Overstimulation, stress og sensitive børn. 10 gode råd til forældre.
Find en god balance mellem at beskytte og udfordre – og lær dit barn at klare svære situationer uden belastende stress
Mister dit barn hurtigt balancen, når der er mange indtryk, krav, forandringer eller tidspres? Kortvarig overstimulation styrker dit barn. Men langvarig overstimulation uden ro fører til stress. Læs artiklen og få praktiske strategier:
- til at skære ned på meningsløs og langvarig overstimulation.
- til at ruste dit sensitive barn til at klare vigtige udfordringer og vokse med dem.
Undgå en af de største fejl
Dit sensitive barn har brug for både udfordring og ro
Den største fejl, du kan begå, er at tro, at du ENTEN blot skal klæde dit barn på til at klare overstimulation ELLER beskytte og skærme det.
Mange forældre ender i ‘tovtrækkeri’, hvor den ene vil udfordre og den anden skærme.
I virkeligheden har begge forældre fat i den lange ende, fordi barnet har brug for begge dele.
Sørg for at dit barn bliver udfordret. Men sørg også for, at det før og efterfølgende finder ro og tanker energi op.
Målet er med andre ord BALANCE
1. et sensitivt barn, som ikke får nye og meningsfulde udfordringer risikerer at udvikle ængstelse og angst.
2. et sensitivt barn, som ikke regelmæssigt har pauser, hvor det falder til ro og føler sig tryg og afslappet, risikerer at blive så belastet af stress, at det kan klare færre og færre udfordringer.
Husk derfor, at det handler om BÅDE – OG.
Herunder følger 5 gode råd til at skærme dit barn og 5 gode råd til at klæde det på til udfordring.
5 gode råd til at skære ned på overstimulation
1. Skær ned på unødvendige støjkilder.
Støj påvirker stofskifte og stressniveau, og unødvendig støj tærer på den værdifulde energi, dit barn kan bruge på vigtige udfordringer. Eksempler:
- I hjemmet kan du dæmpe eller slukke høj musik fra radio, mobil eller fjernsyn – eller bruge høretelefoner.
- I institutionen og skolen kan professionelle arbejde med støjdæmpende indretning og pædagogisk med at undgå bisværme af børn. Læs mere om støjbekæmpelse i vores bog lige her.
2.Skab en hverdag med forudsigelige rytmer.
Genkendelighed og små velkendte traditioner for “hvornår man gør hvad” beroliger dit barns nervesystem, f.eks.:
- ritualer omkring maden, f.eks. en ugentlig ‘pasta-dag’, en dag med yndlingsdesert osv.
- et afslappende ‘komme-hjem’ ritual med lydbog og sunde snacks (som er mindre stimulerende end skærmtid).
- at blive vækket med en hyggelig god-morgen historie og god rolig kontakt – i stedet for stress og jag.
- Lad der være fast aftalte tidspunkter for skærmtiden med i-pad, spil, fjernsyn mm.
3.Forbered dit barn grundigt
Det gælder, når der er skift i hverdagen, forandringer og særlige begivenheder, der bryder de vante rutiner. Lav f.eks. et piktogram, som giver barnet overblik over det, der skal ske i (f.eks. en emneuge eller en familieferie) eller tegn små billeder af forløbet sammen med barnet. På den måde kan dit barn bedre danne sig et mentalt billede af, hvad der skal ske.
4.Giv dit sensitive barn rolige åndehuller.
Sørg for at der både i og uden for hjemmet er nogle rolige steder uden så meget stimulation, hvor dit barn kan trække sig tilbage og nyde nogle søde øjeblikke. Det er især vigtigt, hvis dit barn også er introvert.
Gode virkemidler kan være: dæmpet belysning, beroligende farver, stilfærdig musik, hulemiljøer og velregulerede sociale rammer, der gør det muligt at lege stille lege, læse, høre lydbog eller engagere sig i andre stilfærdige sysler.
5.Giv dit sensitive barn gode betingelser for at træffe valg.
Sensitive børn har brug for tid og ro til at træffe valg. De føler ofte dybere og reflekterer mere over, hvad de skal vælge, end mange andre børn er tilbøjelige til at gøre.
Et sensitivt barn kan bruge mere tid på at overveje, hvilken leg, det gerne vil lege, om det har lyst til en legeaftale, hvad det vil tegne på papiret osv. Træn dit barn i at træffe beslutninger, men undlad at overvælde med tilbud, som ikke er nødvendige.
Det er vigtigt, at dit barn regelmæssigt træner sine ‘valgmuskler’ i små situationer. Hvorfor? Fordi dit barn siden vil få lettere ved at bruge ‘musklerne’, når det gælder valg af arbejde, bolig og partner, som får store konsekvenser.
5 strategier, der ruster dit sensitive barn til at klare overstimulation – og vokse med udfordringen.
1. Tid til tilvænning er guld værd.
Hvis dit barn er indledningsvist tilbageholdende, f.eks. over for en ny fritidsaktivitet, kan der være behov for mere tid til indslusning. Dit barn bruger mere tid på at vænne sig til noget nyt. F.eks. hvis det som 7-årig skal begynde at gå til svømning, som kan overvælde sanserne med kulde, lys, lyde og nye bevægelser.
