10 tegn på krise hos teenagere og unge og 10 gode råd til dig og dine forældre

Genkend vigtige tegn på krise, lær at håndtere kriser konstruktivt og styrk din tro på dig selv

Kriser presser os og gør os mere sensitive. Vi kan opleve at miste kontrol og blive usikre på os selv. Men kriser rummer også mange muligheder for at lære, vokse og finde ny mening og retning i livet.

  • Hvad er de typiske tegn på krise. når du er teenager og ung?
  • Hvad kan du selv og dine forældre gøre?
  • Og hvordan vendes usikkerhed og frustration til selvtillid og tro på fremtiden?

Læs artiklen og få praktisk inspiration.

Læs også artikler med 10 tegn på traume og 10 gåde råd, 10 tegn og 10 gode råd til voksne i krise og 10 tegn og 10 gode råd til børn i krise.

10 typiske tegn på kriser hos teenagere og unge

At være teenager eller ung voksen er en tid fuld af forandringer og udfordringer. Men nogle gange kan disse udfordringer udvikle sig til tegn på, at noget er galt. Her er 10 typiske tegn på, at du som teenager eller ung oplever en krise:

1.Humøret svinger på en mere intens og vedvarende måde

Selvom det er normalt at opleve humørsvingninger som teenager og ung, kan længere perioder med vrede, tristhed eller frustration være et tegn på noget dybere.

2.Du trækker dig socialt

Hvis du trækker sig fra venner, familie eller sociale aktiviteter, du normalt nyder, kan det være fordi du kæmper med noget. F.eks. har du brug for hjælp, men du betror dig ikke til nogen og tænker ‘det er min egen skyld.’ Du kan føle dig alene, selvom du er sammen med andre.

3.Fysiske symptomer uden forklaring

Du har ofte hovedpine, mavepine eller træthed, som kan være tegn på stress eller angst – især hvis der ikke findes en medicinsk årsag.

4.Pludselige ændringer i dine præstationer

At have svært ved at fokusere, præstere og engagere dig i opgaver, eller føle træng til at undgå skole og studer er tit et signal om, at der også er andet og mere på spil.

5.Stærkere selvkritik

Som teenager og unge i krise kan du have en indre dialog med hård selvkritik, hvor du f.eks. fortæller dig selv: “Jeg er aldrig god nok” eller “Ingen kan lide mig.”

6.Udfordringer med søvn og appetit

Søvnproblemer, som at sove for lidt eller for meget eller vågne for ofte, og ændringer i din appetit kan være symptomer på, at du lider af stress, depression eller angst.

7.Du risikerer og prøver grænser af

At gå med trangen til spænding kan være en måde at skubbe svære følelser væk. Måske prøver du grænser af med stoffer, alkohol, sex eller grænseoverskridende adfærd, fordi du flygter fra noget, der er svært for dig.

8.Overdreven kontrol

Som teenager og unge kan du reagere på den usikkerhed, der opstår i en krise ved at søge mere kontrol. F.eks. gennem stramme madregimer, overtræning eller perfektionisme.

9.Svært ved at håndtere følelser

Hvis din frustration hurtigt bliver til vrede og konflikt. Eller hvis små problemer føles som store katastrofer indeni, kan det være et tegn på, at du savner tryg kontakt til andre og mangler redskaber til at regulere dine følelser.

10.Eksistentielle spørgsmål og håbløshed

Tvivlen nager: “hvad er meningen?” Tvivlen påvirker tankerne om fremtiden, der bliver mere opgivende, og handlingerne, der bliver mere fastlåste: “nytter det overhovedet at gøre noget?”

Hvad gør du, hvis du genkender flere af disse tegn på krise?

  • som teenager eller ung er det vigtigt, at du søger støtte hos dine forældre eller andre voksne, du har tillid til. At blive set, hørt og taget alvorligt kan være det første skridt til at komme gennem krisen og få det bedre.

  • Hvis du er forælder er det vigtigt at lytte og skabe et trygt rum til at tale.
  • Ræk ud med omsorg og opmuntring, og overvej professionel hjælp, hvis situationen kræver det.

