Kærlighedsliv for sensitive og partnere

Video og gode råd

Vi er virkelig glade for, at Arthur Aron – som ikke selv er særligt sensitiv – har sagt ja til, at vi optager en video med ham, mens han og Elaine Aron besøger Danmark i anledning af seminaret om Sensitive fordele.
Arthur Aron har grundlagt forskningen i særlig sensitivitet sammen med Elaine Aron. Samtidig er han internationalt førende forsker i kærlighed og parforhold – han er især kendt for sit arbejde med udvidelsen af selvet igennem kærlighedsforhold.

Hvad indeholder den nye video med Arthur Aron?

Videoen vil gennemgå praktiske anbefalinger, som både gavner mere og mindre sensitive. Ud over at dele sin store viden fra forskningen, vil Arthur Aron tale ud fra sine personlige erfaringer som ikke særligt sensitiv mand, der i mange år har været gift med en særligt sensitiv kvinde. Han vil også give eksempler fra parforhold, hvor manden er særligt sensitiv, og kvinden ikke er, og fra parforhold, hvor begge er særligt sensitive.
Sidst men ikke mindst vil Arthur Aron meget gerne modtage spørgsmål, som han kan svare på.

Mange af de professionelle, som rådgiver om sensitivitet, genkender selv nogle af de særligt sensitive træk. På dette område er Arthur Aron anderledes, og det giver en ny vinkel til hans bidrag.

Sådan kan du stille dine spørgsmål

Du kan skrive dine spørgsmål til os på dansk på facebook eller hvis du ønsker at være anonym, kan du bruge dette skema til at bidrage.

Her kommer eksempler på nogle af de spørgsmål, vi allerede har modtaget:

1. Hvilke positive sider ser du hos særligt sensitive mænd, og hvordan kan man få dem til at fylde mest muligt i sit ægteskab? Jeg bliver meget irritabel, når jeg er overstimuleret. Jeg undrer mig derfor nogle gange over, hvordan min kone bærer sig ad med at holde mig ud….

2. Hvilke ting oplever du, at særligt sensitive kvinder har sværest ved at forstå, når det gælder deres mænd og kærlighedslivet?

3. Hvad har for dig været det mest frustrerende ved at være gift med en særligt sensitiv kvinde, og hvilke indsigter og redskaber har du brugt, når du har været ved at få nok?

Arthur Aron vil desuden besvare nogle vigtige spørgsmål, som vi igennem årenes løb har modtaget ved forløbet om Kærlighedsliv for sensitive.

Kort præsentation af Arthur Aron

Psykologi professor ved State University of New York, Stony Brook og Visiting Scholar ved University of California, Berkely. Størstedelen af hans forskning er centreret om selvudvidelses-modellen i personlige relationer, herunder den praktiske anvendelse af modellen i ægteskab, familie og sociale grupper. Han samarbejder desuden med Elaine Aron om forskning i det særligt sensitive træk.

Arthur Aron bliver ofte interviewet til de amerikanske medier om forskellige emner vedrørende kærlighedslivet. Se f.eks. en meget læst artikel om en journalist, der personligt afprøver nogle af de metoder, Arthur Aron har udviklet – og som ender med at blive forelsket og få et varigt parforhold. Link til New York Times.

I øjeblikket er Arthur Aron en del af redaktionen på følgende videnskabelige tidsskrifter:Journal of Personality and Social Psychology, Personal Relationships og Journal of Social and Personal Relationships.  Han er desuden: Fellow of the American Psychological Association, the Association for Psychological Science, the Society of Personality and Social Psychology og the Society for the Psychological Study of Social Issues.  Arthur Aron har publiceret over 150 videnskabelige artikler, kapitler og bøger. Han har modtaget Distinguished Research Career Award fra International Association for Relationship Research.

Dele af videoen med Arthur Aron vil blive gratis tilgængelig her på hjemmesiden. Få nyt om denne og andre nyheder via nyhedsbrevet.

Parforhold for sensitive – ønsker du gode råd til at få det bedste frem i sensitive og partnere?

… Ønsker du et parforhold, der er bedre end ok?

Seks ting kendetegner forhold, hvor parterne virkelig oplever sig berigede i deres kærlighedsliv. Her kan du lade dig inspirere af forskningens ‘opskrift på succes’:

Ungt par smiler til hinanden og er i balance med sensitiviteten i parforholdet

1. Vær bevidst om gaverne i de forskelle, der findes mellem dig og din partner – og nyd de indsigter og oplevelser, det giver.

Pak gaverne ud af papiret og vær sammen om at bruge dem i hverdagen. Den bevidste, aktive og positive indstilling til, at I er forskellige løfter forholdet til nye niveauer.

2.Støt hinandens udvikling:

tænk over, hvad er det virkelig, der skal til, for at din partner opnår sine ønsker og føler sig lykkelig. Hvordan kan du bidrage til din partners udvikling? Hvordan kan din partner bidrage til din?

3.Del nye oplevelser med hinanden:

det kan være fordybelse i noget, I allerede kender, men hvor I sætter nye mål for jeres engagement. Eller det kan være en helt ny interesse. At være sammen om at udvide sin horisont ‘tænder’ for den fascination og åbenhed, som også knytter sig til forelskelse. Gå på opdagelse i livet sammen med din partner.

