Sensitive, nedtrykthed og depression

Video og værktøjer

En 32-årig kvinde, som opfordrede os til at starte forløb til dem der ønsker at slippe nedtrykthed og depression, spurgte:

Er sensitive mere tilbøjelige til at føle sig nedtrykte og blive deprimerede og stressede end andre? Hvad kan man gøre som sensitiv?

Spørgsmålet er vigtigt og ‘stort’. De gode råd og videoen, som du finder her, giver en kort intro:

Både sårbarhed og styrke

Som sensitiv er du mere sårbar og rammes hurtigere af nedtrykthed og stress, hvis du møder modgang i livet, ellers ikke.
Styrken er, at du som sensitiv også kan være bedre til at bearbejde dine vanskeligheder. Lær mere om Fordelen ved at være sensitiv.

To fejl, du kan søge at undgå

  1. Når du har en svær oplevelse, kan du øve dig i ikke afvise smerten og kritisere dig selv, fordi du reagerer følsomt. Det kan få dig til at føle dig forkert og alene på en måde, hvor du lukker i for kontakt til de resurser i dig selv og andre, som kan hjælpe til helbredelse. Kort sagt ‘gør du ondt værre.’
  2. Når du har negative følelser, kan du undgå at lade dem sprede sig fra ét område til andre. F.eks. ikke overbevise dig selv om, at fordi du har begået én fejl, er du et dårligt menneske, eller fordi du har modtaget én afvisning, vil du altid blive afvist osv. Der er risiko for, at det skaber et negativt filter, som gør det svært at se vejen til glæde og overskud.

Et vigtigt værktøj: sådan kan din sensitivitet blive en fordel

Du skal reflektere i stedet for at gruble, når en svær oplevelse ‘river og flår’ i dit følsomme nervesystem. Når du reflekterer, ser du den dybe mening og lærer af situationen. Når du grubler låser du dig selv fast på overfladen i angst, vrede og nedtrykthed.
Vær opmærksom på forskellen, hvis du er i terapi eller vil støtte en anden, som har oplevet noget svært. Hvor det er en ulempe at være sensitiv, når du grubler, vil det være en fordel at være sensitiv, når du reflekterer.

At reflektere og at gruble påvirker meget forskellige områder i hjernen og har en afgørende betydning for din psykiske trivsel.

Få mere praktisk inspiration

Slip nedtrykthed og depression – en praktisk guide til sensitive. Kort forløb over Skype.
Slip grublerier, tankemylder og bekymringer – Bryd negative tankemønstre, frisæt din handlekraft og få enkle øvelser til indre ro, styrke og overbevisning. 1-dagskursus.

Se videoklip om at træne hjernen og gøre psyken stærk:

Martin August interviewer Professor Paul Gilbert, som guider dig til at træne hjernen og få flere positive sider af personligheden frem i hverdagen. Paul Gilbert er en af verdens førende eksperter i praktiske metoder til at slippe nedtrykthed og depression og forfatter til flere internationale bestsellere.
Få mere inspiration i 2 timers videokursus med Paul Gilbert: Indre ro – en praktisk guide.

Kort dansk resume af hovedpointer

At træne hjernen er en ‘neurofysioterapi’, hvor du træner hjernens ‘muskler’. Du kan sammenligne det med fysioterapi, hvor du styrker kroppens muskler.

Hjernen er formbar. Tidligere troede man, at den ikke kunne forandres. I dag ved vi, at den forandrer sig livet igennem, når du stimulerer den.

-taxichauffører i London har usædvanlig meget aktivitet i hippocampus, som er et hjerneområde, der knytter sig til geografisk hukommelse.
-violinister har udsædvanlig meget aktivitet i hjerneområder, der knytter sig til finmotorisk bevægelse af fingrene.

Ved at reflektere på den rigtige måde kan du træne din hjerne til indre balance: du stimulerer positive processer i hjernen.

Du begynder at se og opleve verden på en anden måde. Når du selv og andre har det svært, vil du ikke se bort fra det eller føle dig magtesløs. I stedet vil du føle dig til forpligtet til at gøre noget for at rumme smerten og løse problemerne.

Psyken er som en have med smukke blomster. Den er påvirket af jorden, vejret og vinden og har brug for en god gartner. Hvis du lader ukrudtet vokse frit, er det ikke sikkert, at du vil bryde dig om, hvordan haven til sidst kommer til at se ud. Du skal huske, at du kan lære at passe på din psyke ligesom en god gartner passer sin have.

Ligesom det kræver øvelse at blive god til at spille klaver eller golf, kræver det træning at blive det menneske, du helst vil være. Nogle har et naturligt talent for det. Men alle vil opleve, at de forbedrer sig, når de træner og dagligt gør en anstrengelse.

Hvis du vælger at udvikle de positive egenskaber, vil du ikke kun forandre din hjerne og skabe balance i dit nervesystem. Du vil forandre hele din måde at anskue livet på.

Få evt. mere praktisk inspiration ved kurserne i Indre ro og Fra vrede til varme, som ofte smitter positivt af på børnene. Eller fordyb dig i træningen over længere tid ved at deltage i Indre ro – gruppe for sensitive.

Gå videre til oversigt over alle videoklip fra seminarer.
Gå videre til dobbelt DVD’en med fra sidste seminar om særligt sensitives trivsel med psykologerne Elaine Aron og Lise August.

Psykolog, Lise August & Psykoterapeut, Martin August

Vil du vide mere?

Har du spørgsmål til vores 1-dagskurser, grupper og individuelle samtaler med fokus på at slippe nedtrykthed, er du velkommen til at kontakte os.

Tilmeld og få gratis gaver fra Sensitiv.dk

Berig hverdagen med inspiration og ny viden til dig selv eller dit barn.
Tilmeld og få gratis gaver!


 

BOG
Sensitive Børn

BOG & VIDEO
Kursus

BOG
Sensitive Børn og Voksne

DOBBELT DVD
Særligt Sensitive

Sensitive Voksne

SENSITIVE
VOKSNE


Sensitive Børn

SENSITIVE
BØRN


Pskykoterapi

BOOK
SAMTALE


Indre ro kurser

KURSER
& GRUPPER