Dårligt humør? Vend Negativitet til Nærvær og Slip det Dårlige Humør

Praktisk guide til ro og styrke, når du møder skuffelse og modgang

Dårligt humør? Reagerer du sensitivt og føler smerten stærkt? Kan det dårlige humør vare ved og ‘sidde i dig’ længe?

Nærvær er muligt – også når livet skuffer dig. Og når du selv og andre ikke lever op til det, du forventer, håber, ønsker og drømmer om.

At være mere sensitiv er et vilkår, du ikke kan påvirke. Det, du kan påvirke, er hvor meget og hvor længe det negative skal tynge dig – og hvor konstruktivt du forholder dig til smerten.

Hvis du ikke bare kan ‘tage dig sammen’ eller ‘være ligeglad’ – hvad kan du så gøre, når du er i dårligt humør? Læs videre og få vigtige tips til at bevare nærvær, ro og styrke.

Hvad kan du gøre for at bevare dit nærvær? Vigtige og nyttige ting, du kan fokusere på

1.Giv slip på det negative –  i stedet for at holde fast

Spejlet og kameraet

Billedligt talt kan du træne dig i at blive som et spejl: du registrerer situationen, reflekterer og giver slip.
I stedet for at være som et kamera: du tager et billede, holder fast i situationen, fremkalder billedet og ser det negative – og andre lignende – billeder for dig igen og igen.

Når du holder fast i negative billeder kan de blive som et indre filter, der fjerner dit nærvær og formørker dit syn på:

  • dig selv og dit potentiale
  • tidligere episoder
  • fremtidige situationer
  • andre mennesker

Vigtig pointe:

Hver gang du er mere som et spejl og mindre som et kamera, vil dit rige indre liv blive en fordel – du bliver mindre tynget af grubleri og bekymring. Og føler dig mere i live og nærværende.

Abe kigger sig selv i spejlet - en oevelse

2.Styr uden om 3 fælder, der kan stjæle dit nærvær

Her er tre eksempler – ønsker du flere redskaber, linker vi til kurser.

1. Vrede-kaskaden: Du sidder alene i bilen og ved, at du er ved at komme for sent. Så husker du, hvor irriteret din partner blev sidste gang, du kom for sent. I et kort glimt mærker du ængstelsen: “Nu vil xxx være på den måde igen.” Kort efter bruser irritationen og vreden op indeni – “Det er uretfærdigt. Det er bare SLET ikke i ordet” – og du er klar til at fyre løs.

I stedet for at åbne dig for at forstå din partner og samtidig kommunikere konstruktivt om dine grænser.
Få flere gode råd ved kurset fra vrede til varme 1-dagskursus

2. Bekymrings-spiralen: Du skal snart holde et vigtigt mundtligt oplæg. Mens du forbereder dig, husker du, hvor nervøs, du blev til en mundtlig eksamen i dansk i 8. klasse: “Jeg kan ikke overskue det.” Kort efter bølger uroen i kroppen, og du har svært ved at koncentrere dig. Bekymringerne vokser, mens du husker andre ubehagelige situationer – du er klar til at flygte.

I stedet for trin for trin at styrke dig selv og vokse med udfordringen.
Få mere inspiration ved kurset i Indre ro med hjertekohærens og Slip bekymringer

3. Nedtryktheds-brønden: Du opdager, at du har glemt at give din søn varme vanter med en kold vinterdag og vejrtrækningen stopper et kort øjeblik: “Jeg er en dårlig mor.” Kort efter husker du den gang, du glemte madpakken og en fejl, du begik på arbejdet i går. Selvkritikken griber om sig, mens du overvejer, om du kan nå at komme tilbage med vanterne og stadig komme på arbejde. En tung fornemmelse spreder sig i kroppen, og du føler dig trist og magtesløs.

I stedet for at acceptere dig selv og dine fejl og roligt fokusere på, hvad du kan gøre nu og fremover.
Få mere inspiration ved 1-dagskurset Fra selvkritik til selvaccept.

3.Ban vej for din visdom – og lyt til den

1. Søg en neutral position:

  • Læg mærke til, hvordan mindet om en bestemt situation udløser negative følelser – som en overskyet himmel.
  • Prøv at ‘nulstille dig selv’: I stedet for blindt at følge strømmen af negative følelser, kan du bevidst søge hen til en ‘indre klippe’ og kigge ned på skyerne.
  • Lad din vejrtrækning blive dybere og mere rolig: søg at se situationen i nuet og uden mindet om andre situationer.
  • Prøv at acceptere at skyerne i øjeblikket dækker dit indre landskab. UDEN at handle overilet.

2. Find ro i kroppen og få kontakt til dit hjerteområde:

Hvis din vejrtrækning forbliver overfladisk, kan du bevidst fordybe den. Søg især at gøre udåndingerne mere langsomme. Det fordyber afspændingen og gør dig psykisk mere modstandsdygtig.

Hvis din hjerterytme er urolig, kan du omsorgsfuldt lægge hånden på centrum af dit bryst og mærke varmen fra hånden indefra i brystet.

Når der er ro i din vejrtrækning og dit hjerteområde, kan du bedre tænke klart og konstruktivt.

3.Væk din indre visdom – og genskab nærværet:

Du kan f.eks. bruge filosofiske redskaber (som minder lidt om dem Sokrates benyttede) til at få selvindsigt og genfinde det rette perspektiv på tingene.