4.Glæd dig oprigtigt over din partners succes og små og store sejre i livet

Del de positive følelser ved det, der gør din partner lykkelig og oplev varmen, kærligheden og forbindelsen mellem jer vokse.

5.Vis din taknemmelighed:

tag ikke det, din partner bidrager med for givet. Værdsæt din partners indsats. Ikke kun resultatet af den, men også anstrengelserne. Vis med ord, kropssprog og tonefald, at du værdsætter din partner.

6.Fordyb venskaber med andre mennesker i jeres netværk

Det kan være andre par, familiemedlemmer eller professionelle kontakter, hvor I vælger at gå et spadestik dybere i kontakten. Det fælles møde med andre mennesker styrker samhørigheden og oplevelsen af tilfredshed i parforholdet.

Anbefalinger til forholdet med en mindre sensitiv partner

 1. Lav en liste over situationer, der er svære for jer i hverdagen, og undersøg, hvordan forskellen i sensitivitet kan spille ind. Undlad forsøg på at ‘kurere’ hinanden for forskellighederne, da det ofte kan skabe en psykologisk mur, hvor I begge føler jer afvist.
 2. Nå frem til en accept af, at I aldrig bliver helt ens. Det kan på kort sigt indebære en sorg, men vil på lang sigt give jer en stærkere samhørighed, hvor I får det bedste frem i forskellene mellem jer.
 3. Sensitive vil typisk gerne gå i dybden, mens mindre sensitive i højere grad søger bredde. Skab en struktur i hverdagen, hvor I begge får opfyldt nogle af jeres vigtige ønsker. Sørg for at jeres hverdag ikke kun er indrettet efter den ene part, men at begge parter for opfyldt basale behov.

Få mere praktisk inspiration ved forløbet om kærlighedsliv og parforhold for sensitive og ved kurset fra vrede til varme, som kan forbedre kommunikationen.

Anbefalinger til forholdet mellem to sensitive partnere

 1. Glæd jer over, at I har mødt en anden, der ligner jer selv og også har en fintmærkende psyke og som af den grund på mange områder kan trives med samme type behov for ro og dybde i hverdagen.
 2. Ofte kan I mærke de mindste svingninger i hinandens humør. Undgå at gå i ’sensitivt selvsving’ og lade jer rive for meget med af hinandens stemninger eller føle dårlig samvittighed, når I ikke opfylder hinandens mindste behov.
 3. Bliv gode til at træffe beslutninger. I vil typisk begge være tilbøjelige til at overveje dem nøje og bruge lang tid på dem, og det er vigtigt, at I ikke lader jer overvælde af beslutningsprocessen.

Få mere praktisk inspiration ved forløbet om kærlighedsliv og parforhold for sensitive og ved kurset fra vrede til varme, som kan forbedre kommunikationen.

Sensitives kærlighedsliv er mere påvirket af barndommen

Se videoklip, der handler om, hvordan det kan blive en styrke at være sensitiv i parforholdet, når man ønsker at læge sår fra barndommen, der påvirker kvaliteten af det nuværende forhold.

Ønsker du tid til en parsamtale eller vil du have information om vores 1-dagskurser i Hjertekohærens og kommunikation for par, kan du skrive til Martin August på martin@sensitiv.dk

Videoklip med Elaine Aron

Få praktisk inspiration og se videoklip med Elaine Aron – grundlæggeren af arbejdet med særlig sensitivitet – hvor hun bl.a. deler personlige erfaringer fra sit ægteskab med prof. Arthur Aron, som er en af verdens førende forskere i kærlighedsliv.
Se flere videoklip eller køb DVD med Elaine Aron og Lise August

Styrken ved at være modtagelighed i kærlighedslivet

Klippet handler om nyere forskning i særlig sensitivitet i kærlighedslivet, og om hvordan modtageligheden kan være en styrke.

Klippet blev optaget ved et seminar med psykolog Lise August, som hun holdt i København for 150 deltagere i 2012.

Kærlig familie danner hjerte med armene og har empati og respekt for andre

Særligt sensitive og kedsomhed i parforholdet

Særligt sensitive er mere tilbøjelige til at kede sig i parforholdet

Elaine og Arthur Arons undersøgelser har vist, at særligt sensitive er mere tilbøjelige til at kede sig i parforholdet. Og det gælder i højere grad de særligt sensitive kvinder end mændene. Denne viden kan bruges til at oplyse særligt sensitive og deres partnere om risikoen, så de i tide kan gøre noget for at forebygge problemet. I undersøgelserne er der taget højde for andre faktorer, som potentielt kunne påvirke resultatet, bl.a. selvværd, tilfredshed i parforholdet, generel tilbøjelighed til negative følelser, nærhed og følelsen af forpligtelse.

Dybe og meningsfulde samtaler er løsningen

I en opfølgende undersøgelse blev de særligt sensitive spurgt om, hvordan de mente at kedsomheden bedst kunne undgås:

1: Ved at tage ud og opleve flere ting sammen, eller 2: Ved at have dybere samtaler, som er mere personligt meningsfulde?

