Nyhedssøgende og Særligt Sensitive Børn. Viden, Kendetegn og Gode Råd. Også Egnet til Udadvendte Sensitive Børn
Forstå modsætningerne og lær dit barn strategier, så modpolerne spiller godt sammen
Søger dit barn nye oplevelser og udfordringer? – og bliver det alligevel hurtigt overvældet og reagerer følsomt?
Disse ting skal du lære dit barn, så det får et godt liv med både ‘speeder’ og ‘bremse’.
Læs artiklen og forstå de typiske tegn på modsætningerne. Få gode råd og vis dit barn vej til at tackle sin sammensatte natur på en konstruktiv måde.
Genkend modsætningerne – og lær dit barn at styre uden om vigtige fejl
De nyhedssøgende træk…
…i dit barns personlighed knytter sig til:
- at mærke indre drive til at søge nye oplevelser og udfordringer.
- at have behov for afveksling og brud på rutiner.
- at tage chancer og kaste dig ud i nye og uprøvede områder – at lære ved at prøve sig frem i stedet for at lære ved at betragte og bagefter prøve selv
- at være lidt rodet og spontan frem for at prioriteret orden og planlægning
- at følge impulser uden at overveje konsekvenser alt for nøje.
Den sensitive side af dit barns personlighed vil typisk have stik modsatte præferencer på disse 5 områder – og mange flere!
Vil du mere i dybden kan du teste dit barn ekstroverte og særligt sensitive personlighedstræk. Se også testen for nyhedssøgende voksne.
Har du forsøgt at støtte dit barn til at leve ‘sensitiv-venligt’? Så vil den nyhedssøgende side af dit barn typisk gøre oprør: f.eks. vil ikke hjem fra festen, vil have flere legeaftaler, prøve flere nye og spændende ting, komme senere i seng, lytte til musik med mere gang i. Dette er blot eksempler. Variationerne er mange.
Når modsætninger mødes: Dit barn kan GODT være særligt sensitiv – og samtidig score højt på ekstroverte og nyhedssøgende træk.
Du kan måske automatisk tro, at det nyhedssøgende træk udelukker at være sensitiv. Og at ekstroverte/udadvendte træk også udelukker det? Fordi nyhedssøgende og ekstroverte trives med oplevelser og stimulation i en mængde, som bliver ‘for meget af det gode’ for sensitive.
Men sådan hænger det IKKE sammen. Det er snarere tale om forskellige skalaer, som man kan score højt, medium og lavt. Et sensitivt barn kan med andre ord have en høj, medium eller lav grad af de nyhedssøgende og/eller udadvendte træk i sig.
Når modsætningerne mødes, gælder det om at være klædt på til at få dem til at spille sammen.
Disse fejl er vigtige at undgå
1. Lær dit barn ikke at være for hård ved sig selv, når det har begået en fejl
Sensitive børn holder af at ‘ramme rigtigt første gang’. Men det er rigtig svært at følge den strategi, når den nyhedssøgende side ikke bryder sig om forberedelse! – og bare kaster sig ud i ting! god forberedelse strider mod den nyhedssøgende side af personligheden. Derfor vil du indimellem kaste dig ud i ting, som du ikke er forberedt på. Du må lære via erfaring i stedet for ved at betragte andre. Det kan give dig nogle smertefulde livserfaringer. Forsøg at tilgive dig selv: sæt fokus på, hvad du har lært, i stedet for at gruble over det, der gik galt.
2.Hold igen, når dit barn ‘trykker på speederen’ – er dit barn overstimuleret eller opstemt vil det typisk mere end det kan!
Når du er glad, kan du i højere grad end andre lade dig ‘rive med’ af det – og i værste fald være en uforbederlig tidsoptimist, når du planlægger!
Lær dit barn at være fornuftig og tøjle de nyhedssøgende træk: heller vælge ‘lidt men godt’ end ‘for meget af det gode’. Husk, at når dit barn har alt for mange planer… så skal du lade en rød lampe blinke. Sørg for at der er åndehuller i dit barns kalender. Ellers kan prisen, dit barn betaler, være følelsesmæssige nedsmeltninger.
