Komplekse traumer hos børn. 10 tegn og 10 gode råd til forældre og omsorgspersoner
Lær at genkende tegn på komplekse traumer hos børn og få vigtige strategier til at hjælpe på kort og lang sigt
Komplekse traumer hos børn opstår, når de i længere tid bliver udsat for overvældende oplevelser, f.eks. vold, konflikt eller omsorgssvigt i hjemmet eller mobning i skolen.
Det kan gøre nervesystemet mere sensitivt og påvirke evnen til at forstå sig selv, stole på andre og regulere følelseslivet. Når traumer opstår tidligt i livet, kan de få en særlig dyb indvirkning, fordi barnets hjerne stadig er under udvikling. Læs artiklen og bliv klogere på, hvad du kan gøre for at hjælpe.
10 tegn på komplekse traumer hos børn
Hvordan opdager du tegn på komplekse traumer hos børn? Her giver vi 10 eksempler fra hverdagen.
1. Dit barn reagerer meget kraftigt på stress
Det kan være en ændring i rutinen eller en lille konflikt, der vokser sig stor og farlig inde i dit barn. Måske kan dit barn blive meget ængstelig, vred eller udadreagerende i situationer, der virker harmløse. Det kan være et tegn på, at hjernen er ‘på overarbejde’ som følge af de komplekse traumer.
Eksempel: Dit barn får en voldsom reaktion på at blive bedt om at rydde op efter sig selv, og det kan virke helt uforståeligt. Men det er dit barns måde at forsøge at håndtere sine følelser af at være magtesløs eller hjælpeløs efter svære og overvældende oplevelser, der ikke er blevet bearbejdet.
2. Problemer med tillid
Hvis dit barn har komplekse traumer, kan det have svært ved at stole på voksne, især hvis de tidligere har oplevet omsorgssvigt, kritik, afvisning eller psykisk og fysisk vold fra en omsorgsperson. De kan være ‘alt for lidt’ tillidsfulde og meget tilbagetrukne eller, omvendt, vise et behov for konstant opmærksomhed og omsorg, hvor de virker ‘alt for’ tillidsfulde.
Eksempel: Når dit barn føler sig usikker, kan det enten isolere sig i sociale situationer eller søge overdreven kontakt til en voksen og ikke kunne holde op med at kræve trøst eller opmærksomhed.
3. Dit barn er meget påvirket af kritik eller afvisning
Dit barn kan pludselig reagere kraftigt på kritik eller blive meget såret af en lille afvisning. Selv meget små bemærkninger kan dit barn tage meget personligt og opfatte som noget, der bekræfter frygten for ikke at være god nok.
Eksempel: Dit barn kan bryde ud i gråd eller få et vredesudbrud, hvis det får en mild irettesættelse eller bliver bedt om at rette en mindre fejl.
4. Selvskadende adfærd eller risikoadfærd
Hvis dit barn udvikler selvskadende adfærd kan det være en måde at bearbejde svære følelser på og en måde at kalde på hjælp. Dit barn længes inderst inde efter ikke at være alene om smerten, men føler samtidig: “jeg får nok aldrig hjælp af nogen, jeg fortjener det ikke.”
Selvskade kan være at skære sig selv, slå sig selv eller gøre farlige og risikable ting (f.eks. at skade sig selv under en leg eller på en overdreven måde opsøge aktiviteter, der er risikable).
Eksempel: Hvis dit barn skærer i sig selv, kan gøre det være et forsøg på at dulme en følelsesmæssig smerte få en følelse af kontrol over svære følelser, negative tanker eller uro i kroppen.
5. Angst, frygt og vagtsomhed
Hvis dit barn har komplekse traumer, kan det være konstant på vagt og over-opmærksom på hvad der sker i omgivelserne. Der er en meget aktiv radar, som konstant overvåger alt, hvad der foregår, og forventer, at noget dårligt vil ske.
Det kan betyde, at dit barn føler sig bange for situationer, der er svære at forudsige og at dit barn har svært ved slappe af, fordi det hele tiden kæmper med at berolige et skjult ‘alarmberedskab.’
Eksempel: Dit barn kan være bange for, at du går fra det, når I er nye omgivelser. Eller dit barn kan frygte mørket eller blive bekymret over små ændringer i andres humør.
