Sensitive maend og drenge

Sensitive drenge – gode råd til fædre og mødre

Hvordan giver du din sensitive dreng en følelsesmæssigt sund opvækst?

Den grundlæggende anbefaling:
Giv ikke kun sensitive drenge accept, når de udtrykker vrede og irritation, som er følelser, der traditionelt ses som ‘maskuline’. Tillad dem også at føle sorg og være omsorgsfulde og kærlige. Forskning i lykke viser, at kontakten til ALLE følelser giver et sundere og rigere liv. Sensitive drenge bliver ikke stærke af at undertrykke følelser. I stedet skal de bevare kontakten til følelserne, forstå dem og udtrykke dem på en kompetent måde.
Få mere inspiration ved kurset Sensitive børns følelsesliv og seminarerne Sensitive drenge og mænd og Selvværd for sensitive børn

5 gode råd til sensitive drenges fædre:

1. Involver dig følelsesmæssigt
Start helt fra fødslen og den spæde begyndelse. Tænk i denne tid – og løbende mens din sensitive dreng modnes og vokser –  over de følelsesmæssige værdier, du har med fra din familie.
Overvej: Hvilke værdier ønsker du at give videre? Er du f.eks. villig til, at din dreng også skal være fortroligt med sorg, usikkerhed og frygt? Eller er der ”forbudte følelser”, som du ikke lærer ham at håndtere?

2. Vær en positiv autoritet og rollemodel for din sensitive dreng
Når han oplever sin far udtrykke andre følelser end irritation og vrede, får han en konkret og brugbar model for, hvordan han selv kan udtrykke og håndtere den slags følelser på en afbalanceret måde.

3. Håndter din vrede
Når du føler vrede eller irritation, er det en stor hjælp for din sensitive dreng, at du giver en kortfattet og rolig forklaring på, hvad du ønsker, at han skal gøre. Hvis du er højlydt, bruger mange ord og fokuserer på det, du ikke ønsker, at han skal gøre, vil han have svært ved at få positivt udbytte af din grænsesætning.

4. Vær fysisk varm og kærlig
Sådan giver du ham oplevelsen af at være ønsket, elsket og værdsat: f.eks. tumlelege, omfavnelser og kys til de mindre børn. Til ældre børn kan et godnatkys eller et lille klem om skulderen, når du kommer hjem, være måder at udtrykke følelsesmæssig varme, som din sensitive dreng har stor gavn af.

5. Giv små ”gaver” til din dreng, der viser, at du tænker på ham
Det kan være en mail med en god lille historie, et billede fra en rejse, du har været på, en kærlig sms i løbet af
dagen, hvor du skriver, at du tænker på ham eller noget han har sagt eller gjort osv. Især i perioder hvor du er fraværende fysisk eller mentalt på grund af arbejdspres, kan små tegn på hengivenhed og opmærksomhed bidrage til, at du og dit barn bevarer den følelsesmæssige forbindelse til hinanden.

5 gode råd til sensitive drenges mødre:

1. Vær opmærksom ved adskillelse:
Din sensitive dreng kan være mere følsom omkring situationer med adskillelse fra dig. Han kan have brug for længere tid til at omstille sig, når I skal sige farvel. Afsæt god tid til disse situationer, da tidspres vil overstimulere ham. Brug krav om, at dit sensitive barn skal være en ”stor dreng” eller ”stor pige” med omtanke. Tænk over dine egne tidlige erfaringer med adskillelse, og hvordan de påvirker din måde at møde dit barn.

2. Sæt faste grænser for din sensitive dreng på en varm og tydelig måde og giv ham små opgaver i familien, som svarer til hans alder. Vær opmærksom, hvis du genkender en tilbøjelighed til at tænke, at han ikke kan ”tåle” grænser eller krav, fordi han er for følsot. Du kan i givet fald risikere at overbeskytte ham eller gradvist at opbygge en indre irritation, fordi dine egne grænser er blevet overskredet.