3.Undgå at lade den nyhedssøgende side dominere den sensitive
Skab en ligeværdig balance mellem modsætningerne. F.eks. planlæg en stille dag efter en dag med mange aktiviteter. Vænner du dit barn til, at det er den nyhedssøgende side, der styrer kalenderen og vigtige valg i livet? Så vil det påvirke dit barns evne til sund selvomsorg – og dit barn kan være ekstra udsat for at blive stresset og udvikle stressrelaterede sygdomme.
Her er 5 gode råd
1. Find aktiviteter, der passer godt til dit barns sammensatte natur
Den sensitive side holder af ro og dybde, den nyhedssøgende af at prøve noget nyt og at sprede sig over meget. Her er eksempler på, hvordan de to sider forenes, som forældre og børn har fortalt os virker godt for dem – find selv på flere sammen med dit barn, fordi hver enkelt er forskellig:
- at køre i tog: du sidder stille samme sted, men ser hele tiden ud på noget nyt.
- at læse: du er rolig og fordybet, men bogen handler om noget spændende.
- at gå på cafe: du ved, at du skal drikke varm saft og det er velkendt – men det sker et nyt sted hver gang.
- at holde ferie i et lejet sommerhus: du er vant til at være med familien ved vandet om sommeren, men hvert år finder du et nyt sted.
Nøglen til succes er, at der er at kombinere noget beroligende og hjemmevant med noget stimulerende og nyt.
2.Skab en god landingsbane for dit barn, så det lader op i hjemmet
Sørg for, at dit barn regelmæssigt nærer og tager hånd om det sensitive behov for fordybelse og nærvær
Gør det som et middel mod stress – også selvom den nyhedssøgende side af dit barn protesterer! Beroligende dufte, fodbad eller karbad med olier og epsomsalt, oplæsning og lydbøger, afslappende musik, havearbejde og gåture i naturen, at være med et kæledyr.
Lær dit barn, at nervesystemet regelmæssigt skal i god balance: som en fugl, der sidder i sin rede og flytter en gren fra ét sted til et andet sted, skal dit barn regelmæssigt opleve at falde fuldstændig til ro, mens det pusler, nørkler og sysler med noget hyggeligt og beroligende. Det er helt ok, at skærmen er et af de steder, dit barn søger ly, men lad det ikke være det ENESTE sted. Computerspil, sociale medier og film kan til tider være så kraftigt stimulerende, at dit barn ikke falder helt til ro, men hele tiden er ‘høj’ af stresshormoner.
3.Bland skarp og blid irettesættelse
Den nyhedssøgende del af dit barns personlighed kan have brug for din skarphed for at lære. Dvs. at du kan være nødt til at virke så streng, at den sensitive side af dit barn bliver helt ulykkelig og føler sig uelsket og skamfuld. Sørg for hurtigt at være varm og kærlig igen, når du har sagt tydeligt og skarpt fra.
Hvorfor ikke bare være blid, når nu dit barn er sensitivt…? Fordi dit barn OGSÅ har nyhedssøgende træk og typisk har brug for en mere tydelig og højlydt stil fra din side. Bland derfor det bedste fra begge verdener: vær tydelig og kærlig.
4.Stimuler dit barn med nye aktiviteter inden for domæner, der beroliger, fordi dit barn mestrer dem
Sensitive med nyhedssøgende træk har typisk en stor nysgerrighed, som driver dem til udvide deres horisont. Det kan blive destruktivt for dit barn – og f.eks. især i teenagerårene føre til grænseoverskridende adfærd – hvis du ikke er opmærksom på at skabe konstruktive kanaler for dit barns drive.
Find et område, hvor dit barn føler sig tryg og udvid horisonten inden for dette felt:
- dit barn holder af at svømme: så hjælp dit barn til at lære alle former for svømning, dykning og udspring.
- dit barn er glad for regning og naturfag: så sørg for at lave små fysikeksperimenter eller afprøve forskellige regneapps
- har dit barn mange spørgsmål til verden omkring sig? Så kig på youtubes sammen, abonner på børneavisen, tal om nyhederne osv.