6. Følelsesmæssig lukkethed eller tilbagetrækning
Nogle børn, der er ramt af komplekse traumer kan begynde at “lukke af” følelsesmæssigt som en måde at beskytte sig selv på.
Hvis dit barn til tider bruger denne strategi, kan du opleve et følelsesmæssigt fravær. Dit barn kan også virke uengageret i socialt samvær eller have svært ved at give udtryk for sine følelser.
Eksempel: Dit barn trækker sig fra venner eller familiemedlemmer og viser en ligegyldighed over for ting, det tidligere har elsket at gøre.
7. Mareridt eller søvnproblemer
Børn med traumer har ofte problemer med at sove. Det kan være, at dit barn har svært ved at falde i søvn, vågner op flere gange om natten, eller lider af mareridt og flashbacks, der trækker tråde tilbage til traumatiske oplevelser.
Eksempel: Dit barn vågner ofte om natten, grædende og rystende, som om det igen og igen oplever den samme rædselsfulde situation, mens det sover.
8. Kropslige signaler
Nogle børn, der har været udsat for komplekse traumer, oplever, at det ‘sætter sig i kroppen’. Det kan være, at dit barn ofte får hovedpine, mavepine, muskelsmerter og infektioner eller føler sig træt, uoplagt og uden energi.
Måske kører dit barn hurtigt træt eller føler sig overvældet af tumlelege, idrætstimer og andre situationer, hvor kroppen skal i bevægelse.
Eksempel: Måske får dit barn hurtigt ondt i maven, hvis der sker for meget på én gang, eller det ‘kører hurtigt træt’, når I er på udflugt, fordi det er tynget af kropslig anspændthed, selvom I laver hyggelige ting.
9. Problemer med at koncentrere sig eller fokusere
Hvis dit barn har komplekse traumer, kan det have svært ved at koncentrere sig. Det kan påvirke evnen til at lære nyt og gøre lektier i hjemmet eller opgaver i skolen helt færdige.
Fordi opmærksomheden er optaget af de svære følelser og det indre kaos, er det let at blive distraheret og svært at bevare fokus på ting i længere tid ad gangen.
Eksempel: Måske har dit barn svært ved at følge med i timerne, glemmer opgaver eller har svært ved at følge daglige rutiner. Du kan se en tilbøjelighed til, at dit barn er uopmærksom i mange små daglige situationer, hvor det bør være fokuseret.
10. Uventet eller kraftig reaktion på bestemte triggere
Dit barn kan have usædvanligt stærke reaktioner på bestemte “triggere” – noget der minder om de traumatiske oplevelser.
Det kan være konkrete triggere (som bestemte steder, lyde eller lugte). Eller mere usynlige triggere, der handler om det indre liv (såsom bestemte ord eller handlinger, der udløser følelser af angst eller frygt).
Eksempel: Dit barn, der tidligere har været vidne til vold, kan reagere kraftigt på høje lyde eller hæve stemmen, selv i situationer, der ikke er farlige.
Genkender du mange tegn? Eller er enkelte kendetegn meget stærke? – og har dit barn oplevet modgang?
Så er det værd at overveje om dit barn er ramt af komplekse traumer og følge de gode råd i artiklen. Husk, at det kan være svært at vide sig sikker, fordi tegnene kan overlappe med tegn på normal udvikling eller tegn på, at et barn er særligt sensitivt.
Nogle gange er det ikke ét stort traume, der slider på nervesystemet og skaber et kronisk alarmberedskab. Det kan også være mange ‘små’ situationer, der flyder sammen ligesom dråber der hen over tid fylder et bæger til randen.
Derfor er det vigtigt at søge professionel hjælp hos en fagperson, som har erfaring med børn og komplekse traumer, og som er i stand til at vurdere, hvad der er tale om. Når du griber tidligt ind, vil du hurtigere kunne gøre en positiv forskel for dit barn.
Komplekse traumer: 10 gode råd til hverdagen med dit barn
1.Prioriter indre ro og gode rutiner i hverdagen
Stress, ustabilitet og et liv, hvor du presser dit barn eller ikke opfylder dit barns behov for ro, nærvær og kontakt, kan vedligeholde og forstærke de komplekse traumer.
Vigtig pointe: Dit barn har som alle andre børn brug for udfordringer og for at vokse med dem. Men udfordring og aktivitet skal veksle på en sund måde med afslapning og ro.