3. Tal med din sensitive dreng om mange forskellige typer følelser. Læs evt. bøger og historier sammen, som handler om nogle af de følelser, som din søn har svært ved at håndtere.

4. Slip negative følelser efter konflikter
Er der følelsesmæssige konflikter mellem dig og din sensitive dreng, som du har svært ved at slippe bagefter? Kan du indimellem blive personligt ramt og såret af afvisninger og urimelig opførsel? Undersøg, hvordan du kan slippe bitterheden uden at give slip på dine grænser. Din sensitive dreng er ofte selv ”hurtigt videre”, men kan også være ekstra følsom for dine stemninger, f.eks. hvis du indeni går og ”bærer nag”.

5. Værn om dine åndehuller, så du bevarer din energi
Hvis du har fuldtidsarbejde og samtidig er mor, kan du i højere grad end dit barns far være i risikozone for at udvikle udbrændthed og stress. Sæt fokus på din selvomsorg og på at værne om personlige åndehuller og oaser i hverdagen. Husk at du på den måde bidrager til dit barn og familielivet, fordi du sikrer dit følelsesmæssige overskud til at være nærværende.

Følelser tager tid – vær tålmodig.
Det er normalt, at fædre og mødre skal bruge omtanke og situationsfornemmelse, når de afprøver nye tilgange i kontakten til deres sensitive dreng. Vær tålmodig og hav respekt for, at forandringer – i dig selv og i din søn – kan tage tid. Ofte er denne tålmodige indstilling en vigtig nøgle til, at forandringen kan finde sted.

Du kan få mere praktisk inspiration til at styrke dit barn ved kurserne Giv dit sensitive barn overskud og Sensitive børns følelsesliv. Husk at forældre, der deltager sammen, får nedsat pris.
Eller deltag ved seminaret Selvværd for sensitive børn.

1. Se Elaine Aron ph.d. fortælle om sensitive mænd, der husker oplevelser fra barndommen

Elaine Aron fortæller om, hvorfor mange voksne sensitive mænd har svært ved at have fuld kontakt til deres følelsesliv.

Klippet blev optaget, da Lise August interviewede Elaine Aron i Stockholm til onlinekurset om Fordelen ved at være sensitiv.

2. Se Ted Zeff ph.d. fortælle om forskning i sensitive drenge.

Ted Zeff fortæller om nogle af de fordomme, som påvirker sensitive drenge i deres måde at opleve og udtrykke følsomheden.

Klippet blev optaget ved seminaret, som Lise holdt sammen med den amerikanske psykolog og HSP pioner Ted Zeff ph.d., da han besøgte Danmark i 2011.

Sensitive drenge og mænd – viden og strategier til hverdagen m/ psykolog Ted Zeff (USA)

Er du forælder og ønsker du at give din sensitive dreng en god start på livet? Eller er du sensitiv mand, som ønsker at udfolde det positive potentiale i din sensitivitet? – både på egen hånd og i samspil med din partner?

Seminaret gennemgår typiske fejl og udfordringer og viser, hvordan du håndterer dem og løfter dig over dem. Du får en dybere forståelse af, hvordan barndommen og ungdommen kan skabe glæde og selvværd i livet som voksen sensitiv mand. Og du får et væld af praktiske strategier, der er lige til at bruge i hverdagen.

Seminar v/psykolog, forfatter og ph.d. Ted Zeff, 2 1/4 time

Spisestuen, Diakonissen, Peter Bangs Vej 1, indgang 5B. 2000 Frb.
En unik mulighed for at møde verdens førende ekspert i sensitive drenge og mænd, som for anden gang holder seminar i Danmark.

Se også seminar om Selvværd for sensitive børn og kærlighedsliv.

Deltagererfaringer fra første seminar med Ted Zeff i KBH.

Som dreng lærte jeg at kæmpe imod at være sensitiv. Seminaret var en øjenåbner. Det er godt at slutte fred med den side af mig selv og finde ud af, at der er så mange forcer ved følsomheden. Det var især genialt at dele indsigten med min kæreste, som har lettere ved at forstå mig nu.
Nikolaj Petersen, 37 år.

