Stress og overstimulation: 10 Gode Råd til Mindre Stress og Mere Mestring

Lær at holde stress fra livet, styrke dit nervesystem og få mere energi

På toppen af bjerget og har mestret overstimulation

Kender du dine signaler på overstimulation? Ved du, hvilke strategier du skal bruge? Og hvilke fejl du skal undgå?

Få brugbare svar her i artiklen, som giver praktisk inspiration til at:

 1. komme overstimulation i forkøbet.
 2. afholde overstimulation fra at udvikle sig til kronisk stress.
 3. styrke din mestring, når du er i en overstimulerende situation.

Hvad er overstimulation? – og kan det udvikle sig til stress?

Overstimulation er en biologisk og psykologisk reaktion på indtryk: nervesystemet kommer “op i gear” – og til et vist punkt er det behageligt. Men så snart dit beredskab når over en vis grænse, vokser ubehaget indeni:

 • pulsen stiger
 • hjerterytmen bliver urolig
 • vejtrækningen er mere overfladisk
 • tænkningen er mindre klar
 • dit fokus er mindre skarpt
 • du har flere negative følelser
 • din præstationsevne er udfordret.

Du kan blive overvældet i forskellig grader – alt afhængigt af situationen, og hvordan du fortolker den.

Hvis du jævnligt falder til ro igen kort tid efter du har været overstimuleret, udvikler du IKKE stress.

Men hvis den overstimulerende tilstand fortsætter – og du får gradvist mere svært ved at genfinde din indre ro efter en overstimulerende situation – så er du på vej til at udvikle stress.

En af de vigtigste fejl, du skal styre uden om som sensitiv, er en overstimulerende hverdag uden pauser til at genfinde indre ro.

Hvilke faktorer fremkalder overstimulation?

 • ekstremer og høj intensitet (f.eks. høje lyde, skarpt lys, kradsende materiale)
 • nuancer og lav intensitet (små forandringer i partnerens ansigtsudtryk).
 • grad af bekendthed. Det ukendte kan stimulere mere kraftigt end det velkendte (et nyt menneske, nyt feriemål eller en ny ide).
 • lang varighed. Nogle typer stimulation kan du godt klare i et stykke tid, men ikke i længden (f.eks. et vigtigt projekt på arbejdet, der strækker sig over nogle måneder.)
 • mening og kontrol. Er det, der sker, meningsfuldt for dig, og føler du dig i kontrol? Tab af mening og kontrol kan gøre, at selv småting får dig op i den røde zone.
 • pludselig stimulation (som et glas, der falder på gulvet, et uventet spørgsmål en hurtig opbremsning.)
 • egen indre tilstand. Er dit bæger godt fyldt op og har du fået for lidt søvn, så dykker din selvkontrol – du har færre resurser til at ‘stå imod’.

En nyttig øvelse:

Noter top 5 overstimulerende situationer i din hverdag og besvar  for hver af dem disse spørgsmål:

 • Kan jeg forberede mig bedre?
 • Kan jeg trække vejret lidt dybere næste gang? Hvilke konstruktive tanker kan jeg tænke?
 • Hvordan hjælper jeg bedst mig selv til at falde til ro bagefter?
 • Hvilke ting kan jeg gøre for at styre uden om selvkritik, fokusere positivt på fremtiden og acceptere mig selv?

Ved at skrive svarene, er du bedre rustet til at mestre situationerne næste gang, de opstår.

10 vigtige ting, du kan gøre

Hold stress på afstand og få det bedste frem i din hjerne, dit nervesystem og din personlighed

saerligt sensitiv hjerne, forskning i HSP

1. Sørg for god struktur i hverdagen

Sørg for at du altid kan se frem til åndehuller, som giver dig ro, nærvær og positive oplevelser:

 • et “miniretreat” onsdag eftermiddag giver mere ro til resten af ugen.
 • 10 minutters stille musik gør aftenen mere afslappende osv.

