Ansvarlig eller Overansvarlig? 10 tegn og 6 vigtige tips til at styrke dig selv og bruge din sociale sensitivitet godt
Hold overansvarligheden på afstand og brug din omsorg for andre stærkt, konstruktivt og kompetent. Tips og videoøvelse
Er du socialt sensitiv og reagerer du kraftigt på andres lidelse, smerte og problemer?
Ønsker du at kende forskel på sund ansvarlighed og usund overansvarlighed?
Her er 10 tegn og en praktisk guide til at styrke dig selv og din medfølelse. Du får 5 vigtige anbefalinger og en videoøvelse.
Ansvarlig eller overansvarlig? 10 vigtige tegn
Genkend tegnene, bevar ansvarligheden og hold overansvarligheden på afstand
Sund ansvarlighed: 5 vigtige tegn
- du kan tage vare på andre – og på dig selv – i mødet med pres og problemer.
- du er lydhør over for andres signaler – såvel som over for dine egne signaler – når noget er svært.
- du prioriterer og vælger bevidst i hvor høj grad, du involverer dig i andres vanskeligheder: du respekterer dine grænser.
- du bevarer kontakten til et centrum i dig selv, når du engagerer dig i din omverden.
- når du ofrer dine egne ønsker for at glæde andre, mærker du indre ro, kærlige følelser, glæde og mening.
Usund overansvarlighed: 5 vigtige tegn
- du kan tage vare på andre – men ikke på dig selv – i mødet med pres og problemer.
- du er lydhør over for andres signaler – men ikke over for dine egne signaler – når noget er svært.
- du føler, at du ikke har noget valg, når andre har det svært: du oplever indre tvang og overhører dine grænser pga. skyldfølelse.
- du oplever at ‘miste dig selv’, når du engagerer dig i andres lidelse og problemer. Du nærer en længsel efter selv at være ‘den lille, der bliver passet på”.
- når du ofrer dine egne ønsker for at glæde andre, er du indeni ofte tynget af træthed, afmagt, uretfærdighed og vrede.
NB: Hvert menneske reagerer individuelt, og nogle tegn er ikke beskrevet her.
Dit resultat:
1. Genkender du enkelte tegn på overansvarlighed i korte perioder? Vær opmærksom og stræb aktivt efter at bevare balancen.
2. Genkender du næsten alle tegn og er varigheden er over en måned? Tag det alvorligt og gør en målrettet og bevidst indsats. Gør du ikke fremskridt inden for 3 måneder, så overvej at søge professionel hjælp.
Dit resultat:
1. Genkender du enkelte tegn på overansvarlighed i korte perioder? Vær opmærksom og stræb aktivt efter at bevare balancen.
2. Genkender du næsten alle tegn og er varigheden er over en måned? Tag det alvorligt og gør en målrettet og bevidst indsats. Gør du ikke fremskridt inden for 3 måneder, så overvej at søge professionel hjælp.
Søger du en enkel øvelse til at bevare indre ro og centrum i dig selv?
Brug øvelsen 2 gange dagligt: med træning lærer du at bevare samme indre ro under pres – og i svære sociale situationer.
Essentielle pointer, som understøtter din træning i indre ro og sund ansvarlighed
- Bliv i dig selv, når du er sammen med andre.
Også når andre er kede af det, skuffede, irriterede.
Også når andre har forventninger til dig. - Bliv i kontakten til din krop.
Bevar forbindelsen til dine følelser og din kerne. - Tillad dig selv at mærke glæde indeni, selvom andre er negative.
Tillad dig selv at hvile i indre ro, selvom andre er ramt af uro. - Fokuser på andres styrke, når de har det svært. Tro på deres potentiale til at bære smerten.
- Når andre lider, behøver du ikke at vise din medfølelse ved selv at være trist eller tynget.
- Du har mere energi til at hjælpe andre, når du selv er glad og rolig.
6 praktiske anbefalinger: hvad kan du gøre?
