Lev i Balance med Din Sensitivitet. 10 Gode Råd til Privatliv og Arbejdsliv
Få overblik, håndter din sensitive personlighed og fold dit potentiale ud
1.Vælg en positiv og konstruktiv indstilling
Forstå at din sensitivitet giver dig unikke muligheder for at nyde smuk natur og skønne omgivelser, gode sociale samspil og berigende tanker, følelser og forestillinger.
Åbenheden for at tage imod indtryk er en gave: Lad ikke gaven gå til spilde, men pak den ud og tag den i brug – hver dag.
2.Vær skarp og modig, når du vælger fra
Åbenheden for indtryk er også en opgave: positive indtryk kan hurtigere blive ‘for meget’ af det gode, når du er sensitiv. Og ubehagelige indtryk ryster dig mere.
Hvis du uden refleksion ‘følger strømmen’ er der risiko for, at du bliver overvældet. At fravælge indtryk, der er mindre vigtige, og at ‘gå glip af’ ting (også selvom de er positive og meningsfulde….) hjælper dig til at bevare balancen.
Når du vælger fra, skal du fokusere på det gode, du opnår. I stedet for at fokusere på smerten ved det, du gik glip af. Sådan får du det fulde udbytte af dit fravalg – i stedet for at være plaget af indre uro.Husk, at fravalg frigiver energi til dine tilvalg….
3.Vælg det vigtigste til – og giv dig selv udfordringer
Du får ikke balance i livet ved at ‘pakke dig selv ind i vat’ og skærme dig fra udfordringer. Du får snarere problemer med tomhed i dit liv.
Hold fokus på det vigtige og meningsfulde i dit liv, fordyb dig og tillad dig selv at vokse med udfordringer, f.eks.:
- du har svært ved at klare byferier, men lærer alligevel at nyde at rejse til storbyer med din partner.
- du har svært ved at klare nætter uden søvn, men vælger alligevel at få børn og vokse med udfordringen.
- du har svært ved netværkeri eller at tale offentligt. Men du lærer alligevel at gøre det, fordi dit arbejde er vigtigt for dig.
4.Træn dig selv i at bevare roen under pres og stress
Det er KUN en ulempe at være sensitiv, når du ikke formår at berolige dit nervesystem. Hvis du har fået sår eller traumer i barndommen eller senere i livet, kan de negative oplevelser have sat spor i din hjerne og dit sind. Du kan blive mere urolig og oprevet end du egentlig behøver at være i forskellige situationer. Indtil du finder de bedste strategier til at viske de gamle spor ud og skabe nogle nye.
Med en venlig og kærlig indstilling kan du træne dig selv op til at bevare roen. Eksempler kunne være at køre i tæt trafik, være til fest med høj musik, være i konflikt med andre, træffe et valg på kort tid, være under tidspres osv.
To nyttige praktiske tips:
1. brug din vejrtrækning ved at ånde dybt og langsomt ind. Og dobbelt så langsomt ud. Bliv ved i 2-5 minutter.
2. tal beroligende til dig selv. Sig IKKE: ‘Det her klarer jeg aldrig. Jeg holder ikke til det’. Men sig i stedet: ‘Det her går over igen. Det er bare midlertidigt ubehag. Jeg kan godt klare det’.
5.Genkend og accepter dine grænser
Nogle gange har du i lang tid forsøgt at se, om du kan holde ud. Men din krop siger fra. Eller noget i din psyke bliver så slidt, at du er kommet alt for tæt på et bristepunkt.
Uanset, hvor meget du ønsker at træne nye færdigheder og udfordre dine grænser, vil der være øjeblikke, hvor du ikke kan strække din elastik længere:
Vær afklaret om dine basale behov: F.eks. En rolig halv time om dagen? En stille morgen? Tid til at gå, cykle, svømme, lytte til musik. En overvejende venlig omgangstone på dit arbejde. Dybere mening i arbejdslivet. Eller noget andet.