Mange små søde øjeblikke og gode rutiner for “hvornår du gør hvad” hjælper til at berolige nervesystemet.

2.Skær ned på unødvendige støjkilder i omgivelserne

Belastes du af støj? Som sensitiv er du mere modtagelig, og støj påvirker stofskifte og stressniveau. Søg at reducere støjen ved f.eks.at:

 • slukke eller dæmpe høj musik, fjernsyn eller radio. Eller brug øretelefoner.
 • brug ørepropper eller beroligende musik eller naturlyde, mens du pendler.
 • sidder du i storrumskontor, så søg hen i det stille hjørne og undersøg muligheder for støjdæmpende adfærdsregler blandt kolleger. På arbejdspladsen kan der arbejdes med støjdæmpende indretning og med regler for, hvornår man må afbryde hinanden i arbejdet.

Hvis du har opholdt dig længe i et støjende miljø, kan du bagefter have stor nytte af at lukke øjnene, trække vejret og spænde af i dine muskler forskellige steder i kroppen. Sådan kan du ‘fjerne sporene’ og få dig selv tilbage igen.

3.Undgå tanker om, at “der er noget galt med mig”, fordi jeg ikke kan klare lige så meget som andre.

Selvkritiske tanker overstimulerer dit nervesystem og skaber uro indeni – også selvom alt omkring dig er roligt. Stimulation handler ikke kom om de ydre omgivelser, men også om hvordan du stimulerer dig selv.

Sæt også opmærksomt en parentes om tanken “jeg kan ikke klare mere” eller “jeg kan ikke holde til det. Undlad så vidt muligt at træffe vigtige beslutninger om dit liv, når du er overvældet. Du er typisk bedre til at vurdere, hvad du kan klare, når du er afbalanceret.

4.Vær opmærksom på forandringer

Vær især opmærksom på overstimulation i perioder, hvor der sker pludselige, uventede eller større forandringer i dit liv.

Det kan handle om økonomi, bolig, parforhold, arbejdssituation, børn og familie mv. Selv positive forandringer som at skulle på ferie, at blive gift, få et barn, realisere ønsket om at flytte på landet osv. kan virke overvældende – for “meget” af det gode til at du kan bearbejde det.

Sørg for faste rutiner og søg at skære ned på stimulation i perioder med den slags krævende forandringer.

5.Forbered dig grundigt inden højt stimulerende situationer

Se din uro i øjnene, (f.eks. inden du skal holde en tale, som mange ofte finder overvældende).  Gennemtænk mulige løsninger på at håndtere den situation, du oplever er overvældende. Søg strategier til at mestre og træne dig op til at klare det.

Hvorfor ikke bare lade være? Fordi det kan blive en glidebane, hvis du automatisk trækker dig. Undgåelsen afholder dig fra at udvikle dig og udfolde dit potentiale.

Du vil måske begynde at kede dig, føle dig ensom eller opleve, at du mangler indhold i livet.I stedet for at ‘give op på forhånd’ kan du nøje udvælge de meningsfulde udfordringer og lære at mesre dem:  bl.a.  gennem grundig forberedelse og ved at afsætte tid og ro til at slappe af bagefter.

6.Fortæl andre at du kan blive overstimuleret

Fortæl, at du indimellem bliver overstimuleret til mennesker omkring dig, som du har tillid til – i hjemmet, venner og på arbejdspladsen.

Når du er overvældet – og måske bliver irriteret eller klarer ting dårligt – vil I lettere kunne samarbejde. De vil forstå, at du er nødt til at berolige nervesystemet og genfinde balancen.

Du kan forklare og undskylde, hvis din adfærd har været uheldig. Men der er ingen grund til at du føler dig forkert og skammer dig over det. Det handler om at tage ved lære af erfaringen.