Før følte jeg mig især som en god mor for min ældste søn, som ikke er så sensitiv. Nu har jeg en befriende følelse af, at jeg kan være der og støtte begge mine drenge. Jeg kan også bruge redskaberne, når jeg spotter de sensitive drenge på mit arbejde.
– Anne Sofie Rasmussen, 48 år pædagog.

Som sensitiv far til en sensitiv søn på 11 år gled tusind billeder af min egen og hans barndom forbi indeni. Jeg fik sat dem sammen på en ny og mere konstruktiv måde, og det har hjulpet os begge og hele familien.
– Morten Storgaard, 43 år

Sensitiv, glad og stærk

Sensitivitet knytter sig til en lang række positive kvaliteter, som bl.a. viser sig fagligt, socialt og i et rigt indre liv. Men sensitive drenge og mænd kan i nutidens samfund møde uvidenhed og fordomme, der holder dem fra at forstå og bruge de sensitive træk på en positiv måde.

Det kan præge følelseslivet negativt og få dem til at føle sig unødvendigt sårbare. Under seminaret får du en praktisk guide til at lade resurserne og det positive potentiale i sensitiviteten vokse frem – og herved fremme oplevelser af glæde og styrke som sensitiv dreng og mand.

Hvad kan forældre gøre?

Sensitive drenge er ifølge ny forskning mere påvirkede af forældrenes opdragelse end mindre sensitive drenge. Derfor er det afgørende, at både fædre og mødre ved, hvilke fejl der er vigtige at undgå, og hvilke redskaber, der især er nyttige.

Når forældre kan forstå og give den rigtige støtte til deres sensitive dreng, vil han bedre kunne trives og udvikle sig positivt – og samtidig mindsker det risikoen for stress og psykiske problemer. Læs evt. mere her om hvad fædre og mødre kan gøre.

Anerkendelse giver styrke

Der kan opstå en indre belastning eller en følelse af at være forkert, når det sensitive bliver anset for at stå i modsætning til det maskuline. Under seminaret vil du få viden og praktisk inspiration, der guider dig til at forene sensitivitet og maskulinitet i en kraftfuld cocktail, som kan berige din dreng eller dig selv – og andre nærtstående.

Du vil desuden se, hvordan anerkendelsen af sensitive kvaliteter, kan give en indre styrke, som gør dig mere robust, når du møder modgang og problemer.

Viden og redskaber giver positive muligheder

At genkende typiske udfordringer for sensitive drenge og mænd er første skridt på vejen til at håndtere dem. Ted Zeff deler under seminaret viden fra hans dybdeinterviews og bøger, som bygger på erfaringer, der er indhentet blandt sensitive drenge og mænd fra hele verden.

Når sensitive drenge og mænd lærer at forstå sig selv og bruge deres sensitivitet på en konstruktiv måde, kan udviklingen af deres personlighed gå ind i en positivt selvforstærkende spiral.

Program

18.45 – 19.45 Første del af seminaret sætter fokus på sensitive drenge og barndommens betydning for voksne sensitive mænd. Voksne vil få en dybere forståelse for den sårbarhed, der kan opstå, og hvordan den kan vendes til styrke.

19.45 – 20.05 Pause

20.05 – 21.00.Seminarets anden del giver et solidt overblik over praktiske strategier til hverdagen, som styrker og beriger sensitive mænd – og andre omkring dem. Forældre vil her få indsigt i, hvilke gode vaner, der skal grundlægges i barndommen.

Udbytte

Seminaret giver viden fra forskningen, levende eksempler fra hverdagen og en lang række redskaber til sensitive mænd, partnere til sensitive mænd, forældre til sensitive drenge og fagpersoner.
De praktiske tilgange kan bruges i de konkrete situationer og udfordringer, man kan opleve, når drenge og mænd er sensitive.