Derfor er det en god idé at skabe en daglig rutine, der sikrer, at dit barn får hvile, motion, styr på skærmforbruget og sunde måltider. Struktur og forudsigelighed kan dæmpe angst, stress, uro og følelsen af kaos.
Måske sammenligner du dit barn med andre børn og spørger: “Hvis de andre kan, hvorfor kan du så ikke?” Husk, at de komplekse traumer gør dit barns nervesystem mere sensitivt. Dit barn kan være konstakt på overarbejde i situationer, hvor andre børn slapper af.
Og så er det kun naturligt, at dit barn også hurtigere bliver oprevet, udmattet og træt. Eller har svært ved at styre sine følelser.
2.Skab trygge rammer for tryg tilknytning
Tryg tilknytning opstår, når dit barn føler: “Jeg kan stole på dig, du forstår mig. Du er der for mig, når jeg har det svært. Du er ok, og jeg er ok. Jeg kan trygt udforske livet, fordi min relation til dig er stabil og positiv.” Giv høj prioritet til, at dit barn kan opleve en tryg tilknytning sammen med dig og andre omsorgspersoner, familiemedlemmer, venner og børn og voksne uden for hjemmet.
Det handler om, at du er en stabil og pålidelig voksen, der viser dit barn, at dets følelser er okay, og at det ikke står alene, når det oplever, at noget er svært. Du skal som voksen forsøge at være den trygge landingsplads for de følelser, der er skræmmende, fremmede og svære at acceptere for dit barn.
3.Tag vare på dig selv som omsorgsperson
Hvis du ikke selv har oplevet en tryg tilknytning som barn, kan du blive udfordret, når dit barn har det svært.
Hvis du har et afvisende/undvigende utrygt tilknytningsmønster…,
kan du sende signalet til dit barn: “Jeg er ikke interesseret i dit indre eller dine følelser. Jeg er kun interesseret i, hvordan du udadtil klarer dig i livet.” Dit barn kan føle sig alene, forkert, afvist – og i tvivl om din kærlighed.
Hvis du har et ængsteligt/ambivalent utrygt tilknytningsmønster….,
kan du sende signalet til dit barn. “Jeg kan ikke rumme dine svære følelser. Når du bliver ked af det og bekymret, bliver jeg selv endnu mere ked af det og bekymret end dig – og så mister jeg troen på, at du kan klare dig selv.” Dit barn kan føle sig ængstelig, usikker og sårbar – selvom det mærker din kærlighed.
Hvis du kæmper med desorganiseret utryg tilknytning….,
Så har du typisk selvoplevet traumer som barn og du er stadig præget af det som voksen, hvor du skiftevis går ind og ud af den følelsesmæssige kontakt til dit barn: når dit barn har det svært, kan du pludselig selv blive trigget af svære minder.
Hvis du selv genkender utrygge mønstre og reaktioner i din måde at knytte nære bånd, er det vigtigt, at du selv søger støtte: Det kan hjælpe dig til at være der for dit barn på en måde, der skaber de bedste betingelser for en tryg relation mellem jer. Det er krævende at se sit barn være belastet af traumer, og derfor vigtigt at anerkende, at du selv kan have brug for støtte og hjælp.
Læs også artiklen: Komplekse traumer. 6 tegn og 10 gode råd.
Eller lær mere ved vores 4-timers online seminar Helbred stress, komplekse traumer og skjulte sår fra en vanskelig barndom
4.Find terapeutisk hjælp til dit barn
Traumer opstår i relationer. Men de bliver også helet i relationer. Emotionsfokuseret familieterapi hjælper til, at dit barn ikke kun kan får behandling af sine traumer, men også kan få hjælp til at skabe bedre sociale samspil i familien og føle sig nærmere forbundet med sine nære og kære.
Det er vigtigt at søge hjælp i tide. Traumefokuseret terapi, som f.eks. Theraplay og andre former for legeterapi, kan hjælpe dit barn med at bearbejde de svære oplevelser og genopbygge en følelse af kontrol. Hvis dit barn har komplekse traumer, har det brug for hjælp til at lære at forstå og håndtere sine følelser følelser. Når det handler om at kunne finde ro, kan dit barn have gavn af øvelser som dyb vejrtrækning, yoga og legende former for afspænding.