Spørg f.eks. dig selv – og skriv gerne svaret ned:

– Er jeg den overbevisning, jeg har dannet mig? – er jeg de følelser og tanker?

– eller er jeg den, der observerer situationen, og selv kan vælge, hvordan jeg forholder mig?

-Hvis jeg lytter til min dybe overbevisning – den livskloge og vise del af mig, der er gemt bag skyerne – hvad er så vejen frem?

-Hvordan kan jeg fremover holde fast i den, jeg er? – i stedet for at holde fast i de ‘skyer’ af tanker, følelser og reaktioner, der dukker op?

4. Skab rum til nydelse i dit liv – som modvægt til lidelse

Når du nyder kan du ikke være stresset – og omvendt

Øjeblikke, som du virkelig nyder, er øjeblikke med nærvær. Hvis du er stresset, kan du ikke dvæle og ‘synke ind’ i de øjeblikke, hvor du oplever skønhed, godhed, taknemmelighed, mening, fred og kærlighed.

Når det negative fylder meget, aktiverer det trusselsystemet i din hjerne. Din hjerne vil fortælle dig: “der er ikke tid til det!”

Forsøg at skabe små ‘søde øjeblikke’ i din hverdag.

  • Lav et lille eksperiment og se, hvad der sker med din smerte og lidelse, hvis du i én dag eller én uge skaber mere rum til nydelse.
  • Lav en liste over små ting, du nyder at gøre. Tænk også tilbage til din barndom: holdt du af at læse eller svømme som barn, vil du også ofte gøre det som voksen.
  • Vær realistisk og fornuftig: at tænde et lys og købe en buket blomster er lettere at gå til end at booke en dyr ferie eller power-shoppe på nettet.

6. Genkend de negative mønstre, du har lært, og bryd dem

Gamle negative mønstre kan igen og igen stjæle dit nærvær – og få dig ud på kanten af dig selv.

Eksempel

Din mor har haft svært ved at lytte til dine følelser. I stedet har hun talt meget om sig selv og sine egne bekymringer.

Derfor plejer du som voksen at lægge låg på dine egne følelser og i stedet være opmærksom på, hvordan andre har det.

Du gennemskuer, at der er tale om et negativt mønster. I stedet for at holde dine egne oplevelser tilbage, øver du dig igen og igen i sociale situationer, hvor du normalt plejer at ‘falde i’.

Gradvist får du et langt mere positivt forhold til både dig selv og andre. Hver gang du bruger dit overskud til at bygge din energi op på disse måder, får du endnu mere energi.

Denne energi bliver et indre reservoir af styrke, som gør dig robust og giver dig kraften til at stå stærkt, når du går igennem svære perioder af dit liv.

Få flere gode råd i gruppeforløbet selvomsorg link giver styrke og ved kurset redskaber til socialt sensitive 1-dagskursus

5.

Mærk smerten og giv den et udtryk – i stedet for at undertrykke

Hvis du har haft en svær barndom eller et svært parforhold, kan du forsøge at ‘lægge låg på’ og dulme smerten ved f.eks. at arbejde, præstere, hjælpe andre mm. for meget –  for at flygte fra dine sår.

Mens du undertrykker, kan du på kort sigt mindske smerten – men på lang sigt vokser den, fordi du mister kontakt til dybe dele af dig selv.

Når du i stedet begynder at give udtryk, får du kontakt til de dele af dig selv, der mærker smerten.

Hver enkelt finder sin egen kanal til at give udtryk: dyb fortrolig samtale, dagbog, skrive et digt, være i naturen, spille musik, tegne, male, lave særlige måltider eller lignende.

6.

Trøst dig selv – og vis dig selv kærlighed

Det vigtige er, at du får en kontakt til den side af dig, der er såret. Og oprigtigt og kærligt forsøger at trøste og berolige denne side af dig selv.

Her er et eksempel, hvor en kvinde – som led i sit terapiforløb hos os – skrev en kærlig sang sit indre sensitive barn.

Du er smuk og dejlig

som fuldmånens lys om aftenen

søde lysende væsen,

du skinner smukt og dejligt

som fuldmånens lys om aftenen 

Sangen bidrog til at forløse hendes smerte – og mange har siden lyttet til den og også fundet trøst: hør sangen fuldmånens lys

Kunne du lide denne artikel om at vende negativitet til nærvær? Så er du velkommen til at tilmelde gratis nyhedsbrev, der udkommer hver tredje uge med lignende artikler.

Ønsker du at arbejde med temaet over længere tid, anbefaler vi et af vores gruppeforløb, der løber over 8 uger. F.eks. Selvomsorg giver styrke, Slip allostatisk stress eller  Indre ro og sensitives følelsesliv,

Psykolog, Lise August & Psykoterapeut, Martin August

Vil du vide mere?

Har du spørgsmål til vores kurser, gruppeforløb og individuelle samtaler med fokus
på at hele sårene efter vanskelige oplevelser i livet, er du meget velkommen at kontakte os.

Tilmeld og få gratis gaver fra Sensitiv.dk

Berig hverdagen med inspiration og ny viden til dig selv eller dit barn.
Tilmeld og få gratis gaver!


 

BOG
Sensitive Børn

BOG & VIDEO
Kursus

BOG
Sensitive Børn og Voksne

DOBBELT DVD
Særligt Sensitive

Sensitive Voksne

SENSITIVE
VOKSNE


Sensitive Børn

SENSITIVE
BØRN


Pskykoterapi

BOOK
SAMTALE


Indre ro kurser

KURSER
& GRUPPER