Struktur

Seminaret består af to foredrag. Både i første og anden del af programmet, er der mulighed for, at deltagere får afklaret og uddybet spørgsmål til de temaer, som bliver gennemgået.

Formål

Seminaret ruster deltagene til at genkende og håndtere sensitive drenge og mænds typiske udfordringer i hverdagen.

Seminarleder

Psykolog, ph.d., forfatter Ted Zeff.
Ted Zeff er internationalt førende ekspert i sensitive drenge og mænd. Han har privat praksis i USA og tilbyder skype rådgivning til voksne sensitive mænd og forældre til sensitive drenge i hele verden. Han holder jævnlig seminarer og kurser i USA og resten af verden og har bl.a. skrevet bøgerne:
Særligt sensitives guide.
The Strong Sensitive Boy.
Raise an Emotionally Healthy Boy.
The Highly Sensitive Persons Survival Guide.

Tilmelding

Skriv venligst til kontakt@sensitiv.dk, hvis du har spørgsmål til købet.
Du vil ca. 1 uge inden seminaret modtage en mail med lidt praktisk information.

Nye seminardatoer annonceres løbende via nyhedsbrevet.

Praktiske oplysninger

Afbestilling, venteliste og bytteservice
For at holde billetpris og administrationsgebyr lavt, er det ikke muligt at tilbyde bytteservice, venteliste eller afbestilling af købte billetter.

Salg af DVD og bøger
Der vil være salg af vores dobbelt DVD fra seminaret med Elaine Aron og Lise August i 2010 og af bøgerne Sensitive børn – fra sårbarhed til styrke. Fordelen ved at være sensitiv, samt Ted Zeffs bog på engelsk om sensitive drenge OBS: Betaling kan kun ske med Dankort eller Mobile Pay.

Papir og noter
Medbring notesblok og skriveredskab.

Parkering
Ved behov for parkering er det en god idé at komme i god tid.

Børn
Forældre kan desværre ikke tage børn med til seminaret. Det er vores grundholdning, at børn beriger atmosfæren. Men af hensyn til meget lydfølsomme seminardeltageres koncentration beder vi om forståelse for, at det ikke kan lade sig gøre.

Video- og lydoptagelser
Der er ved nogle seminarer videooptagelser og lydoptagelser for at gøre det muligt senere at opleve øjeblikke fra seminaret via vores hjemmeside. Kamera og microfon er kun rettet mod seminarlederen, så deltagerne er sikret fuld anonymitet.

I tilfælde af aflysning
Vi har aldrig tidligere aflyst et seminar med en udenlandsk oplægsholder. Men i tilfælde af at det sker, vil Martin August holde seminaret i stedet for Ted Zeff. I givet fald får alle deltagere besked via mail og kan enten få seminarbeløbet retur eller deltage med Martin August som oplægsholder.

Mere om særligt sensitive drenge og mænd

Ted Zeff, ph.d., som er en af verdens førende eksperter inden for det praktiske arbejde med særligt sensitive mennesker har i 2010 udgivet en bog om særligt sensitive drenge. I forbindelse med bogen har han gennemført kvalitativ forskning, som ikke er statistisk signifikant, men kan bruges til at opspore og belyse temaer, der har speciel betydning for særligt sensitive drenge og mænd. Ted Zeffs spørgeskemaundersøgelser tyder på, at der især i USA er mange fordomme over for de særligt sensitive drenge: man forventer at drenge skal være vilde og aggressive i stedet for at være følsomme og have indlevelsesevne. Undersøgelserne viser, at der også er fordomme i Danmark, men at de er mindre udbredte her end i USA.

Hvad kan der gøres for at støtte særligt sensitive drenge og mænd?

