INTERVIEWS OM SENSITIVITET, INTROVERTE & AMBIVERTE, ALENETID, ARBEJDSLIV, UNGES TRIVSEL OG OM AT SKABE BALANCE I LIVET
Hør radiointerviews – vi har modtaget feedback fra mange lyttere, der har fundet det brugbart og meningsfuldt, at de selv eller andre lyttede til disse interviews.
Læs mere her om vigtige emner for sensitive børn og voksne
PODCAST
Hvad det vil sige at være særligt sensitiv? Og hvordan finder du balancen i livet?
Værten Mikkel Krause-Jensen interviewer Lise August om, hvad det vil sige at være særligt sensitiv og ekstra følsom over for overstimulering. Lise fortæller om, hvordan hun og Martin August hjælper særligt sensitive mennesker, der ønsker at bruge deres sensitivitet på en positiv måde. Det særligt sensitive træk bliver beskrevet med formidling af teori og eksempler.
I slutningen er der fokus på de strategier, man kan bruge i sin personlige udvikling, når man godt vil omgås ulemperne på en fornuftig måde og samtidig udnytte og udvikle de mange fordele ved at være sensitiv. Vi har modtaget feedback fra mange særligt sensitive mennesker, der har oplevet, at det var betydningsfuldt, at de selv og mennesker, som kender dem godt, har lyttet til udsendelsen. Interviewet besvarer nogle af de spørgsmål, vi ofte modtager via mail og telefon.
PODCAST
Hvordan hjælper vi særligt sensitive mennesker til at trives?
I anledning af at dobbelt DVD’en Særligt sensitive menneskers trivsel er udkommet interviewer Journalist Katrine Romme Lise August om, hvad det vil sige at være særligt sensitiv. Lise giver nogle korte bud på, hvad der skal til for at man som særligt sensitiv sikrer trivsel i hverdagen og forebygger psykisk sygdom. Interviewet sætter fokus på, at nogle særligt sensitive får forkerte diagnoser, mens andre særligt sensitive, der får psykiske lidelser, kan få en bedre livskvalitet, hvis de tager højde for det særligt sensitive træk.
Afslutningsvis understreger Lise, at den sensitive modtagelighed ikke kun er på ondt, men også er en fordel, som beriger livet, og tillige er forbundet med begavelse.
Vi har modtaget feedback fra mange lyttere, der har oplevet, at det har været meningsfuldt, at de selv eller andre lyttede til interviewet..
PODCAST
Særlig sensitive unge. Interview med viden og gode råd i Tværs på P3
Værten Emil Nørlund interviewer Sanne og Jeppe om at være særligt sensitive og bruge følsomheden til bedre at forstå andre mennesker og brænde igennem kreativt. Sanne og Jeppe fortæller blandt andet, hvordan de oplevede de sensitive sider i barndommen og hvad det har betydet for dem at finde ud af, at de er særligt sensitive.
I programmet beskriver Lise August, hvordan følsomhed, hjernens dybe bearbejdning af indtryk og psykisk modtagelighed er kernen i det særligt sensitive træk. I krisesituationer kan man blive mere hårdt ramt og være mere sårbar for at udvikle psykisk sygdom. Men sensitive har også en række fordele frem for andre: blandt andet social indlevelsesevne, moralsk omtanke og dyb refleksionsevne. Styrken skinner igennem, når omgivelserne er de rette.
Lytterne sender undervejs spørgsmål via sms: hvordan fortæller man en ven, at man er særligt sensitiv? Kan det fungere godt at være kæreste med en, som er mindre sensitiv end en selv? Og kan man være sensitiv på mere end en måde? Værten Emil Nørgård genkender en snert af det sensitive og er samtidig ikke helt let at sætte i bås. Lise August fortæller om, at der er mange forskellige gener i spil. Sensitivitet er ikke et spørgsmål om enten eller – men tværtimod om mere eller mindre. Det er meget individuelt, og der er mange nuancer og kombinationsmuligheder.
Der er undervejs flere gode råd til de særligt sensitive. Et af de vigtigste er, at man ikke skal tænke, at det er forkert at være anderledes. Ifølge forskningen vil det gavne en arts overlevelse, at der er “blandede bolcher” i posen af gener – hvis alle var på samme måde, ville det gøre menneskearten mindre overlevelsesdygtig. Derfor skal man ikke tro, at man er forkert og undertrykke de sensitive sider. Man skal i stedet forstå dem og bruge dem godt. Særligt sensitive kan både arbejdsmæssigt og privat få et rigtig godt liv. Men ofte trives de bedst, når de accepterer, at de må gøre ting på deres egen måde i stedet for automatisk at “følge strømmen”.
PODCAST
Hvilke udfordringer møder introverte og ambiverte i en tid, der hylder det ekstroverte ideal?
Introverte er pressede af nutidens samfundsideal. Men hvordan er det at være ambivert? Hvad sker der, når ønsker, behov og valg hverken hører til den indadvendte eller den udadvendte bås? Når vi er mere fleksible i vores tilgang til livet, kan det bl.a. blive mere komplekst at træffe valg. Og det kan blive mere udfordrende for os selv – og andre – at blive kloge på, hvad vi egentlig står for og kan forvente. De fleste af os indeholder i virkeligheden en blanding af både introverte og ekstroverte træk: hvordan får vi det bedste frem i forskellighederne? Fokus på ambiverte starter i minut 41.
PODCAST
Holder du af at være alene? Viden og gode råd til at styre uden om ensomhed og lade dig berige af enetid
Værten Anne Kejser interviewer Lise August om, hvordan negative oplevelser af ensomhed og skam forbundet med at være alene kan blive vendt til en positiv aleneværen, som giver psykisk styrke. De to andre gæster i programmet fortæller om det svære og det gode ved at være alene og lyttere ringer ind og får viden og gode råd.
Hver eneste dag er vi sammen med os selv: hvorfor ikke få det allerbedste ud af det?