Mange årsager til krise hos teenagere og unge

  • Uddannelsesrelateret stress og høje præstationskrav presser mange.
  • Skiftende sociale relationer kan skabe ensomhed eller usikkerhed.
  • Konflikter, travlhed hos forældre og svære relationer i familien kan påvirke teenagere og unge.
  • Pres fra sociale medier og overdreven skærmtid kan forværre følelser af isolation og utilstrækkelighed – og forstyrre søvnrytmen.
  • Samfundets krav om succes og hurtig tilpasning kan bidrage til yderligere stress.

Uanset årsagen eller årsagerne er det vigtigt at genkende tegnene på krise, så det er muligt at sætte ind og gøre en forskel i hverdagen.

parforhold i krise

Vigtig pointe: De 10 tegn kan vise sig ved forskellige typer kriser, som til tider overlapper hinanden:

1. livskriser ved livets overgange. Selve det at være teenager og ung, er for mange en krise, som vækker usikkerhed: Hvem er jeg nu? Hvem er jeg ved at blive? Kan jeg finde ud af at være voksen?

2. traumatiske kriser på grund af chokerende begivenheder. F.eks. en trafikulykke, overfald, et dødsfald eller en naturkatastrofe.

3. eksistentielle kriser om mening og formål. Giver mine lektier og studier mening? Kan livet give mening, når man kan føle sig så ensom?

4. situationsbestemte kriser pga. sygdom eller tab. F.eks. at brække benet, sygdom eller økonomiske problemer i familien.

5. relationelle kriser i nære forhold. Forældres skilsmisse, vanskelig kontakt med den ene eller begge forældre, mobning, ensomhed, konflikter med søskende, miste en god ven eller miste sin kæreste.

6. kulturelle/sociale kriser pga. samfundsforhold. Krig, miljøproblemer, stigende perfektionisme og præstationskrav.

7. identitetskriser som følge af personlig usikkerhed omkring selvforståelse, seksuelt tilhørsforhold, personlighed osv.

Ofte bliver forståelsen af krise hos teenagere og unge indsnævret til fokus på de traumatiske kriser. Men teenagere og unge er forskellige, og de mest sensitive bliver mere dybt påvirket af alle former for hændelser i hverdagen.

Drengen er ked af det og ønsker sig til en fremmed planet

Kom styrket gennem krisen. 10 gode råd til teenagere, unge og forældre

Løs problemerne, find den rigtige støtte og skab de bedste betingelser for udvikling.

1.Se problemet i øjnene – det giver energi og handlekraft

Mange teenagere og unge i krise tænker i deres stille sind: ‘det er mig, der overreagerer.’ Det gælder især de mest sensitive.

Som ung og teenager giver det tryghed at føle ‘jeg er som alle andre’. Hvis du tænker: ‘Jeg er ikke normal, fordi jeg har de her problemer‘ risikerer du at benægte problemerne og lukke dig inde. Det bliver en ond cirkel, hvor din benægtelse gør dig endnu mere usikker på dig selv og dit liv.

Vigtig pointe: Gør krisen til problemet i stedet for at gøre dig selv til problemet.

Husk, at det er helt normalt at opleve en krise – og at du ikke skal klare det hele selv. Du får mere selvtillid, når du ser krisen i øjnene, rækker ud efter hjælp og helt konkret lærer, hvordan man håndterer kriser.

Hvad kan du gøre som forælder?

Lad din teenager eller unge voksne sætte ord på sine oplevelser og følelser. Skab stille stunder, hvor du har god tid og er nærværende. Vis forståelse, indlevelse og først og fremmest lyt – prøv at vente med at give udtryk for dine egne holdninger. Kom ikke straks med en masse gode råd, men lev dig godt og grundigt ind i situationen.

2.Fokuser på det, du kan kontrollere

Når alt føles overvældende, kan det hjælpe at zoome ind på små handlinger, du kan gøre lige nu og her

  • Eksempel: Hvis du føler dig bagud i skolen eller på studiet, kan du starte med én lille opgave – som at åbne din bog eller skrive tre linjer. Små skridt fremad giver energi til at tackle mere.

Hvad kan du gøre som forælder?
Hjælp med at dele store opgaver op i små, håndterbare trin. Giv motiverende feedback, der sætter fokus på processen snarere end resultatet. Brug sætninger som: “Jeg kan se, du prøver. Det betyder meget.”

3.Accepter dine følelser og giv dem plads

Følelser kan være som en trykkoger. Hvis du ikke giver dem plads, kan de eksplodere. Giv dig selv lov til at føle sorg, vrede eller frustration.