Ubehandlede traumer kan vokse og påvirke barnet langt ind i voksenlivet, hvor de kan føre til lavt selvværd, angst, depression og problemer i relationer. Når du hjælper dit barn med at bearbejde komplekse traumer, handler det ikke kun om at få det bedre her og nu – du styrker også dit barns chancer for som voksen at føle sig værdifuld og i stand til at skabe gode relationer.
Forestil dig dit barns indre som et hus, hvor fundamentet har været ustabilt. Ved at arbejde med traumerne får dit barn hjælp til at genopbygge fundamentet, så huset står stærkt og stabilt.
5.Styrk dit barns selvværd
De komplekse traumer fører ofte til, at dit barn får en stærk skyldfølelse: ‘Det var min skyld det skete. Det var mig, der ikke var god nok,” er følelsen indeni. Og dit barn kan som årene går blive ved med at bære rundt på tyngden af en forkert opfattelse af sig selv: som f.eks. besværlig, sårbar, alt for følsom, urimelig osv.
Derfor er det vigtigt, at du lægger mærke til, om dit barn taler dårligt om sig selv eller behandler sig selv med foragt og i værste fald selvhad. I givet fald har det betydning, at du hjælper dit barn til at opbygge et sundt selvværd. Det kan betyde, at dit barn erkender: ‘Det var de andre i klassen, som opførte sig dårligt, da de mobbede mig, og det var læreren, der ikke greb ind.” Det handler ikke om, hvem jeg er eller hvad jeg kan. Jeg fik ikke en chance for at være mig selv.
Men når jeg er sammen med børn og voksne, der behandler mig ordentligt og passer på mig, kan jeg godt være mig selv. Det var ikke mig, der var noget galt med.
Når dit barn kan se, at det reelt har stået i en svær situation – i stedet for at bebrejde sig selv for det, der er sket – bliver selvfølelsen påvirket positivt. I stedet for at bære rundt på skamfølelsen som tunge sten i rygsækken, bliver det muligt at fylde livet med en ny selvopfattelse, der er mere fair og let at bære rundt på.
Læs også artiklen: Styrk dit barns selvværd. 15 gode råd til forældre
5.Giv dit barn selvtillid
De komplekse traumer fører ofte til, at dit barn føler sig usikker på sig selv. Det kan miste modet, inden det går i gang med at lære noget nyt. Eller kaste sig alt for hurtigt ud i det nye og føle, at det går for stærkt og er for overvældende.
Det er vigtigt, at du opmuntrer dit barn til at gøre de ting, det nyder at gøre, og hvor det oplever mestring. Nogle traumeramte børn stopper til fritidsaktiviteter, de kan lide, fordi de føler, at hvis de ikke er de bedste er de ikke gode nok. For dem er perfektionisme blevet en overlevelsesstrategi og daglig spændetrøje. Andre børn holder sig tilbage og tør ikke at prøve deres drømme af.
Læg mærke til det, når dit barn er god til noget og skab betingelser for, at dit barn kan dyrke sunde interesser og få positive erfaringer med at lære nye færdigheder.
Læs også artiklen: Giv dit barn selvtillid. 10 tegn og 10 gode råd til forældre.
6.Skab positiv kommunikation og reparer konflikter
Børn med komplekse traumer har brug for en stabil og tryg voksen, der kan hjælpe dem med at forstå og regulere deres følelser – og holde kommunikationen positiv, selvom situationen er svær.
Når konflikter opstår, er det vigtigt at lytte, anerkende barnets perspektiv og arbejde på en løsning sammen. For eksempel kan du sige: “Jeg forstår, at du blev ked af det. Skal vi prøve at finde ud af, hvad vi kan gøre anderledes næste gang?” I stedet for at sige: “Nu har jeg fået nok, du må tage dig sammen. Jeg kan aldrig få dig til at rydde op, fordi du overreagerer.”
Forskningen viser, at det er vigtigt at reparere kontakten til dit barn, hvis du har været presset og reageret på en måde, du bagefter fortryder. Så kan det være meget vigtigt at sige undskyld og forklare: “Jeg blev vred, men det var ikke din skyld. Jeg vil prøve at gøre det bedre.”
Små skridt som positiv kommunikation og at reparere kontakten til dit barn, når du føler, at du har begået en fejl, styrker relationen mellem dig og dit barn og hjælper dit barn med at føle sig forstået og værdsat. Dit barn får en ny model for kontakt, hvor ‘du er ok og jeg er ok’ er kernen i samspillet.