De særligt sensitive oplevede ikke, at flere nye oplevelser ville “kurere kedsomheden”. De mente derimod, at dybe og meningsfulde samtaler ville være løsningen.

Hvad kan der gøres?

Sæt fokus på alt hvad der giver en følelse af at udvide sig, vokse og lære. Når vi forelsker os, føler vi, at vi udvider vores horisont hurtigt, og det er en stor del af årsagen til, at det føles så vidunderligt. Denne følelse ophører i nogen grad, når man lærer partneren bedre at kende, og det er naturligt. Men hvis følelsen helt hører op, indebærer det en risiko. Nogle gange kan den særligt sensitive med fordel “tage føringen” og sørge for en udvidelse af forholdet på “den særligt sensitive måde”. Det kan være en gave til forholdet at tage initiativ til at reflektere over meningen med livet eller på anden måde følelsesmæssigt og intellektuelt at fordybe sig i fællesskab. Ofte er denne evne noget af det, som andre skatter meget højt ved at kende et særligt sensitivt menneske.

mand og kvinde i kærlighedsforhold går hånd i hånd på sti

Her er nogle ideer at starte med – du kan sikkert selv finde på flere

 1. Tal om personlige målsætninger i livet, og hvordan I kan hjælpe hinanden med at opnå dem
 2. Planlæg ugen sammen og fortæl hinanden, hvad I kunne tænke jer at få ud af ugen sammen, samt bidrage med i forhold til den anden
 3. Tal om en fælles oplevelse I har haft og undersøg, om I oplevede den på samme måde, og om din partner er interesseret i at forstå, hvordan din oplevelse var. Af og til kan det være berigende at undersøge en uoverensstemmelse eller en tilbagevendende konflikt med nysgerrige og åbne øjne
 4. Lær at meditere eller tag på retreat sammen eller læs nogle bøger om personlig udvikling og tal om dem
 5. Læs digte højt for hinanden, lyt til musik eller se kunst – og tal om det I oplever
 6. Opsøg steder i naturen, som giver jer fælles oplevelser af skønhed og fylde
 7. Er der fælles godgørende sager eller frivilligt arbejde, som interesserer jer? Tal om, hvordan I kan bidrage til at gøre verden bedre at leve i.

Accept kan virke godt

Hvis man efter 7 år i et parforhold keder sig sammen med sin partner, stiger sandsynligheden for, at man er mindre tilfreds med ægteskabet end gennemsnittet efter 16 år. Det ved vi i dag takket være længerevarende undersøgelser, som er udført tidligere. Accept kan være en virkningsfuld strategi, modsat uenighed og tilbagetrækning. Undersøgelserne peger på, at mange særligt sensitive har accepteret at kede sig i nogen grad, og at de alligevel kan være tilfredse i forholdet.

Hvis man ikke har accepteret kedsomheden, kan et indre arbejde hen imod accept gøre det lettere at leve med den. At acceptere forskelle og kedsomhed kan gøres lettere, hvis man i en periode tillader sig at sørge over det, der ikke er mulige at have i fællesskab. At rumme denne sorg i stedet for at afvise den, kan være et afgørende skridt på vejen til at mødes om savnet, og samtidig mødes på en anderledes og i øvrigt berigende måde.

Risikoen er der også i forhold til en særligt sensitiv partner

Er problemet løst ved at vælge en særligt sensitiv partner? Nej… her kan kedsomheden også opstå. Hvis to særligt sensitive i deres parforhold bruger for meget tid på at slappe af og ikke har nok oplevelser, som de kan drøfte på en dybtgående måde, undgår de måske overstimulering. Men i stedet risikerer de understimulering, som også er ubehageligt. De kan også have så travlt, at nærvær og mulighed for fordybelse forsvinder i en overstimulerende hverdag.

Risikoen er, at den ene partner keder sig for meget og søger væk fra partneren for at slippe for kedsomheden. I det tilfælde kan det være en ide at prøve at opsøge flere meningsfulde fælles oplevelser. Er de til gengæld fortravlede, kan det skabe større nærhed at bortprioritere det mindre betydningsfulde, og skabe tid til fælles fordybelse, vækst og læring.

Psykolog, Lise August & Psykoterapeut, Martin August

Vil du vide mere?

Har du spørgsmål til vores 1-dagskurser, grupper og individuelle samtaler med fokus på hvordan du kan få et balanceret kærlighedsliv som sensitiv, er du velkommen til at kontakte os.

Tilmeld og få gratis gaver fra Sensitiv.dk

Berig hverdagen med inspiration og ny viden til dig selv eller dit barn.
Tilmeld og få gratis gaver!


 

BOG
Sensitive Børn

BOG & VIDEO
Kursus

BOG
Sensitive Børn og Voksne

DOBBELT DVD
Særligt Sensitive

Sensitive Voksne

SENSITIVE
VOKSNE


Sensitive Børn

SENSITIVE
BØRN


Pskykoterapi

BOOK
SAMTALE


Indre ro kurser

KURSER
& GRUPPER