- tag i svømmehallen et par gange, hvor dit barn får lov at se på svømmeundervisning, inden det selv er med.
- læs bøger om at gå i svømmehallen og se på svømning på film og youtube.
- giv dit barn god tid til omklædning.
- afsæt rigelig tid til at hygge og falde til ro bagefter, så dit barn kommer ud af den ophidsede og anspændte tilstand.
- hav både vilje og hjerte, når dit barn søger at undgå ubehag: forstå kærligt dit barns følelser, men hold fast i målet.
- mind dit barn om, hvor glad det har været andre gange, når det har overvundet ubehag og fået nye færdigheder.
2.Lav faste aftaler, som hjælper dit barn til at holde ved trods overvældelse
Aftal på forhånd med dit barn, hvor mange gange det skal prøve den nye aktivitet, før det beslutter sig til, hvad det synes om det.
Det nye i situationen kan virke så overvældende, at den overstimulerede tilstand blokerer dit barn. Det er dette negative mønster, dit barn har hjælp til at bryde.
Når dit barn oplever et ubehag, tror det måske, at det er fordi det ikke bryder sig om selve aktiviteten.
Men i virkeligheden handler det om, at dit barn ikke bryder sig om at være overstimuleret. Mind dit barn om, at når det prøver ting flere gange kommer det til at “hvile i oplevelsen”. Og så kan det, der lige nu føles ubehageligt, med tiden blive en kilde til stor glæde.
3. Lær dit sensitive barn at håndtere fejl – konstruktivt og fremadrettet.
Styrk dit barn, hvis det har begået en fejl i en situation, hvor det var overstimuleret, f.eks. til en kamp, en eksamen eller en vigtig social begivenhed. Tal om fejlen som noget positivt – der gør det muligt at lære.
- Bed dit barn om at fortælle præcis, hvad det har lært af situationen – og hvordan det kan bruges næste gang.
- Fortæl dit barn, at du hellere vil have, at det prøver og begår en fejl i stedet for at give op på forhånd.
- Sig tydeligt til dit barn, at det skal tale til sig selv som til en god ven: opmuntre, forstå og støtte.
Hvis dit barn ser negativt og fordømmende på fejl, det har begået i en overstimulerende situation, vil det være mindre tilbøjeligt til at prøve igen – det er denne onde cirkel, du skal støtte dit barn i at bryde. Sådan vokser det med udfordringen i stedet for at få nederlag.
4.Skab en positiv motivation.
Du kan helt konkret minde dit barn om andre gange, hvor det har deltaget i potentielt overstimulerende situationer, som har givet positive oplevelser.
F.eks. bliver nogle af de sensitive børn, som i begyndelsen holder sig mest tilbage på fodboldbanen, med tiden blandt de mest ivrige og aktive spillere.
Hjælp dit barn til at huske, at tilvænningen ændrer oplevelsen, og derved forstå sig selv og tidligere erfaringer i et positivt lys. Det kan på den måde få indtryk af, at det er muligt at vænne sig til aktiviteten, blive fortrolig med den og opleve mestring.
Lær dit barn aldrig at dømme sig selv ud fra de første fejl, det begår.
5. Lær dit barn hvordan det beroliger sig selv.
Hvis dit barn f.eks. bliver ophidset, mens det forsøger at læse en svær tekst højt, kan du lære dit barn at lave dybe udåndinger efter en sætning. På den måde kan dit barn bevare fatningen og fortsætte med at læse, selvom det indimellem føler sig overvældet. Væn dit barn til, at når ting føles svære, skal man alligevel fortsætte med at udfordre sig selv. Man skal bare huske at trække vejret og indimellem finde ro indeni.
Overstimulation skal IKKE aktivere opgivenhed. Men vedholdenhed og evnen til at berolige sig selv. Sådan får dit barn mulighed for at opleve glæden ved at klare svære ting godt.
Kunne du lide denne artikel om Sensitive børn, stress og overstimulation? Så er du velkommen til at tilmelde dig vores gratis nyhedsbrev, som hver måned udkommer med lignende artikler og gode råd.
Du kan også blive klogere gennem bøgerne Sensitive børn: Fra sårbarhed til styrke og Sensitive børn og voksne – Forstå potentialet og lad det blomstre, eller ved at deltage i 1-dagskurset Sensitive børns følelsesliv
Anbefalede tilbud
Sensitive børns følelsesliv
Lær dit barn at forstå og styre sine følelser og at ‘skifte gear’ fra negativ til positiv
1-dagskursus: Få en enkel model og værktøjer til alle tænkelige situationer – før, under og efter overstimulation – hvor dit barn har svære følelser. Læs mere her
Selvværd for sensitive børn:
Giv dit sensitive barn styrken til at holde af sig selv, håndtere modgang, bruge følsomheden positivt og klare sig godt i livet
3-timers online seminar: Forstå og genkend selvværdsproblemer hos dit sensitive barn, så du bedre kan forebygge og løse dem.
Vil du vide mere?
Har du spørgsmål til vores kurser, gruppeforløb og individuelle samtaler med fokus
på at at give sensitive børn og forældre redskaber og gode strategier til hverdagen, er du meget velkommen at kontakte os.