Valg og Beslutninger: Vigtige Ting du kan Lære dit Barn. Forældreguide.

Styrk dit barn når det træffer valg, lær dit barn at træffe gode beslutninger og slippe grublerier og bekymringer

Har dit barn svært ved at vælge? Så kan du her lære mere om, hvordan du klæder dit barn på til at træffe gode beslutninger.

Dit sensitive barn vil typisk føle stærkere og tænke dybere over sine valg end de fleste andre børn på samme alder – derfor kræver valget mere tid og energi. Du kan gøre meget for at hjælpe dit barn til, at denne strategi bliver en styrke snarere end en svaghed. Læs videre og få nyttige tips.

Beslutninger: 6 vigtige ting, der hjælper dit barn til at træffe valg

1.Giv dit barn færre valg – vælg kvalitet frem for kvantitet

En stor fejl mange forældre til sensitive børn begår – og som du heldigvis kan styre udenom – er at give for mange valg i hverdagen. Eller at give ‘for store’ valg, som dit barn ikke kan overskue konsekvenserne af!
I værste fald bliver dit barn overvældet og mister lysten til at træffe egne beslutninger. Giv i stedet få og overskuelige valg, som dit barn har tid til at tænke over. Når dit barn oplever at ‘have sig selv med’ i beslutningsprocessen stiger følelsen af kontrol og mestring – og dermed lysten til at træffe flere valg.

2.Giv dit barn mulighed for at ‘træne valgmusklerne’ – tag ikke over

Sensitive børn reflekterer dybt over valg, fordi de ønsker at ‘ramme rigtigt første gang’ og gerne vil undgå fejl. Måske vil dit barn af den grund – for at sikre sig et godt resultat – med eller uden ord invitere dig til at træffe valget. Hvis du tager over, undgår dit barn ubehaget ved at risikere at vælge ‘forkert’. Det undgår ubehaget ved at fortryde et valg, det selv har truffet. Men prisen er tab af styrke, handlekraft og selvstændighed.
Sørg derfor for, at dit barn i ‘ufarlige’ situationer vænner sig til at vælge selv. Når dit barn har ‘trænet valgmusklerne’ i små situationer, er det bedre rustet til på egen hånd at træffe gradvist større og vigtigere valg. Også som teenager og ung.

3.Vær opmærksom på dit barns tilstand, når det træffer beslutningen

Forskningen tyder på, at vi træffer forskellige beslutninger alt afhængigt af, hvilken situation vi befinder os i, hvem vi er sammen med, og hvilken følelsesmæssig stemning, der dominerer nu og her. Dit sensitive barn er mere påvirket af sin umiddelbare følelse end de fleste andre børn. Tænk derfor på timing, når du giver dit barn et valg: er dit barns følelsesliv i god balance, når det skal vælge? Lær dit barn, at det ikke skal træffe vigtige beslutninger ud fra én flygtig tilstand – af f.eks. vrede, begejstring, træthed eller opgivelse.

4.Lær dit barn at tro på sine beslutninger – og vær et eksempel

Du styrker dit barns beslutsomhed og handlekraft ved selv at være beslutsom og handlekraftig. Siger du f.eks.: “Nu skal vi hjem. Pak dine ting. Så går vi” uden at forvente, at dit barn kommer med de første 3-7 gange, du stiller kravet, tror dit barn ikke på din beslutning. Dit barn kan sagtens nå at lege, gemme sig, sige ‘Nej, jeg skal først…’ osv. Det usagte budskab til dit barn er: “Du behøver ikke at tage mit valg alvorligt”. Når dit barn ikke ser dig være konsekvent, vil det med tiden kopiere dig. Det vil selv have svært ved at tro på egne beslutninger og sætte dem igennem.