Når dit barn mestrer et område, vil den sensitive side holde af at fordybe sig, og så bliver det mindre overstimulerende at prøve noget nyt.
4.Lær dit barn at ‘slikke sine sår’ og ‘komme op på hesten igen’
Sensitive med nyhedssøgende træk får knubs, skrammer og svære oplevelser, som sensitive børn, der ikke er nyhedssøgende og ekstroverte i højere grad undgår. Det kan gøre ondt, og den sensitive side kan bløde undervejs.
Din omsorg som forælder er vigtig. Forstå at dit barn reagerer langt mere følsomt end andre børn med samme drive, når det oplever nederlag, skuffelser og pres. Kritiser ikke dit barn for de følsomme reaktioner. Vis forståelse, og sæt samtidig fokus på, at dit barn ikke skal give op, fordi det gør ondt. Men i stedet lære af smerten og bruge sin viden i næste omgang.
I forhold til venskaber kan du støtte dit barn i at sikre en eller flere dybe kontakter til børn, som ‘er dybe og altid vil være der’. Når den sensitive side føler sig tryg og socialt omfavnet, bliver trangen til at afprøve spænding mindsket og dit barn får en bedre kontakt til sig selv og andre.
Kunne du lide denne artikel om, hvordan du forstår og støtter dit nyhedssøgende og særligt sensitive barn? Så er du velkommen til at tilmelde vores gratis nyhedsbrev, som ca. hver 3 uge udkommer med lignende artikler.
En hårfin balance mellem to systemer i hjernen
Udfordringen for nyhedssøgende og særligt sensitive er, at de kun trives med en hårfin balance mellem for lidt og for meget stimulation – uden voksne, der viser vej, mister de hurtigt kursen. Og følelseslivet og præstationsevnen tager et dyk.
BIS-systemet (Behaviour Inhibition System)…
…i hjernen er mere aktivt, når dit barn hæmmer adfærd. Blodgennemstrømning i denne del af hjernen er mere udpræget hos sensitive børn:dvs. de er forsigtige og tænker sig godt om før de tager chancer eller kaster sig ud i noget nyt. Disse børn og unge er fornuftige, eftertænksomme, holder sig ofte i det stille hjørne eller trækker sig hurtigt tilbage. Billedligt talt har de hurtigt en fod på bremsen. De søger stilhed, ro og få stimuli.
BAS-Systemet (Behaviour Activation System)…
… i hjernen er mere aktivt, når dit barn igangsætter adfærd. Blodgennemstrømningen i denne del af hjernen er mere udpræget hos nyhedssøgende og ekstroverte børn: dvs. de kaster sig ud i nye ting, prøver sig frem, er socialt opsøgende. De kan indimellem være dumdristige og impulsive. Billedligt talt har de hurtigt en fod på speederen. Der skal ske noget… nye steder, nye aktiviteter, mange venner.
Når et sensitivt barn også har nyhedssøgende og ekstroverte træk?
Så er der høj blodgennemstrømning i begge systemer. Selvom de kan virke meget foretagsomme og ekstroverte, har de et stort behov for at lade batterierne op ved sensitiv-venlige aktiviteter.
Se video med gode råd og få mere viden
Denne video med gode råd blev optaget ved Sensitive børns selvværd.
Sensitive børns følelsesliv:
Lær dit barn at forstå og styre sine følelser og at ‘skifte gear’ fra negativ til positiv
1-dagskursus: Få en enkel model og værktøjer til alle tænkelige situationer – før, under og efter overstimulation – hvor dit barn har svære følelser.
Selvværd for sensitive børn:
Giv dit sensitive barn styrken til at holde af sig selv, håndtere modgang, bruge følsomheden positivt og klare sig godt i livet
3-timers seminar: Forstå og genkend selvværdsproblemer hos dit sensitive barn, så du bedre kan forebygge og løse dem.
Vil du vide mere?
Har du spørgsmål til vores forældrerådgivning, 1-dagskurser for forældre og individuelle samtaler med nyhedssøgende sensitive børn, er du velkommen til at kontakte os.