… vigtige ting at fokusere på, når du skal vende overansvarlighed til sund ansvarlighed
1. Ret dagligt din opmærksomhed mod din krop og dit følelsesliv
Det er kun muligt at ‘glemme’ og forsømme dine egne behov, når du systematisk retter din opmærksomhed væk fra dem. Vælg et tidsrum til at mærke, hvordan du egentlig har det. I kroppen og dine følelser. Hver dag.
I dette tidsrum tillader du dig at mene, tænke, synes og ønske lige hvad du vil. Tillad også alt det ‘forbudte’, som ellers giver dig dårlig samvittighed. Vær gerne fuldstændig politisk ukorrekt. I dit indre frirum kan du give plads til at have det lige præcis som du har det.
2.Skru op for selvomsorgen, når du er under pres
Der er fundet en tilbøjelighed til, at overansvarlige mennesker, behandler sig selv ekstra hårdt, når de har det svært. Hvis de i forvejen er udfordrede, sætter de kravene op.
Gør præcis det modsatte: sæt dig for at behandle dig selv ekstra omsorgsfuldt, når du har det svært.
Hvis du er udfordret, så sænk de krav, du stiller til dig selv. Også når det gælder omsorg for andre.
3.Sæt fokus på at være et godt eksempel for andre
Er du overansvarlig, kan du typisk have svært ved at sætte dig selv først. Du føler dig tvunget til at sætte andre først. Også når du egentlig dybest set ønsker det modsatte.
Motiver dig selv til at ændre dit mønster ved at overveje, hvordan dine børn, kolleger, medarbejdere, venner, partnere osv. bliver påvirket af de negative sideeffekter af din overansvarlighed (du er presset, overvældet, udkørt osv.)
Når du forstår, at andre omkring dig enten selv kopierer din overansvarlige adfærd eller bliver påvirket af din indre ubalance, kan du med omsorg for andre som drivkraft begynde at tage vare på dig selv.
Når du har taget de første skridt mod sund ansvarlighed, bliver det gradvist lettere at lade dig motivere af dine egne ønsker og behov.
4.Bryd destruktive mønstre, der stammer fra sår i din barndom eller senere i livet
Som voksen og overansvarlig, har du i barndommen eller senere i livet typisk været nært knyttet til nogen, som ustandselig havde behov for din hjælp. Men som omvendt ikke altid havde overskud til at være der for dig, når du havde det svært.
I denne kontakt har du trænet dig i at lægge dine egne behov til side og fokusere på den andens behov.
Du kan selv aktivt bryde mønstret ved at holde op med at genskabe det f.eks.:
- at lytte til andre, selvom du egentlig ikke orker at høre mere.
- at bruge lang tid på at bekymre dig om, hvordan det går med andre – i stedet for at slappe af og have det godt.
- at føle dårlig samvittighed over selv at være glad, når andre har det svært: du tror, at du hjælper dem bedst ved at ‘sympatisere’ og selv være tynget.
- at vælge venner, partnere, jobsituationer mm., hvor du gentager mønstret.
Det ulige mønster kunne du ikke bryde i fortiden. Et barn frygter mere end noget andet at se sine forældre svage, fordi det har brug for sine forældre for at kunne overleve. Derfor vil et barn typisk gøre alt for at sætte sig selv til side, når en forælder har det svært.
Det kaldes en overlevelsesstrategi – som barn har du intet valg.
Det behøver ikke kun være en forælder – men også en bedsteforælder eller søskende, som kræver opmærksomhed. Et barn er afhængigt af, at andre i familien fungerer.
Men som voksen kan du heldigvis godt slippe længslen efter at ‘nå andre’ på den måde – og du kan f.eks. fjerne mønstret i forholdet til din partner eller dine venner. Ellers kan det dræne dig for energi og gøre det tungt og svært at gøre netop det, der normalt og i rimeligt omfang giver mening og glæde i et socialt sensitivt menneskes liv: at være der for andre og hjælpe dem.
5.Kend dine blinde pletter og søg social støtte
Når du forsøger at give dig selv omsorg, bliver du måske ramt af så stærk skyldfølelse, at du giver op. Eller når nogen spørger dig om hjælp, så ved du, at du er nødt til at sige fra, men alligevel finder du ikke ordene osv. Tænk over, hvor dine ‘blinde pletter’ især er. Søg støtte hos gode venner og i dit netværk, så du bedre kan stå imod de negative tilbøjeligheder.