Når du møder dine grænser, kan det nogle gange være smertefuldt. Og sorgfuldt. For grænserne kan bremse dine egne ønsker. Eller gøre dig ude af stand til at tilfredsstille andres behov.
Alligevel står du stærkere i livet, når du kender og accepterer dine grænser.
6.Få overblik over, hvilken strategi du skal vælge
Når det sensitive personlighedstræk volder problemer skyldes det ofte én fejl:
Du kører på AUTOPILOT, dvs. bruger den SAMME strategi NÆSTEN KONSTANT.
Du vælger for meget til eller for meget fra, du udfordrer for meget eller skærmer for meget osv.
Løsningen er at være FLEKSIBEL.
Tænk nuanceret over:
- hvornår og hvordan du skal vælge fra og skærme dig?
- hvilke steder du ønsker at udfordre dig selv?
- hvilke begrænsninger, er du nødt til at slutte fred med? (også selv om det gør ondt…)
- hvad er virkelig, virkelig vigtigt at vælge til?
Få overblik over dine forskellige strategier og brug dem varieret og fleksibelt. Kun sådan kan du skabe balance i hverdagen….
8.Lær at berolige og håndtere dit følelsesliv
Som sensitiv kan du – når du er følelsesmæssigt overvældet – komme til at tænke og handle på måder, du siden fortryder:
- træf ikke vigtige beslutninger, når du er oprevet.
- få has på grublerier, bekymringer, vrede, opgivelse mm. – så disse tilstande ikke ‘bliver i dig’ som en konstant negativ strøm i dit indre liv.
- søg at forstå og håndtere følelser – i stedet for at undertrykke dem eller blive overvældet
Her er et eksempel fra en kursist ved Fra vrede til varme:
” Jeg har forsøgt at holde min vrede nede for ikke at være et dårligt og nærtagende menneske. Men hver gang jeg var stresset, boblede det over. Som lava fra en knurrende vulkan” For mig har det været vigtigt AT FORSTÅ FØLELSEN: at jeg bliver vred, når andre får mig til at føle, at jeg er forkert. Hos mig kommer vreden fra tvivl, sårede følelser og skam. Indsigten har sat mig i stand til AT HÅNDTERE FØLELSEN: hvis jeg står ved mig selv og ikke bliver selvkritisk, så forsvinder vreden. Det er hamrende effektivt – og jeg opnår meget mere. “ Sensitiv kvinde, 44 år.
9.Træn din hjerne – og lær at tackle smerten ved uafhængighed.
For at værne om dit sensitive nervesystem og sikre en optimal balance vil du nogle gange være nødt til at træffe andre valg end flertallet. Og det kræver mod.
I hjernen findes et smerte-område, der ‘lyser op’, når du vælger noget andet end andre. Denne ‘smerte ved uafhængighed’ kan du lære at dæmpe ved at skabe aktivitet i andre hjerneområder, som knytter sig til målsætning, planlægning og viljestyrke.
Du kan træne din hjerne til denne form for mod ved igen og igen at følge din indre kompasnål. For hver gang styrkes din hjerne, så du får lettere og lettere ved at vælge balancen til.
10.Vær vedholdende og giv ikke op.
Husk, det tager tid at ændre indgroede vaner – især hvis du i mange år ikke har taget højde for dine sensitive personlighedstræk. Hvert forsøg lærer dig mere og mere om, hvad der skal til: Opret f.eks. en lille ‘sensitiv balance’ notesbog, hvor du noterer dine sejre, dine vanskeligheder, og hvordan du tror, du kan overvinde dem.
Lær af alle dine erfaringer, og fortsæt indtil du når dit mål.
Var du tilfreds med denne artikel om at skabe balance i livet som sensitiv? Så er du velkommen til at tilmelde dig vores gratis nyhedsbrev og modtage nye berigende artikler med viden og gode råd hver måned.
Vil du vide mere?
Har du spørgsmål til vores kurser, gruppeforløb og individuelle samtaler, er du meget velkommen at kontakte os.