  • Hvad kan du sige til dig selv?
    “Det er helt naturligt at være i krise. Jeg er ikke helt alene, det er normalt at have negative følelser, og det bliver bedre.”

Forskning viser, at du giver din hjerne ro, når du føler en følelse og giver den et navn. Det svarer til at rydde op i et rodet rum, din hjerne kan lægge følelserne i ‘de rigtige skuffer’.

Det er sundt at erkende dine følelser og sætte ord på den. Undgår du dem, kan de derimod ligge hulter til bulter skjult i dit indre. Og gøre dig urolig.

Hvordan støtter du som forælder?

1. Udtryk din accept og støtte: “Det er okay at være ked af det. Følelser viser noget om, hvad der er vigtigt for dig. Jeg er her, hvis du vil snakke.”

2. Mind om, at krisen går over igen: “Forestil dig dine følelser som gæster i et hus. De kommer og går – ingen bliver for evigt.

3. Stil spørgsmål, der motiverer til konkrete handlinger og løsninger: “Hvad ville hjælpe dig lige nu?”

4.Find små glæder i hverdagen

Selv midt i en krise er der små øjeblikke af lys. At fokusere på de søde øjeblikke kan give dig et pusterum.

  • Eksempel: Se en sjov film, tegn, lyt til musik, eller brug tid med dit kæledyr. Det behøver ikke være stort – det vigtige er, at det føles godt for dig.

Hvordan kan forældre hjælpe til at finde glæder, selvom krisen kradser?

  1. Inviter til små, hyggelige aktiviteter uden pres, f.eks. at bage en kage eller gå en tur sammen.
  2. Del gode minder, se f.eks. billeder fra ferier
  3. Udstrål indre glæde – også selvom livet er svært. Vær et eksempel på, at latter og alvor kan gå hånd i hånd.

5. Vær din egen bedste ven – også i din indre dialog

Hvis din ven falder på cyklen, giver du en hånd og hjælper din ven på benene igen. Du sparker ikke til din ven, som ligger ned. Og du kritiserer ikke din ven for at være faldet.

Prøv oprigtigt at være din egen bedste ven. I stedet for at sige til dig selv: ‘Jeg er så dårlig til alting,” kan du sige: ‘Det her er svært lige nu, men jeg lærer af det. Jeg har klaret andre ting før.’

Hvordan støtter du som forælder?

  • Vær et forbillede: Hvis du begår en fejl, så vis, hvordan du taler venligt til dig selv: “Det gik ikke helt, som jeg håbede, men jeg prøver igen.”
  • Stil spørgsmål til selvkritikken: Hvordan ville du tale til en ven, der havde det sådan her?” Men kritiser ikke din teenager eller unge for at være selvkritisk – det gør kun ondt værre.
  • Skab opmærksomhed: Det lyder som om du er rigtig hård ved dig selv lige. Det synes jeg ikke, du har fortjent.”
  • Gå imod perfekthedskulturen: “Jeg er stolt af, at du prøvede. Det er ikke vigtigt, at det blev perfekt, men at du gjorde dit bedste.”

5.Lær at tage pauser – og giv dig selv lov til det

Krisetider kan føles som et uendeligt forhindringsløb. Netop derfor er det vigtigt at stoppe op og trække vejret. Pauser kan hjælpe dig med at genoplade, vaske tavlen ren og finde klarhed.

Når du føler dig overvældet af lektier eller konflikter, så sig til dig selv: “Jeg tager 10 minutter til at gå udenfor eller lytte til musik. Så vender jeg tilbage med mere overskud.”

Hvad kan forældre gøre?
Inviter til pauser uden skyld: “Du behøver ikke klare alt på én gang?”

Del større pligter op i mindre bidder: “Hvad med at tage en pause, og så ser vi på det sammen bagefter?”

Hold selv pauser – og vær et eksempel på, hvordan man genoplader. Husk, at dit eksempel taler stærkere end mange ord.

Drengens far er et støtte for sin søn som er i krise

6. Find en rutine – det skaber stabilitet i kaos

Når alt føles uforudsigeligt, kan faste rutiner give et anker. Små gentagelser i løbet af dagen kan hjælpe dig med at føle dig mere i kontrol.