Ted Zeff understreger betydningen af, at særligt sensitive drenge og mænd får opbakning til at følge den vej i livet, der passer godt til deres evner og særligt sensitive temperament (her med betydningen medfødt, nedarvet træk). De skal støttes i at fastholde et selvværd, der inkluderer og ikke udelukker det sensitive. På den måde kan det undgås, at drenge og mænd giver køb på væsentlige værdier og interesser. De skal modtage den opbakning, der gør det muligt, at de ikke på grund af fordomme opgiver de aktiviteter, hvor de bruger og udtrykker de sensitive sider til gavn for sig selv og andre.

For drenges vedkommende kan det eksempelvis indebære at tillade de særligt sensitive drenge at dyrke naturen, fordybe sig i kreative eller intellektuelle interesser. De kan også have brug for støtte og forståelse, når de ønsker at holde sig tilbage fra at deltage i mere vilde og voldsomme aktiviteter, der kunne være overstimulerende eller af andre grunde passer dårligt til deres temperament. For voksne mænds vedkommende kan det handle om at acceptere påvirkeligheden. I stedet for at betegne de særligt sensitive kendetegn som manglende mandighed skal de ses i sammenhæng med de mange positive kvaliteter, som ofte overses blandt særligt sensitive mænd: begavelse, omhu, åbenhed, indlevelsesevne, social samvittighed og kreativitet.

Ted Zeff nævner, at drenge med det særligt sensitive træk fra de er små har brug for at lære, at deres følsomhed er i orden, og at følsomhed har mange sider, der kan udtrykkes på mange måder. Vrede er i den vestlige kultur tydeligvis den følelse, som er mest anerkendt for mænd og drenge at udtrykke, mens nænsomhed, medfølelse og omsorg i højere grad anses for at være feminine følelser. Særligt sensitive drenge har igennem opvæksten brug for at møde bekræftelse af alle de forskellige følelser i stedet for ensidigt at blive tilskyndet til at føle og udtrykke vrede.

Endelig understreger Ted Zeff at særligt sensitive drenge og mænd kan have brug for redskaber til at forsvare sig selv og det, de står for, i situationer, hvor de oplever, at de selv eller andre bliver behandlet forkert, uretfærdigt, urimeligt mv. Det er vigtigt, at den venlighed, varme og indlevelsesevne, som mange særligt sensitive drenge og mænd kan bidrage med, ikke bliver misbrugt af andre. At sige fra, vælge fra og standse andre, der opfører sig forkert, er meget væsentligt. Ikke mindst i forhold til at undgå mobning og til at bakke op om de moralske værdier, som mange særligt sensitive går ind for.

Sensitive Balance bakker om om Ted Zeffs arbejde, da vi mener, at han tager fat i et meget væsentligt emne. Fra vores møder med særligt sensitive mænd og forældre til særligt sensitive drenge ser vi tydeligt, at der er behov for positive rollemodeller, som kan være eksempler på, at den særlige sensitivitet sagtens kan kombineres med maskulin styrke og kraft.

Særligt sensitive drenge og mænd skal have lov til at  være vrede, men også til at græde, grine, sørge, føle ømhed og medfølelse og via disse følelser forstå sig selv og andre mennesker. Når alle følelser bliver integreret giver det den særligt sensitive dreng og mand en oplevelse af at være en følelsesmæssig hel og kraftfuld person. Så er drengenes styrke ikke ensidig men baseret på en mere realistisk og alsidig menneskelig integritet – en følelesmæssig intelligens, der naturligt vil kunne gøre dem til gode ledere og positive autoriteter i eget og andres liv.

For yderligere læsning på dansk kan vi henvise til artiklen: Sensitive drenge bliver gode ledere, som udkom i Vores Børn, Junior, November 2010. Læs mere om artikler her.
Den engelske titel på Ted Zeffs bog er: The Strong Sensitive Boy. Læs mere om bogen her. 

Ny bog om særligt sensitive drenge

Stærke sensitive drenge – The Strong, Sensitive Boy – er titlen på en ny bog, som netop er udkommet og endnu ikke oversat til dansk. Forfatteren er Ted Zeff ph.d., som har skrevet flere andre bøger om særlig sensitivitet, og hvis bog Særligt sensitives guide er oversat til dansk. Elaine Aron anbefaler bogen og skriver, at ”den skal alle forældre til særligt sensitive drenge læse”.