Dit barn kan opleve: ‘det er ikke min skyld det hele.’ Den nye form for kontakt og tillid kan hjælpe dit barn til at slippe sin mistillid og få mere tro på sig selv og andre.
7.Lad dit barn få tid i naturen, muligheder for at bruge sin krop og rum til at være kreativ
Har dit barn komplekse traumer kan tid i naturen være en effektiv måde at dæmpe stress og skabe ro. Naturen giver balance i nervesystemet. Den er et trygt og uforstyrret rum, hvor dit barn kan bevæge sig omkring uden at blive overvældet af stimuli. Tag dit barn med på korte gåture i parken eller lad dem lege frit i haven. Tag også på små opdagelsesture i skoven eller på stranden, hvor dit barn kan samle sten, blade eller bygge små huler – alt sammen sanselige oplevelser, der giver plads til at være i nuet.
Fysisk aktivitet kan hjælpe dit barn til at frigøre sig fra spændinger og føle kontrol over sin krop. At være fysisk aktiv kan ske på en sjov og afslappet måde, f.eks. ved at lege fangeleg, hoppe på trampolin eller tage på cykelture sammen. At få pulsen op og bevæge sig aktivt kan give dit barn en helt fysisk fornemmelse af ‘at jeg kan det her’, som giver det stik modsatte budskab af traumet, for dit barn følte sig magtesløs.
Kreativitet er også en vigtig måde for børn at bearbejde følelser på. Lad dit barn få adgang til farvekridt, maling, køkkenudstyr, garn, træ eller legoklodser og giv det tid til at lege med kunst, madlavning, håndarbejde og byggeri. Kreative sysler giver en pause fra de svære tanker, hjælper til at bearbejde vanskelige følelser og det kan være et godt redskab til at slappe af og få indre ro.
8.Sæt sunde grænser for dit barn, der viser: ‘jeg har tillid til at du kan’
Når et barn har komplekse traumer, kan du måske føle: ‘Det er synd for dig, så jeg vil gerne skåne dig. Jeg vil ikke stille flere krav.’ Men sunde grænser er vigtige. De viser nemlig dit barn, at du tror på, at det er i stand til at håndtere udfordringer. Når du stiller krav og sætter grænser på en kærlig og afstemt måde, sender du et klart signal: “Jeg har tillid til, at du kan.”
Start med små og enkle krav, som f.eks. at hjælpe med at rydde op eller tage skoene på, og vær konsekvent. Anerkend dit barn, når det tager ansvar, og vis, at du har øje for indsatsen. Det bygger selvfølelsen op, fordi dit barn får mulighed for at gøre sig konkrete erfaringer med at klare mere, end det måske troede, at det kunne.
Grænser hjælper også dit barn med at forstå, hvad der er acceptabelt, og hvad der ikke er. Hvis dit barn reagerer med vrede, kan du tydeligt sige, at det er okay at være vred, men ikke at slå eller råbe. På den måde får dit barn et vigtigt signal om, at det er muligt at styre sine følelser og sin adfærd – og at du tror på, at det har evnen til at tage ansvar.
9.Hav gode snakke og ‘søde øjeblikke’ med dit barn
Det er vigtigt at skabe små øjeblikke med dit barn, hvor det føler sig set og hørt. Hav tid til gode snakke – ikke kun om problemer, men også om de små ting, der gør dit barn glad. Pres ikke på med at tale om traumerne, men vis at du er der, når dit barn selv har brug for det.
Traumer handler meget om tab af kontrol, og derfor er det vigtigt for dit barn, at samtaler ikke bliver forceret af dig. Tag dig tid til at lytte, uden at dømme, og vis interesse for dit barns verden, uanset om det handler om, hvad der er sket i skolen eller en fantasifuld leg. På den måde hjælper du dit barn med at føle sig tryg, værdifuld og forstået.
Brug også tid på “søde øjeblikke”, hvor I kan være sammen uden krav. Det kan være at læse en bog sammen, give et kram, massere hinanden lidt eller bare sidde tæt i stille kontakt. Den slags små oplevelser af samhørighed styrker båndet og giver dit barn en følelse af tryghed, nærvær og kærlighed. Når du giver dit barn opmærksomhed på dets egne præmisser, lærer det gradvist både at kunne dele glæde og svære følelser med dig.