  • Eksempel fra hverdagen:
    Start dagen med at lave en enkel plan, som: “I dag vil jeg gå med hunden, skrive tre sider på rapporten, spise sunde snacks og se en serie, jeg kan lide.”

Hvad kan du gøre som forælder?

Hjælp med at strukturere dagen: “Hvordan kan vi gøre morgenen eller aftenen lidt nemmere for dig?”

Hvornår er de bedste tidspunkter at lave dine pligter?

Har du brug for hjælp til at komme afsted i god tid, holde orden på dit skema osv. ?

7. Tal om, hvordan I reparerer efter konflikt og dårlig stemning – og øv jer

Ved en konflikt eller en dårlig stemning, er der ofte følelsen: ‘noget er gået i stykker mellem os‘. Det bliver svært at slappe af og I går måske rundt og trækker jer. Kriser gør, at du som teenager eller ung hurtigere kan blive frustreret og lægge op til en konflikt. Det er helt normalt – det vigtige er at håndtere det konstruktivt.

Eksempler på reparation:

  • Sig nogle forløsende ord: Et lille initiativ kan gøre en stor forskel. Sig for eksempel: “Jeg ved, vi begge var ret frustrerede før. Synes du, at der var noget jeg ikke var opmærksom på? Sådan viser du, at du er villig til at tage ansvar og genskabe kontakten.
  • Vis omsorg: Midt i en krise kan fysisk nærvær nogle gange overbevise mere end ord. Et kort kram, en hånd på skulderen eller blot at sætte sig tæt på kan signalere: “Jeg holder stadig af dig, selvom vi ikke var enige.”
  • Vis forståelse: Du kan sige: “Jeg kan godt se, hvorfor du blev sur. Det er ikke nemt at være i den situation.” Forsøg som forælder altid at gå foran og tag det første skridt – så er du det bedste forbillede.
  • Tænk i læring og løsninger: Tal åbent om, hvad der gik galt, når I begge er faldet til ro: “Det var ikke rart for os begge. Skal vi finde ud af, hvordan vi kan undgå det næste gang?” Det signalerer, at konflikter kan føre til udvikling, ikke kun afstand.
  • Marker, at det er okay igen:
    Et simpelt: “Vi er gode igen, ikke?” eller en lille fælles aktivitet, som at se en film sammen, kan være en måde at signalere, at I har lagt konflikten bag jer.

Hav en løbende dialog om reparation:

  • Hvad virker for os? Snak om, hvilke strategier, der hjælper jer til at finde tilbage til hinanden.
  • Hvordan kan vi blive bedre?
    Spørg som forælder: “Hvordan kan jeg hjælpe dig, når vi er uenige?” Det viser, at du respekterer og værdsætter dit barns perspektiv – og inviterer ind i ligeværdighed
  • Hvor hurtigt kan vi finde tilbage til ro? Over tid kan I øve jer på at forkorte afstanden efter en konflikt, så det bliver lettere at finde balancen igen.

Konflikter strækker elastikken i relationen. Reparation handler om at lade elastikken trække sig sammen igen. Jo mere I øver jer, jo lettere er det at holde forbindelsen, selv når I er udfordrede.

8. Reflekter over den feedback, der bygger dig op

Når du rækker ud til andre, er det ikke altid, at du føler dig godt hjulpet:

  • reflekter over de venner og familiemedlemmer, der især støtter dig godt. Hvad er det, de gør, der hjælper dig?
  • læg mærke til, om nogle mennesker får dig til at føle dig dårligt tilpas, hvis du taler med dem om din krise. Vælg at betro dig til andre og lav i stedet andre ting sammen med dem. Eller giv dem feedback, så de bedre kan give dig den støtte, du har brug for.

Hvad skal du undgå som forælder?

Teenagere og unge kan ofte trække sig, hvis….

  1. du taler for meget og lytter for lidt
  2. du er for hurtig til at komme med kommentarer og gode råd
  3. du ‘overdramatiserer’ situationen og virker alt for bekymret
  4. du minimerer problemerne og siger ‘lad nu være med at bekymre dig, prøv at se det positive’
  5. du taler om de løsninger, der ville virke for dig – i stedet for at forstå krisen og problemerne fra dit barns synsvinkel

Vigtig pointe: som forælder kan du afstemme og spørge… Kan du bruge min feedback? Er der noget, jeg skal gøre mere eller mindre af?  

