Parforhold og Traume. Er Du eller Din Partner Ramt af Traume? 5 Vigtige Strategier

Helbred traumer i parforholdet – fra ensomhed og smerte til kærlig kontakt.

Ofte er traumer en skjult årsag til kriser, smerte og problemer i parforholdet. Traumer kan få os til at afvise i stedet for at omfavne, kritisere i stedet for at hjælpe, være egoistiske i stedet for at vise omtanke osv.

Den ubærlige smerte, vi har oplevet i fortiden, ‘kommer på besøg’ i nuet, vækker de gamle sår til live og smitter partneren.  Uden viden og redskaber kan det være svært at håndtere.

Læs artiklen og bliv klogere på de strategier, som kan hjælpe dig og din partner til at forstå og helbrede traumerne.

5 vigtige strategier til at helbrede traumer i parforholdet

1.Se bag om ‘overreaktioner’

Traumer kan føre til en overreaktion, som virker urimelig, besværlig, uforståelig… Her er eksempler:

  1. Din partner har købt tøj og vil dele glæden med dig. Men din hjerne er på et splitsekund ført tilbage til dine forældres skænderier inden din fars virksomhed gik konkurs, dine forældre blev skilt, og du måtte flytte fra dit barndomshjem. Med en fornemmelse af metal i maven opfører du dig afvisende, hånligt og straffende over for din partner.
  2. Du og din partner er til fest, og din partner er engageret i samtalen med sin borddame. På et splitsekund trækker din hjerne tråde tilbage til din mors utroskab, din ekskærestes utroskab og din venindes mands utroskab. Du får en knude i brystet, føler dig knust og går grædende hjem fra festen.

I sådanne situationer skal du og din partner ikke forveksle overreaktionen med særlig sensitivitet – og nøjes med at se den i lyset af det, der er sket nu og her.

Det handler i stedet om at se bag om situationen og reaktionerne – i forskningen kendt som at mentalisere – dvs. reflektere dybere over tingene. Kun sådan kan I sammen forstå og helbrede den smerte fra fortiden, der kaster skygger ind i nuet.

Nogle traumer opstår drypvist, indtil et fyldt bæger strømmer over, andre opstår pludseligt pga. én voldsom hændelse. Om såret udvikler sig til et traume er individuelt, og særligt sensitive er mere sårbare, når de rammes af modgang. Læs mere i artiklen: 10 tegn på traume. Sådan bliver du hel og får dit liv tilbage.

2. Kend dine egne og din partners ømme punkter – og bearbejd dem

Ømme punkter kan ødelægge de sunde og trygge samspil i et parforhold – her er eksempler:

En kvinde er vokset op med en far, der næsten konstant har kritiseret og meget sjældent anerkendt. Som voksen har hendes hjerne nu en meget lav tolerance for partnerens kritik. Derfor afviser hun gang på gang konstruktiv og rimelig kritik, som han giver med respekt – han begynder at føle sig modløs.

En mand er vokset op med en deprimeret mor, der til sidst begik selvmord. Som voksen går hans hjerne på et splitsekund i alarmberedskab, når hans kone er i dårligt humør. Derfor reagerer han vredt, når hun efter en presset dag på arbejde på en naturlig og sund måde søger hans forståelse – hun begynder gradvist at føle sig alene og svigtet, fordi hun ikke kan regne med ham, når hun har det svært.

Vigtig pointe:  Traumet kan ‘smitte’ partneren, som gradvist selv begynder at føle sig ensom, ikke forstået og dårligt behandlet, når de ømme punkter bliver ramt.

Partneren begynder også selv at udvikle ømme punkter og mistillid, hvor der før var åbenhed og tillid. Frustrationen vokser, medmindre traumet og de ømme punkter bliver bearbejdet. Partneren risikerer at blive ‘trukket med ind i mørket’ og bliver plaget af nedtrykthed, ængstelse, ensomhed og vredesudbrud.

Skab overblik over dine egne og din partners ømme punkter – og læg strategier for at bearbejde dem.

Tænk ikke: “Det er dit problem. Det må du få styr på.”

Tænk i stedet: “Hvordan kan vi hjælpe hinanden? Hvordan støtter jeg dig i at få den tillid tilbage, som du har mistet?”