Bogens formål er at vejlede forældre til særligt sensitive drenge og give dem redskaber til at hjælpe drengene godt på vej til et voksenliv med livsglæde og selvtillid. Bogen giver også viden, inspiration og praktiske redskaber til alle, der møder særligt sensitive drenge via arbejdslivet – f.eks. lærere, pædagoger og sundhedspersonale. Samtidig indeholder den eksempler på, hvordan den særlige sensitivitet kan bidrage til maskulin styrke og kraft.

Sensitive Balance har hjulpet Ted Zeff med at indsamle materiale til bogen, som blandt andet er baseret på interviews med danske mænd. Den indeholder nogle interessante og informative eksempler på, hvordan det har været for særligt sensitive mænd at vokse op i Danmark. Ted Zeff tager afstand til sociale og kulturelle traditioner, som er mere udtalte i USA end i Danmark, hvor drenge opdrages til at være aggressive og  ”hårde i filten”. Han understreger, at den ægte styrke skal findes på en anden måde.

Særligt sensitive drenge skal ifølge bogen ikke presses til at være med til voldsomme lege eller gå til fritidsaktiviteter, der er for overvældende for dem. De skal i stedet støttes i at opsøge miljøer, som hjælper dem til at udtrykke deres evne til at være kreative, dybsindige, medfølende og hensynsfulde over for andre. Særligt sensitive drenge har igennem opvæksten behov for at bruge deres mange følelsesmæssige kvaliteter i stedet for at undertrykke følelser og lade være med at tale om dem. Det gør det muligt for dem at hvile i sig selv og føle sig værdige og maskuline på en mere stabil og velafbalanceret måde.

Bogen er den første, der er skrevet om et meget nødvendigt emne, hvor forældre ofte oplever at komme til kort. Der er generelt flere fordomme omkring drenge, der er særligt sensitive, end omkring pigerne. Årsagen er, at den særlige sensitivitet for det meste bliver forbundet med kvindelighed. Forældre eller andre voksne kan af den grund med de bedste hensigter presse særligt sensitive drenge og vise manglende accept af følsomheden ud fra ønsket om at opdrage dem til at være “mandige”. Når særligt sensitive drenge på en alt for ensidig måde bliver presset til at være hårdføre, aggressive og lægge låg på følelser, vil de ofte som voksne have mere svært ved at acceptere sig selv og deres kvaliteter.

Bogen er også skrevet til voksne mænd, der ønsker en dybere forståelse af, hvordan deres barndom har formet deres liv og forholdet til deres sensitivitet: De vil kunne blive klogere på sig selv og få inspiration til at forstå og acceptere sig selv og de valg, som gør det lettere for sensitive mænd at trives og klare sig godt i overstimulerende omgivelser. Og kvinder omkring de særligt sensitive mænd vil kunne få indsigt i sammenhænge, der gør det lettere for dem, at forstå en særligt sensitiv mand, der er partner, ven eller kollega.

Det er muligt at bestille bogen via boghandlere eller direkte fra Ted Zeffs hjemmeside: www.drtedzeff.com Ted Zeff udgiver et nyhedsbrev fra hjemmesiden, hvor der fremover blandt andet vil være nyheder, der er væsentlige for særligt sensitive mænd og forældre til særligt sensitive drenge.

Tilmeld og få gratis gaver fra Sensitiv.dk

Berig hverdagen med inspiration og ny viden til dig selv eller dit barn.
Tilmeld og få gratis gaver!

 

BOG
Sensitive Børn

BOG & VIDEO
Kursus

BOG
Sensitive Børn og Voksne

DOBBELT DVD
Særligt Sensitive

Sensitive Voksne

SENSITIVE VOKSNE

Sensitive Børn

SENSITIVE BØRN

Pskykoterapi

BOOK SAMTALE

Indre ro kurser

KURSER & GRUPPER