Rust sensitive børn til at klare kritik

4 enkle ting du kan gøre og videoklip

“Tag det ikke så nært!” – er det gode råd tit. Men sensitive børn bliver alligevel hårdere ramt af kritik eller en sårende bemærkning.

Hvilke effektive strategier hjælper dit sensitive barn til at klare kritik? Læs her om fire enkle ting du kan gøre.

Sådan ruster du dit sensitive barn til at klare kritik

1. Hjælp dit barn til at fokusere på budskabet.

Sensitive børn kan opleve kritik stærkere, end den var ment – især hvis den gives med højt tonefald og kraftigt ansigtsudtryk.

Men det er ikke altid muligt for de voksne og børn, som dit barn omgås til dagligt, at sætte grænser og stille krav på en varm og tydelig måde.

Gør det klart og tydeligt for dit barn, at ligesom vi ikke kan undgå regnvejr – det er et vilkår og vi må tage regnfrakker på… – så kan vi heller ikke undgå kritik, der er givet på en irritabel måde. Derfor skal lære at bruge en effektiv ‘indre regnfrakke’, når andres kritik regner ned over os.

Helt konkret kan du efter, at dit barn har fået kritik, det er blevet såret over, hjælpe det til at berolige sig selv og bruge sin fornuft. Lær dit barn at vælge at ‘se bort fra den negative stemning’ – og i stedet fokusere på budskabet.

Støt dit sensitive barn ved at:

1. vise forståelse for, hvor ubehageligt dit barn oplever den negative attitude.

2. roligt minde dit barn om, at det er ønsket, elsket og ‘god nok’ selvom andre hæver stemmen.

3. spørge dit barn: hvad var egentlig budskabet i kritikken? Og hvad tænker den kloge side af dig om det budskab?

4. Hvis kritikken blev givet til en hel gruppe børn, kan du hjælpe dit barn til at forstå, at det ikke på egen hånd bærer hele ansvaret for det, der gik galt.

2. Lær dit sensitive barn at bruge kritikken konstruktivt

Hvis indholdet i kritikken er konstruktivt, kan du støtte dit sensitive barn i at sætte et konkret mål for, hvordan det vil forholde sig næste gang, det kommer i en lignende situation.

Eksempler:

– Jeg vil ikke skrige og kaste mig på gulvet. Jeg vil sige, at jeg har brug for at lave noget, der er stille og roligt.

– Jeg vil ikke drille min lillesøster, når jeg vinder. Jeg vil lære hende, hvordan man siger tak for kampen og være et godt eksempel.

Dit barn får selvværd af at fokusere på, hvad det helt konkret kan gøre anderledes. I stedet for at fokusere på at bebrejde sig selv og skamme sig.

Sensitive drenge

3.Lær dit barn at sætte grænser

Når andres kritik bliver grov og ubehagelig, er det vigtigt, at dit barn kan sige fra. Især hvis du har en pige, kan hun være tilbøjelig til at vende urimelig kritik indad.

Nyttige tips:

  1. Spørg dit sensitive barn: hvad ville du synes om kritikken, hvis det var din bedste veninde, der havde fået den? Skulle hun så lytte til det?
  2. Tal med dit sensitive barn om, hvordan man siger fra. Lav en brainstorming med 10 forskellige sætninger. Træn evt. sætningerne i en leg eller et rollespil. Grin undervejs og marker over for dit barn, at det er helt ok at opleve en sund aggression, når andre går over grænsen.
  3. Fortæl relevante eksempler om, hvordan du selv har sagt fra, når andres kritik har været for grov.

4.Lær dit barn at skelne:

Som forælder giver du dit barn en livslang og meget brugbar gave, hvis du vænner det til at kunne skelne mellem:

  1. måden, kritikken gives på, og
  2. indholdet i kritikken.

Nogle gange tager dit barn ikke ved lære, når du giver vigtig kritik. Typisk er dit barn så påvirket af måden, du giver kritikken på, at det ikke modtage budskabet.

Vigtig pointe

Hold fast i dine krav, når indholdet i din kritik er vigtigt og rimeligt. Tænk ikke: “Mit barn er sensitivt, så det klarer ikke kritik!”

Du kan sige undskyld, hvis du har såret dit barn ved at være bebrejdende og negativ. Bestræb dig på fremadrettet at give kritik på en bedre måde. Men undlad at trække i land, når indholdet i kritikken er på sin plads.

Se videoklip og bliv klogere på dit barns selvværd.

Lær dit sensitive barn til at tolke andres ansigtsudtryk positivt.

Det korte videoklip gennemgår, hvordan sensitive børn igennem barndommen lærer at tolke andres ansigtsudtryk og hensigter. Hver gang du giver dit barn en positiv tilbagemelding – og giver kritik kærligt varmt og konstruktivt – bliver dit barns ubevidste rygsæk lettere at bære. Dit barn vil ikke være tynget af sin fortid, og det vil kunne måde andre mere frit, åbent og positivt. Sådan kan du gøre dit sensitive barns evne til at registrere finere nuancer i andres humør og kommunikation til en fordel.

Få mere inspiration ved seminaret om Sensitive børns selvværd, som vi har holdt for over 4000 forældre og fagpersoner. Eller se vores kalender med kurser og foredrag.

Du kan også kontakte os, hvis du ønsker skype rådgivning eller forældresamtaler. Skriv til kontakt@sensitiv.dk

Psykolog, Lise August & Psykoterapeut, Martin August

Vil du vide mere?

Har du spørgsmål til vores kurser, gruppeforløb og individuelle samtaler med fokus
på at at give sensitive børn og deres forældre gode strategier til hverdagen, er du meget velkommen at kontakte os.

Tilmeld og få gratis gaver fra Sensitiv.dk

Berig hverdagen med inspiration og ny viden til dig selv eller dit barn.
Tilmeld og få gratis gaver!

 

BOG
Sensitive Børn

BOG & VIDEO
Kursus

BOG
Sensitive Børn og Voksne

DOBBELT DVD
Særligt Sensitive

Sensitive Voksne

SENSITIVE
VOKSNE

Sensitive Børn

SENSITIVE
BØRN

Pskykoterapi

BOOK
SAMTALE

Indre ro kurser

KURSER
& GRUPPER