Svært ved at håndtere konflikt

3. Lær at håndtere – og være sammen om – stærke negative følelser

Traumer er forbundet med negative følelser som håbløshed, sorg, vrede, afmagt, tomhed. skyld og skam. De svære følelser har været ubærlige, man har typisk stået alene med dem. Og kæmpet med fornemmelsen af at være ensom, forladt, svigtet og overladt til sig selv i et indre mørke.

Når man i parforholdet sammen kan skabe forståelse og mening – kendt som mentalisering – vil det have en forløsende, helbredende og integrerende virkning. Ensomhed vendes til samhørighed. Man står ikke længere alene i sin smerte, når partneren bærer fortællingen om traumet i sit hjerte.

Her er vigtige trin i at bearbejde de svære følelser:

1. bevar forbindelsen: Ubehaget kan være så kraftigt og pinefuldt, at man helst vil undgå at mærke. Højre hjernehalvdel, som registrerer og integrerer mavefornemmelser, hjertefølelser og kropslige fornemmelser ‘lukkes ned’. Men afkoblingen kommer med en pris. Det svarer til at bevare betændelsen i et sår i stedet for at rense det – de smertefulde samspil vil gentage sig igen og igen og tage til i styrke, fordi der ikke sker en helbredelse.

2. find ord for smerten: Ofte er traumer ‘gemt væk’ i afkroge af sindet, hvor ordene ikke har fundet vej. Når den ordløse smerte bliver udtrykt i ord, sker der en integration mellem højre og venstre hjernehalvdel, som bidrager til helbredelse.

 

 

3. giv plads til modsatrettede følelser: at ville omfavne og skubbe væk på samme tid, at noget både er sødt og bittert, at føle både kærlighed og had… Accepter, at fortidens sår ofte efterlader et kaos i de indre intentioner og længsler. Så længe traumet er aktivt kan det synes som om ‘intet virker, alt er i stykker’ – uanset, hvad man prøver. Forstå, at når der igen er ro i nervesystemet, bliver det muligt at finde fodfæste og en fælles retning.

4. skab mening: Når der kommer en fælles forståelse af det, der er svært, vil ensomheden fortage sig. På et dybt niveau kan tillid, håb og kærlighed blive vakt til live igen. Der opstår en dybde i forholdet, når traumerne ikke adskiller, men i stedet styrker samhørigheden.

4. Bryd de destruktive mønstre – træd ud af de onde cirkler

Traumerne kan komme imellem jer og udfordre kærligheden, når I begynder at angribe hinanden – i stedet for at mentalisere og angribe de destruktive mønstre.

I kølvandet på aktiveringen af et traume kommer typisk en negativ kædereaktion, som låser jer begge fast. Med en fælles indsats er det muligt at bryde kæderne og frisætte de positive potentialer i forholdet.

F.eks. kan I lave et kort over de faser, I går igennem, når et traume bliver aktivt:

1. i starten bliver du stille og jeg begynder at stille dig tusind spørgsmål, fordi jeg ikke forstår, hvad der sker.

2. så eksploderer du, og jeg begynder at forsvare mig.

3. så fortæller du mig, at jeg aldrig vil kunne forstå dig og opfylde dine behov, og jeg føler skyld og håbløshed, oplever at du straffer mig.

4. så bliver du stille igen og trækker dig ind bag en mur af is, og fordi jeg ikke ved, hvad jeg skal gøre, bruger jeg mere tid på arbejde.

5. det minder dig om at være forladt, så bliver du endnu mere stille, og jeg forstår dig ikke.

Her er der en selvforstærkende ond cirkel.

Træd ud af de onde cirkler: i hver fase af den onde cirkel, som traumet udløser, er det muligt IKKE at gentage mønstret.

F.eks. at sætte ord på følelser i stedet for at være stille, at stille færre spørgsmål og lytte mere, at dele følelsen af afmagt i stedet for at eksplodere, at mentalisere i stedet for at forsvare sig, at tage ansvar i stedet for at angribe osv. osv.

Vær tydelige om, hvad I hver især vil forpligte jer til at gøre anderledes næste gang. Accepter, at det kræver træning at lære de nye reaktionsmønstre. Det skal ofte trænes igen og igen.

