Typiske temaer i unge sensitives liv

Typiske temaer i særligt sensitive unges liv (18 – 30 år)

Fordi alle særligt sensitive unge er forskellige, vil det være forskellige temaer, som er vigtige for den enkelte. Her kommer eksempler på nogle af de områder, som især kan være udfordrende, når man er ung og sensitiv:

– Oplevelsen af at være anderledes end andre. På godt og ondt. Der er i mange situationer en følelse, man ikke kan “sætte fingeren på” af, at man oplever verden på en anden måde end andre gør. Hvorfor? – Hvad betyder det for mig selv? – For andre? Nogle gange giver det oplevelsen af ensomhed. Af at man forstår de andre, men ikke selv bliver forstået. At man savner en dybde og eftertanke hos andre, man møder. Andre gange kan det at være anderledes give oplevelsen af at være forkert og udenfor. Forskellen bliver oversat til en forkerthed (hvad det absolut ikke behøver at være) En stille mistanke, der gnaver indeni: er der noget galt med mig?

– Dybere følsomhed i parforhold. Forelskelser er dybere og mere stormende. Seksualitet kan vække mere overvældende følelser. På godt og ondt er kæresteforhold både mere givende og krævende, når man er sensitiv. Det skyldes, at man er mere påvirkelig og modtagelig. Det er vigtigt, at der er plads til de sensitive sider i kæresteforholdet og i ens eget forhold til sig selv. Det kan som sensitiv være mere hårdt at “komme videre” efter et brudt forhold. Mere krævende at acceptere, at en del forhold og forbindelser er forbigående og kortvarige.

– At træffe vigtige valg er mere krævende, når man er sensitiv. Man ser “1000 nuancer i stedet for kun 100”. Derfor har man brug for mere grundig overvejelse af vigtige valg i livet. Man kan se nuancer i både for og imod, kan derfor lettere komme i tvivl, men ofte træffer man hen ad vejen også meget bedre beslutninger, fordi man har taget højde for så mange ting. Det gælder både omkring bolig, kæresteforhold, valg af uddannelse og arbejdsliv, valg af venskaber osv.

– Behovet for ro og dybde i tilværelsen. Alle sensitive har mere brug for tid til at være indadvendt og rolig i hverdagen. Hvordan sikrer man sig en hverdag, der giver plads til de sensitive sider? Nogle gange kan man opleve, at man konstant “halter efter” og ikke helt når at integrere de mange oplevelser, man får i hverdagen. Som sensitiv har man brug for at afsætte tid til at slappe af og få balance i nervesystemet. Så får man lettere de positive sider frem i sig selv.

– At stå på egne ben. Hvis man som sensitiv har haft en belastet barndom, vil man på godt og ondt være mere påvirket af det. De svære sider er, at man kan komme endnu mere ud af psykisk balance end andre, der har oplevet noget tilsvarende. De gode sider er, at man fordi man er modtagelig, også kan få ekstra meget godt ud af støtte fra familie, gode venner og – hvis nødvendigt – professionelle. Hvis man har manglet støtte og opbakning i sin barndom (ikke fordi ens forældre nødvendigvis har været “dårlige”, men de har måske selv haft udfordringer og vanskeligheder, som har påvirket dem), så vil man som sensitiv i højere grad kunne savne støtte og sikkerhed, når man selv skal “stå på egne ben” og i ungdomsårene begynde at skabe sit eget liv.

– modtagelighed over for kulturelle normer. Som sensitiv går “tidens ånd” dybere ind. Man kan som sensitiv risikere i ekstra høj grad at søge at leve op til nogle normer om, hvordan “det rigtige liv” skal indrettes. Samtidig har det sensitive nervesystem måske i virkeligheden brug for at afvige lidt fra normerne. At udstikke sin egen vej og sin egen måde at gøre ting på er ekstra vigtig for sensitive unge, som sjældent bliver tilfredse, når de “følger flertallets model”. One size fits all – passer sjældent lige så godt til sensitive som til andre.

– et rigt indre liv. Man kan i eget selskab opleve, at man er meget iderig, kreativ og reflekterende. Det indre liv kan nogle gange være overvældende, andre gange givende. For mange sensitive unge kan det være altafgørende at finde en positiv måde at bruge det rige indre liv, da det giver oplevelsen af mening og dybde i et liv, man ellers kan finde for overfladisk. Interesse for moralsk, ideologisk og/eller spirituelt engagement er ofte forbundet med de sensitive træk.

Unge rådgivning

Målet med rådgivningen er, at du lærer dine sensitive signaler at kende og forstår dem, så du kan tage hånd om dem bedst muligt. I rådgivningen er der fokus på, at du selv og andre, der står dig nært, anerkender og ser dine kvaliteter – og  du får inspiration til at komme igennem vanskeligheder. Rådgivningen formidler viden om sensitivitet og den giver konkrete råd og redskaber til at løse de problemer, der opstår i hverdagens situationer.

De ovennævnte temaer er kun eksempler. Der kan være mange andre temaer, som er relevante at tage op i rådgivningen.

Obs. Vi ved, at mange unge ikke har økonomi til de individuelle forløb, vi kan tilbyde, som er uden offentlig støtte. Vi anbefaler derfor, at man i første omgang satser på at læse mere om at være sensitiv eller tager på et kursus eller seminar.

Ønsker du mere gratis information?

Læs evt. mere i vores tidligere nyhedsbreve, meld dig til det gratis nyhedsbrev (på forsiden) eller se klip fra vores seminarer på youtube.

Læs mere her om vigtige emner for sensitive børn og voksne

Tilmeld og få gratis gaver fra Sensitiv.dk

Berig hverdagen med inspiration og ny viden til dig selv eller dit barn.
Tilmeld og få gratis gaver!


 

BOG
Sensitive Børn

BOG & VIDEO
Kursus

BOG
Sensitive Børn og Voksne

DOBBELT DVD
Særligt Sensitive

Sensitive Voksne

SENSITIVE
VOKSNE


Sensitive Børn

SENSITIVE
BØRN


Pskykoterapi

BOOK
SAMTALE


Indre ro kurser

KURSER
& GRUPPER