10.Arbejd med at regulere følelser
Børn med komplekse traumer kan have svært ved at håndtere stærke følelser som vrede, angst eller frustration. Start med at anerkende dit barns svære følelser og sig f.eks. “Jeg kan se, du er rigtig vred, og det er helt okay at føle sådan.” På den måde viser du: ‘jeg kan forstå og acceptere dine følelser’, og det får dit barn til at føre sig set, hørt og respekteret.
Du kan også lære dit barn enkle teknikker til følelsesregulering. For eksempel kan du bruge en “følelsestermometer”-øvelse, hvor dit barn lærer at bruge en skala fra 1 til 10, når det føler sig vred eller er ked af det. Når det har en intens følelser og når et højt tal, kan du guide til dybe vejrtrækninger, lave små stræk og øvelser med hænder og fødder, eller tage en pause i et stille hjørne. Øv teknikkerne sammen i rolige øjeblikke, så de bliver lettere at bruge, når dit barn er oprevet.
Når dit barn er faldet til ro, kan det have stor betydning, at det kan sætte ord på sine følelser, fordi det gør dem lettere at forstå og håndtere.
Vær konsekvent i at guide dit barn til at være bevidst om sine følelser og styre dem, men vær også realistisk. Det vil ikke altid lykkes, og der vil være tilbagefald. Når det sker, er det vigtigt at være tålmodig og støtte dit barn – uden at kritisere og bebrejde det. Prøv at skjule din skuffelse og vær konstruktiv. Du kan f.eks. sige: “Jeg ved, det er svært, men vi kan prøve igen næste gang.” Det hjælper dit barn langt mere end at du viser din frustration meget tydeligt eller tager afstand, skælder ud eller lægger det på is. Dit barn lærer på den måde lettere at forstå, at det er en proces at få lidt bedre styr på sit følelsesliv – og at det er i orden at tage skridt frem og tilbage undervejs.
Helbredelse af komplekse traumer med emotionsfokuseret familieterapi
Når et barn kæmper med komplekse traumer, er familien typisk også ramt. Også selvom traumerne er blevet påført i skolen eller institutionen, fordi barnets kraftigere reaktioner påvirker familien. Andre gange er det dynamikker i familien, som har udløst traumerne, og her bliver forældrenes og familiens rolle i helbredelsen typisk endnu vigtigere. Der er opstået nogle destruktive mønstre, som er vigtige at forandre for at barnets daglige relationer igen kan være tillidsfulde.
Vi har over 20 års erfaringer med evidensbaseret terapi og er specialiseret i at helbrede komplekse traumer gennem emotionsfokuseret terapi for voksne (EFIT), par (EFCT) og familier (EFFT). Skriv til os på kontakt@sensitiv.dk, hvis du ønsker mere viden om vores arbejde med at helbrede komplekse traumer og genkende og bearbejde andre lidelser og afhængigheder, der kan skygge for, at du opdager de komplekse traumer hos dit barn, så dit barn får den rette hjælp.
Var du glad for denne artikel om komplekse traumer hos børn? Så er du velkommen til at tilmelde dig nyhedsbrevet, der ca. hver 3 uge kommer med lignende gratis artikler og gode råd. Du kan også få mere viden ved vores online seminarer Sensitive børns selvværd – redskaber til forældre. Og Sensitive børns følelsesliv – vigtige redskaber til forældre.
Anbefalet Læsning om Børn, Familier og Traumer
Emotionsfokuseret Terapi for Familier
- Sue Johnson
Attachment Theory in Practice: Emotionally Focused Therapy (EFT) with Individuals, Couples, and Families
- Forlag: Guilford Press (2019)
- En omfattende bog, der præsenterer, hvordan tilknytningsteori kan bruges til at skabe stærkere relationer i familier. Bogen giver konkrete værktøjer til terapeuter og forældre, der ønsker at forstå og styrke deres børns følelsesmæssige trivsel.
- Gail Palmer & Sue Johnson
Emotionally Focused Family Therapy: Restoring Connection and Promoting Resilience
- Forlag: Routledge (2019)
- En bog dedikeret til at arbejde med hele familien gennem emotionsfokuseret terapi (EFFT). Fokus er på at genopbygge forbindelse og fremme modstandskraft hos børn og forældre gennem en tilknytningsorienteret tilgang.