Husk, at alle teenagere og unge er forskellige. Hvad der virker for den ene, virker ikke altid for den anden. Brug din situationsfornemmelse og indlevelsesevne.

9. Skriv tanker ned – og få dem ud af hovedet

At skrive dagbog kan være som at tale med en ven, der aldrig dømmer dig. Forskning viser, at det mindsker stress, gør dig i bedre humør og skaber klarhed i svære situationer. Her er konkrete øvelser:

  • Brug 10 minutter til at skrive frit om, hvad der fylder i dit hoved: Ingen censur eller perfektion – bare skriv. Sådan tømmer du tankerne og får mere klarhed.
  • Problemløsning: Brug en struktureret metode, hvor du skriver i 10 minutter: 1. Hvad er problemet? 2. Hvad kan jeg kontrollere? 3. Hvad har jeg ikke indflydelse på? 4. Hvad er mit første lille skridt?
  • Fremtidsskrivning: Forestil dig en tid, hvor krisen er forbi. Skriv om, hvordan du har overvundet den, og hvad du har lært. Det giver perspektiv, håb og motivation.

Hvad kan forældre gøre?
1. kom med en forsigtig opmuntring: “Nogle gange hjælper det at skrive ting ned, hvis man har svært ved at sige dem højt. Har du lyst til at prøve det?”

2. gør det til en fælles udfordring – og se om du selv kan gå foran: Lav f.eks. din egen taknemmelighedsdagbog (vær taknemmelig for 3 ting hver dag), læringsdagbog (reflekter over 3 ting, du har lært hver dag) eller følelsesdagbog (noter 3 følelser og hvad de signalerer hver dag).

Helbred utryg tilknytning

10.Ræk ud efter viden og hjælp til at håndtere krisen

At tale med nogen, du stoler på, kan føles som at lette en tung rygsæk. Du behøver ikke have alle svarene.

  • Hvad kan du sige?
    Til en ven: “Jeg har brug for at snakke. Kan vi gå en tur sammen?”
    Til en voksen: “Jeg føler mig overvældet. Kan vi finde ud af det sammen?”

Hvad kan forældre gøre?

  1. Skab en åben og støttende atmosfære ved at sige: “Jeg ved, det kan være svært, men jeg er her, hvis du har brug for at tale – og vi kan finde hjælp, hvis du vil.” 
  2. Kend faresignalerne og lyt til din mavefornemmelse. Det handler ikke kun om at være opmærksom på selvskade, risikoadfærd, alkohol, stoffer og aggressiv adfærd. Se også på indadrette signaler, som fortsætter over længere tid: at være trist, virke fjern, have mindre engagement i skole, studier, venner og fritidsinteresser, virke ængstelig, hæmmet, alvorlig og bekymret, eller have varige mareridt, søvnproblemer eller hoved- og mavepine.
  3. Anerkend dit barn for at erkende krisen og række ud efter hjælp.
  4. Find bøger, artikler og podcasts med viden og råd. Tag kontakt til PPR eller egen læge, hvis I kan se, at krisen er alvorlig og har stået på længe.
  5. Husk, at nogle gange kan kriser få teenagere og unge til at føle sig yngre end deres alder. De kan have brug for din støtte til at række ud efter professionel hjælp – også selvom de er blevet over 18 år.
  6. Vær tydelig om, at ved at tage små skridt – ikke kun alene men sammen med andre – kan krisen blive en mulighed for vækst og forandring.

Kunne du lide denne artikel om tegn på krise hos teenagere og unge og gode råd til at håndtere krisen? Så er du velkommen til at tilmelde dig vores gratis nyhedsbrev og modtage nye berigende artikler med viden og gode råd hver måned.

I kan også skrive til kontakt@sensitiv.dk og booke en tid til psykoterapi til teenagere og unge, familieterapi eller en plads på et af vores seminarer, som kan hjælpe på vej.

Anbefalede arrangementer

Fra Vrede til Varme:

Lær at håndtere din vrede mere bevidst, kompetent og positivt

1-dagskursus: Styrk din autoritet, slip det negative og få bedre helbred og relationer. Lær at håndtere vrede på en stærk og positiv måde, som får de bedste sider frem i dine sensitive træk.