Lav en liste over ting, der beroliger dig, når du bliver ramt af ‘undergangsfølelser’, som kan opstå, når du udvikler den mere sunde ansvarsfølelse
- Skriv et brev om dine dybere hensigter, som du kan læse (f.eks. hvor du understreger, at når du er overansvarlig på dit arbejde, har du ikke længere plads til sund ansvarlighed over for din familie). Brevet kan hjælpe dig til at huske, hvorfor du må gøre som du gør.
- Se film, hør musik, læs digte, tegneserier eller bøger, der minder dig om det sunde i at passe på dig selv.
- Se en sjov video på youtube – humor hæmmer skyldfølelse og den ‘tunge’ alvor, du som overansvarlig kan bære rundt på
- Tag en dyb indånding, find roen indeni og tænk kærligt på det menneske, som du er bekymret for: forestil dig, at dette menneske finder styrken til at løse sine egne problemer.
- Skriv 5 gode grunde til ikke at fortsætte med at være overansvarlig i en lille notesbog.
- osv.
Listen gør det meget lettere at tøjle dine følelser næste gang, overansvarlighed og skyldfølelse vælder op i dig.
6.Styrk din medfølelse – og din selvmedfølelse
Målet er IKKE, at du bliver uansvarlig, ligeglad og ‘lukker ned’. Den tilstand er tom og meningsløs.
Målet er STÆRK MEDFØLELSE. Du er nødt til at stå forankret i din egen styrke, energi og livsglæde, når du hjælper andre.
Men hvis du gang på gang bliver udbrændt, er der risiko for, at du til sidst må forskanse dig i egoisme, fordi du ikke kan mestre din sociale sensitivitet, og fordi du ikke kan tøjle din medfølelse.
Selvmedfølelsen vil styrke din medfølelse for andre. Kærligheden til dig selv giver dig styrken til at opføre dig kærligt over for andre.
Indre ro og selvkontrol
Få fat i den stærke side af dig selv og skab varige positive forandringer.
Under gruppeforløbet træner du effektive øvelser og brug af værktøjer, der ruster dig til at rumme forskellige typer følelser, så du ikke længere ‘sidder fast’ i deres greb: men i stedet kan ‘hæve dig over dem’ og handle mere frit og konstruktivt. Læs mere her
Indre ro og sensitives følelsesliv
Slip stress, irritation, selvkritik og andre kilder til indre uro og negativitet – og lad det positive fylde mere i din hverdag.
Gennem de otte møder i gruppen vil du fordybe brugen af redskaber, lære nye teknikker og opleve, at indre ro, positive følelser og modstandskraft begynder at fylde mere i din hverdag. Læs mere her
Selvomsorg giver styrke
Opbyg evnen til selvomsorg, helbred fortidens sår og bevæg dig fra sårbarhed til styrke i hverdagens mange situationer.
I dette gruppeforløb lærer du en effektiv og kraftfuld metode til at finde indre ro, tryghed og psykisk balance – også selvom du har sår efter meget vanskelige episoder tidligere i livet. Læs mere her
Slip grublerier, tankemylder og bekymringer
Bryd negative tankemønstre, frisæt din handlekraft og få enkle øvelser til indre styrke og overbevisning
Lær at gøre dit rige indre liv til en gave, der løfter, i stedet for en byrde, der tynger. Værktøjerne virker også mod stress, angst og depression. Læs mere her
Læs vores bøger og få viden om hvordan du ruster dig selv – og dit barn – til at håndtere den sociale sensitivitet konstruktivt
Download helt gratis kapitel 1. af bogen sensitive børn og voksnes potentiale lige her.
Læs mere om stress og sensitive børn i vores meget grundige guide i bogen sensitive børn fra sårbarhed til styrke.
Vil du vide mere?
Har du spørgsmål til vores forældrerådgivning, 1-dagskurser for forældre og individuelle samtaler med stressramte børn, er du velkommen til at kontakte os.