Komplekse Traumer hos Børn
- Bruce Perry & Maia Szalavitz
The Boy Who Was Raised as a Dog: And Other Stories from a Child Psychiatrist’s Notebook – What Traumatized Children Can Teach Us About Loss, Love, and Healing
- Forlag: Basic Books (2007)
- En rørende og oplysende bog om, hvordan traumer påvirker børn, og hvordan kærlighed og forståelse kan hjælpe dem med at hele. Bogen kombinerer videnskabelig indsigt med gribende historier fra det virkelige liv.
- Bessel van der Kolk (Forord), Ricky Greenwald
Trauma and Child Development: Integrating Trauma-Informed Care in Child Mental Health
- Forlag: Routledge (2005)
- En essentiel bog om, hvordan traumer påvirker børns udvikling, og hvordan professionelle kan arbejde med traumeinformeret omsorg for at støtte børn og deres familier.
Neuroaffektiv Psykoterapi og Børn
- Susan Hart
Neuroaffektiv Psykoterapi med Børn: At Fremme Emotionel Udvikling
- Forlag: Hans Reitzels Forlag (2009)
- Denne bog tilbyder en integreret tilgang til arbejdet med børns følelsesmæssige udvikling, baseret på neuroaffektiv udviklingspsykologi. Bogen er både teoretisk og praktisk og ideel til terapeuter og pædagoger.
- Susan Hart
Hjernen og Følelserne: Neuroaffektiv Udviklingspsykologi
- Forlag: Hans Reitzels Forlag (2011)
- En introduktion til neuroaffektiv udviklingspsykologi, der fokuserer på, hvordan hjernens udvikling hænger sammen med følelsesmæssige processer. Bogen giver værdifuld viden til forståelse af børns adfærd og følelsesliv.
Attachment Theory in Practice: Emotionally Focused Therapy (EFT) with Individuals, Couples, and Families
- Forlag: Guilford Press (2019)
- En omfattende bog, der præsenterer, hvordan tilknytningsteori kan bruges til at skabe stærkere relationer i familier. Bogen giver konkrete værktøjer til terapeuter og forældre, der ønsker at forstå og styrke deres børns følelsesmæssige trivsel.
Emotionally Focused Family Therapy: Restoring Connection and Promoting Resilience
- Forlag: Routledge (2019)
- En bog dedikeret til at arbejde med hele familien gennem emotionsfokuseret terapi (EFFT). Fokus er på at genopbygge forbindelse og fremme modstandskraft hos børn og forældre gennem en tilknytningsorienteret tilgang.
The Boy Who Was Raised as a Dog: And Other Stories from a Child Psychiatrist’s Notebook – What Traumatized Children Can Teach Us About Loss, Love, and Healing
- Forlag: Basic Books (2007)
- En rørende og oplysende bog om, hvordan traumer påvirker børn, og hvordan kærlighed og forståelse kan hjælpe dem med at hele. Bogen kombinerer videnskabelig indsigt med gribende historier fra det virkelige liv.
Trauma and Child Development: Integrating Trauma-Informed Care in Child Mental Health
- Forlag: Routledge (2005)
- En essentiel bog om, hvordan traumer påvirker børns udvikling, og hvordan professionelle kan arbejde med traumeinformeret omsorg for at støtte børn og deres familier.
Neuroaffektiv Psykoterapi med Børn: At Fremme Emotionel Udvikling
- Forlag: Hans Reitzels Forlag (2009)
- Denne bog tilbyder en integreret tilgang til arbejdet med børns følelsesmæssige udvikling, baseret på neuroaffektiv udviklingspsykologi. Bogen er både teoretisk og praktisk og ideel til terapeuter og pædagoger.
Hjernen og Følelserne: Neuroaffektiv Udviklingspsykologi
- Forlag: Hans Reitzels Forlag (2011)
- En introduktion til neuroaffektiv udviklingspsykologi, der fokuserer på, hvordan hjernens udvikling hænger sammen med følelsesmæssige processer. Bogen giver værdifuld viden til forståelse af børns adfærd og følelsesliv.
Vil du vide mere?
Har du spørgsmål til vores seminarer, gruppeforløb, individuelle samtaler eller forældre, par og familiesamtaler, er du meget velkommen at kontakte os.