Indre ro med hjertekohærens:

Lær en effektiv metode, du kan bruge i alle tænkelige situationer – og få det bedste frem i dig selv.

1-dagskursus: Enkle øvelser, du kan bruge før, under og efter overstimulation. Få flere positive følelser, højere livskvalitet og bedre søvn. Også egnet til at slippe stress, angst og depression.

Slip grublerier, tankemylder og bekymringer:

Find indre ro, styrk din handlekraft og få mere overskud til ydre stress

1-dagskursus: Bryd negative tankemønstre, frisæt din handlekraft og få enkle øvelser til indre ro, styrke og overbevisning.

Kærlighedsliv og parforhold: 3-timers online seminar

Få vigtige redskaber til parforholdet, hvor én eller begge er sensitive

3-timers onlne seminar: Få vigtige redskaber til kærlighedslivet, når du og/eller din partner har sensitive træk.

Se videoklip om at træne hjernen og gøre psyken stærk

Martin August interviewer professor Paul Gilbert, der guider dig til at træne hjernen og få flere positive sider af personligheden frem i hverdagen. Paul Gilbert er en af verdens førende eksperter i praktiske metoder til at slippe destruktiv vrede og regulering af følelser. Han er forfatter til flere internationale bestsellere.

Kort dansk resume af hovedpointer 

At træne hjernen er en ‘neurofysioterapi’, hvor du træner hjernens ‘muskler’. Du kan sammenligne det med fysioterapi, hvor du styrker kroppens muskler.

Hjernen er formbar. Tidligere troede man, at den ikke kunne forandres. I dag ved vi, at den forandrer sig livet igennem, når du stimulerer den.

– Taxichauffører i London har usædvanlig meget aktivitet i hippocampus, som er et hjerneområde, der knytter sig til geografisk hukommelse.

– Violinister har udsædvanlig meget aktivitet i hjerneområder, der knytter sig til finmotorisk bevægelse af fingrene.

Ved at reflektere på den rigtige måde kan du træne din hjerne til indre balance: du stimulerer positive processer i hjernen.

“It’s the same situation, but a different experience”
Du begynder at se og opleve verden på en anden måde. Når du selv og andre har det svært, vil du ikke se bort fra det eller føle dig magtesløs. I stedet vil du føle dig til forpligtet til at gøre noget for at rumme smerten og løse problemerne.

“Psyken er som en have med smukke blomster. Den er påvirket af jorden, vejret og vinden og har brug for en god gartner. Hvis du lader ukrudtet vokse frit, er det ikke sikkert, at du vil bryde dig om, hvordan haven til sidst kommer til at se ud. Du skal huske, at du kan lære at passe på din psyke ligesom en god gartner passer sin have.”

Ligesom det kræver øvelse at blive god til at spille klaver eller golf, kræver det træning at blive det menneske, du helst vil være. Nogle har et naturligt talent for det. Men alle vil opleve, at de forbedrer sig, når de træner og dagligt gør en anstrengelse.

Hvis du vælger at udvikle de positive egenskaber, vil du ikke kun forandre din hjerne og skabe balance i dit nervesystem. Du vil forandre hele din måde at anskue livet på. Ved at træne hjernen i hverdagen kan du vende vrede til varme.

Få mere viden og flere redskaber på kurset: Fra vrede til varme – for sensitive mennesker

Få mere inspiration i 2 timers videokursus med Paul Gilbert: Indre ro – en praktisk guide

Psykolog, Lise August & Psykoterapeut, Martin August

Vil du vide mere?

Har du spørgsmål til vores kurser, gruppeforløb, individuelle samtaler og parsamtaler med fokus
på at udvikle tryg tilknytning er du meget velkommen at kontakte os.

Tilmeld og få gratis gaver fra Sensitiv.dk

Berig hverdagen med inspiration og ny viden til dig selv eller dit barn.
Tilmeld og få gratis gaver!


 

BOG
Sensitive Børn

BOG & VIDEO
Kursus

BOG
Sensitive Børn og Voksne

DOBBELT DVD
Særligt Sensitive

Sensitive Voksne

SENSITIVE
VOKSNE


Sensitive Børn

SENSITIVE
BØRN


Pskykoterapi

BOOK
SAMTALE


Indre ro kurser

KURSER
& GRUPPER