM, Bodrij FF, Prevoo MJL, Rippe RCA, Alink LRA. Does sensory-processing sensitivity moderate the effect of household chaos on caregiver sensitivity? An experimental design. J Fam Psychol. 2021 Apr;35(3):356-365. doi: 10.1037/fam0000766. Epub 2020 Jun 25. PMID: 32584053.

The awesome as well as the awful: Heightened sensory sensitivity predicts the presence and intensity of Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR) 2022.  Giulia L. Poerio, Safiyya Mank, Thomas J. Hostler, Journal of Research in Personality, Volume 97, ISSN 0092-6566, https://doi.org/10.1016/j.jrp.2021.104183.

The Highly Sensitive Child Scale-Teacher-Report Version: Development of a new Measure for Sensitivity in Primary School Children. 2021. Francesca Lionetti, Luciana Castelli, Michele Egloff

Få mere viden og flere redskaber ved at skrive til kontakt@sensitiv.dk for at stille et spørgsmål eller booke en samtale.

Ønsker du mere gratis information?

Tilmeld nyhedsbrevet, som ca. hver 3 uge kommer med gratis artikler, der ligesom denne artikel giver dig viden og vejledning til hverdagen – og få kapitel fra en af vores bøger og uddrag fra et af vores kurser i gratis gave.

Psykolog, Lise August & Psykoterapeut, Martin August

Vil du vide mere?

Har du spørgsmål til vores seminarer, bøger, individuelle samtaler eller parsamtaler, er du meget velkommen at kontakte os.

Tilmeld og få gratis gaver fra Sensitiv.dk

Berig hverdagen med inspiration og ny viden til dig selv eller dit barn.
Tilmeld og få gratis gaver!


 

BOG
Sensitive Børn

BOG & VIDEO
Kursus

BOG
Sensitive Børn og Voksne

DOBBELT DVD
Særligt Sensitive

Sensitive Voksne

SENSITIVE
VOKSNE


Sensitive Børn

SENSITIVE
BØRN


Pskykoterapi

BOOK
SAMTALE


Indre ro kurser

KURSER
& GRUPPER