7.Afsæt mere tid til afslapning

Afsæt mere tid til at slappe af og få ro i nervesystemet end de fleste andre mennesker ville gøre. Brug også den kropslige indgangsvinkel til at finde ro, f.eks. yoga, tai chi, massage, beroligende kropsøvelser, gåture. Ved at at have gode rutiner for at få ro i kroppen, falder tanker lettere til ro.

8.Sæt fokus på indre fordybelse

Det kan være meditation, mental træning, hjertekohærens eller andre metoder, der passer godt til dig. Mens du hviler eller mediterer kan du arbejde med at kontakte en kilde til positiv inspiration i dit liv – f.eks. en god imaginær ven, den vise side af dig selv, en positiv rollemodel eller en guddommelig kraft.

Uanset om, du tror på, at den anden, du kommunikerer med er virkelig eller ej,  så fremkalder dette positive indre fokus dine resurser – og hjælper dit nervesystem til at falde til ro.

9.Lær dine signaler på overstimulation godt at kende, så du kan tage små pauser inden du bliver overvældet

Pauser kan være alt fra 1 minut med lukkede øjne og dyb vejrtrækning ned i maven til en ferie eller et sabbatår.

Hvis du er midt i en krævende opgave, som varer en hel dag, vil du ofte opleve, at du arbejder mere effektivt efter en pause på 20 minutter. Du kan typisk bruge mindre tid på arbejdet, når holder små pauser, inden du er nået til punktet, hvor du føler dig udkørt eller træt.

10.Brug naturen aktivt – også selvom du bor i byen

Gå regelmæssig ture i en park. Tag en pause, hvor du ser op i himlen i stedet for at sidde på en kaffebar. Planlæg ferier og weekendophold i naturen. Se film om naturen, hav naturbilleder i dit hjem og på dit kontor og brug jævnligt optagelser af naturlyde som “musik”. Naturen beroliger og afbalancerer nervesystemet.

Kunne du lide denne artikel om at håndtere overstimulation med praktiske tips til hverdagen? Så er du velkommen til at tilmelde vores gratis nyhedsbrev.som udkommer hver måned med lignende artikler.

Anbefalede tilbud

Indre ro med hjertekohærens

Lær en effektiv metode, du kan bruge i alle tænkelige situationer – og få det bedste frem i dig selv.

1-dagskursus: Enkle øvelser, du kan bruge før, under og efter overstimulation. Få flere positive følelser, højere livskvalitet og bedre søvn. Også egnet til at slippe stress, angst og depression. Læs mere her

Fra selvkritik til selvaccept

Stands den destruktive selvkritik, der overstimulerer dig indefra, og stå stærkere og mere lykkeligt forankret i dig selv.

1-dagskursus: Stands den ødelæggende selvkritik, når livet er svært, og oplev større selvkærlighed, nærvær og glæde i dit daglige liv. Læs mere her

Slip grublerier, tankemylder og bekymringer

Find indre ro, styrk din handlekraft og få mere overskud til ydre stress

1-dagskursus: Bryd negative tankemønstre, frisæt din handlekraft og få enkle øvelser til indre ro, styrke og overbevisning. Læs mere her

Psykolog, Lise August & Psykoterapeut, Martin August

Vil du vide mere?

Har du spørgsmål til vores 1-dagskurser og individuelle samtaler med fokus på overstimulation, er du velkommen til at kontakte os.

Tilmeld og få gratis gaver fra Sensitiv.dk

Berig hverdagen med inspiration og ny viden til dig selv eller dit barn.
Tilmeld og få gratis gaver!


 

BOG
Sensitive Børn

BOG & VIDEO
Kursus

BOG
Sensitive Børn og Voksne

DOBBELT DVD
Særligt Sensitive

Sensitive Voksne

SENSITIVE
VOKSNE


Sensitive Børn

SENSITIVE
BØRN


Pskykoterapi

BOOK
SAMTALE


Indre ro kurser

KURSER
& GRUPPER