Sådan kan I træffe et aktivt valg om at stå sammen om at standse de negative kædereaktioner, som traumet vækker til live – i stedet for at bruge jeres energi på at kæmpe mod hinanden.

 

5. Giv høj prioritet til sund og positiv livsstil med positive input

Det kan være drænende, trættende og tidskrævende at bearbejde og forløse traumer. En sund livsstil med positive input giver mere energi og styrke til at klare kampen:

  • fravalg og afkald kan give mindre stress og pres i hverdagen.
  • sund kost giver mere energi og færre svingninger i blodsukkeret – det påvirker humøret positivt.
  • motion giver fornemmelsen af fysisk styrke og kunnen, som påvirker psyken, der også bliver stærkere.
  • afkobling, afspænding & genopladning af batterier giver mere af den selvkontrol, der er afgørende for at sætte nye reaktionsmønstre i spil
  • bøger, lydbøger, youtube videoer, foredrag, såvel som kurser, seminarer og psykoterapi/parterapi kan give vigtig viden og praktisk inspiration til at gennemføre de positive forandringer.

Stress, pres, dårlige søvnrytmer, usund kost, stillesiddende livsstil giver næring til det indre mørke. Som trolden springer fra æsken, kan traumet på splitsekunder dukke op og skabe splittelse og ensomhed.

Med en sund livsstil sker det måske 2 gange om måneden, og der er energi til at bryde kædereaktionerne. Men med stress, pres og usund livsstil, kan de samme traumer aktiveres 2 gange om ugen. Samtidig svækker den usunde livsstil evnen til at bryde kædereaktionerne i de onde cirkler.

Traumer kan ikke helbredes med et ‘quick fix’. Det kræver ofte stor tålmodighed, vedholdenhed og ihærdighed. Derfor er det ekstra vigtigt at opbygge positiv energi, sådan at manglende selvomsorg ikke hæmmer eller bremser processen.

Kunne du lide denne artikel med vigtige strategier til helbredelse af traumer i parforholdet? Så er du velkommen til at tilmelde dig vores gratis nyhedsbrev og modtage nye berigende artikler med viden og gode råd hver måned.

Har du og din partner brug for vejledning til at helbrede traumer, kan I skrive til kontakt@sensitiv.dk og booke en tid til parsamtale eller en plads på et af vores seminarer, som kan hjælpe på vej.

Anbefalede arrangementer

Fra Vrede til Varme:

Lær at håndtere din vrede mere bevidst, kompetent og positivt

Styrk din autoritet, slip det negative og få bedre helbred og relationer. Lær at håndtere vrede på en stærk og positiv måde, som får de bedste sider frem i dine sensitive træk.

Indre ro med hjertekohærens:

Lær en effektiv metode, du kan bruge i alle tænkelige situationer – og få det bedste frem i dig selv.

Enkle øvelser, du kan bruge før, under og efter overstimulation. Få flere positive følelser, højere livskvalitet og bedre søvn. Også egnet til at slippe stress, angst og depression.

Slip grublerier, tankemylder og bekymringer:

Find indre ro, styrk din handlekraft og få mere overskud til ydre stress

1-dagskursus: Bryd negative tankemønstre, frisæt din handlekraft og få enkle øvelser til indre ro, styrke og overbevisning.

Psykolog, Lise August & Psykoterapeut, Martin August

Vil du vide mere?

Har du spørgsmål til vores kurser, gruppeforløb, individuelle samtaler og parsamtaler med fokus
på at bearbejde traumer og styrke parforholdet er du meget velkommen at kontakte os.

Tilmeld og få gratis gaver fra Sensitiv.dk

Berig hverdagen med inspiration og ny viden til dig selv eller dit barn.
Tilmeld og få gratis gaver!


 

BOG
Sensitive Børn

BOG & VIDEO
Kursus

BOG
Sensitive Børn og Voksne

DOBBELT DVD
Særligt Sensitive

Sensitive Voksne

SENSITIVE
VOKSNE


Sensitive Børn

SENSITIVE
BØRN


Pskykoterapi

BOOK
SAMTALE


Indre ro kurser

KURSER
& GRUPPER