5.Giv dit barn god tid til at træffe vigtige valg – og træn tidspres ved uvigtige valg

Det er et minus at være sensitiv, når valg skal træffes under tidspres: tankerne svirrer rundt uden at blive tænkt til ende. Følelserne er mere intense. Og forvirring kan forplumre afgørelsen.
Men det er et plus at være sensitiv, når der er tid nok til at træffe beslutningen: omtanke og eftertanke fører typisk til beslutninger af højere kvalitet.
Sørg derfor for, at dit barn får mange positive erfaringer med at have god tid til at træffe valg, som det føler er vigtige.
Omvendt kan du, når det handler om uvæsentlige valg, træne dit barn i at det er ok at træffe et hurtigt valg – og derved øge risikoen for fejl. Sådan lærer du dit barn, at det ikke skal ‘skyde gråspurve med kanoner’. Men at det skal bruge sit sensitive potentiale fornuftigt.

6.Træn dit barn i at træffe valg, der er gode på lang sigt.

Dit barns hjerne er gearet til at vælge ‘nemme, rare og sjove’ løsninger. Så du skal gøre en indsats for at vise dit barn, at det kan betale sig at tænke langt. Her er eksempler:

  • lær dit barn at spare op. Når dit barn bruger pengene på noget, det ønsker sig, kan du tale om, at det kun sker pga. anstrengelsen, der lå forud.
  • har dit barn lektier for til weekenden, kan du lære det at starte med lektierne, så de er klaret: tal herefter med dit barn om, hvor afslappende og rart det er at holde fri resten af weekenden uden at lektierne ‘hænger over hovedet’.
  • vær et eksempel: vis dit barn glæden ved sunde vaner inden for kost, motion, skærmtid, søvn osv.

En god tommelfingerregel, når du eller dit barn er i tvivl er, at lade tvivlen komme de langsigtede overvejelser til gode. Forskningen viser, at denne form for selvkontrol giver flere penge på kontoen, mindre stress, bedre sociale relationer, bedre præstationer og en tilværelse med mere overskud.

Kunne du lide denne artikel om at klæde dit barn på til at beslutninger og valg? Så kan du tilmelde vores gratis nyhedsbrev, som ca. hver 3 uge udkommer med lignende artikler med gode råd.

Følelsesliv

Husk, at sensitivitet kan berige dit barn

Der er meget du kan gøre for at dit barn bliver god til træffe valg

Summa summarum. Der er meget du kan gøre for at styrke dit barns evne til at træffe beslutninger og være handlekraftig.

Vigtig pointe:

Dit barn er IKKE dømt til at have svært ved at vælge og træffe beslutninger, fordi det er sensitivt.
Flere forskere er enige om, at et sensitivt barn faktisk kan være ekstra god til at følge dit positive eksempel. Dvs. at du som rollemodel kan præge dit sensitive barn dybere end et mindre sensitivt barn – derfor kan dit barn blive mere kompetent end gennemsnittet, når det handler om valg og beslutninger.

Tænk derfor også over din egen måde at træffe beslutninger: Læs evt. 5 gode råd om beslutninger og sensitive voksne her.

Søger du mere inspiration?

Køb vores bog

Læs mere og få flere gode råd til at hjælpe dig selv – eller dit barn – til at træffe beslutninger i bogen sensitive børn og voksne, der handler om at få det sensitive potentiale til at blomstre.

Book en forældresamtale (også via skype og telefon)

Her kan du få flere nyttige redskaber, der kan hjælpe dig til at styrke dit barn i mødet med livets valg og dilemmaer.
Skriv til kontakt@sensitiv.dk

Psykolog, Lise August & Psykoterapeut, Martin August

Vil du vide mere?

Har du spørgsmål til vores kurser, gruppeforløb og individuelle samtaler med fokus
på at at give sensitive børn og forældre redskaber og gode strategier til hverdagen, er du meget velkommen at kontakte os.

Tilmeld og få gratis gaver fra Sensitiv.dk

Berig hverdagen med inspiration og ny viden til dig selv eller dit barn.
Tilmeld og få gratis gaver!


 

BOG
Sensitive Børn

BOG & VIDEO
Kursus

BOG
Sensitive Børn og Voksne

DOBBELT DVD
Særligt Sensitive

Sensitive Voksne

SENSITIVE
VOKSNE


Sensitive Børn

SENSITIVE
BØRN


Pskykoterapi

BOOK
SAMTALE


Indre ro kurser

KURSER
& GRUPPER