Indre Styrke og Robusthed

Praktisk Guide til Mere Overskud i En Presset Hverdag

Oplevelsen af at være skrøbelig under pres tynger mange sensitive. Artiklen handler om, hvordan du opbygger og bevarer din styrke til at klare mere udfordring og modgang i hverdagen:

  • undgå en af de største fælder, der gør dig unødvendigt sårbar.
  • få praktiske fif til at fylde din energitank helt op.
  • lær om tre enkle trin til at standse udskydelse af det vigtige i dit liv.

Undgå en af de største fejl, der gør dig sårbar i modgang

Glem ikke at spare energi op

Du er inde i en positiv periode: dit helbred er godt, økonomien er i orden, arbejdet og dine sociale relationer fungerer og hverdagen følger en god rytme. Men i denne periode vælger du alligevel ikke at spare energi op.

Eksempler

Du booker en lidt for dyr rejse, siger ja til et nyt og krævende projekt på arbejde, får ikke lavet de forbedringer i dit hjem, som du længe har trængt til… osv.

Husk at du har et valg

Du kan vælge ikke at bruge rub og stub af energien og lægge pres på dig selv, når det går godt.  For dette valg gør dig sårbar og dårligt rustet – i stedet for stærk og fattet –  når du senere har brug for den ekstra energi til at klare udfordringer og modgang, du ikke selv har valgt.

Selvomsorg og selvkærlighed gør dig robust

Hvis du er ramt af stress eller føler dig sårbar, har du typisk forsømt dit basale behov for at fylde lidt ekstra energi i tanken, mens du har det godt.

Vigtig pointe:

Den selvomsorg og selvkærlighed, du giver til dig selv i medgang, giver dig styrke og energi til at klare mere modgang.

Derfor er det guld værd at fylde energi i din tank, når du har medgang.

Selvkærlighed er IKKE lig egoisme

Det er klogt og kærligt, at du ikke konstant presser dig selv til grænsen. Det handler ikke om, at du sætter andre til side og kun tænker på dig selv. Det handler om en fornuftig evne til at værne om dine grænser, så du som sensitiv kan stå stabilt – og bevare dine kræfter til at være der for andre – selvom der er pres på.

Samtaler om parforhold og kærlighed

Hvad kan du gøre? Fem nyttige tips

1.Afsæt tid til pauser, hvor du kan ‘lande’, nørkle med ting og rydde op

Får du ofte sagt ja til for mange ting? Får du sat for mange projekter i gang og glemmer at få ro til fornyet energi? Så stop op et øjeblik. Det er nemlig vigtigt, at du finder frem til, hvornår du bør holde pause fra den travle kalender, og hvordan du helt konkret kan lade op.

Sørg dagligt og ugentligt for at du har tid til at rydde op i papirer, skuffer, skabe mv. Husk at prioritere små reparationer og forbedringer i dit hjem, som holder det up-to-date og rart at være i.

2.

Vær økonomisk fornuftig

Brug gode perioder til at skabe en økonomisk buffer, der kan stå dig bi, når du møder modgang. Skab orden og overblik over din økonomi: det daglige forbrug, din pension osv.

Typisk er du som sensitiv mere afhængig af at vide, at du har luft i dit budget, og du er mere optaget af at tænke langsigtet og træffe kloge valg.

3. Afsæt tid til at pleje dit sociale netværk

Som sensitiv bliver du typisk lidt hurtigere drænet for energi af at være sammen med andre. Også selvom det er mennesker, du holder virkelig meget af. Også selvom du har udadvendte træk. Og også selvom du har en stærk pligtfølelse og fra hjertet ønsker at give til andre.

Derfor gælder det om at være nærværende og givende i dine vigtige relationer, mens du har overskud. Sådan vil du føle dig mere rolig og tryg, når du selv får brug for social støtte og har mindre overskud til at give.

4.Husk at Ting Tager Tid

Det er både vigtigt, når du planlægger dit arbejdsliv og din fritid: afsæt bevidst ‘ekstra tid’, så du har planlagt en ekstra tidsmargin, du kan trække på, hvis nogle af dine projekter kræver mere af dig, end du regnede med.

5.

Knus problemer og værn om dine ‘ømme punkter’

Hvis du er i bund på områder, der er vigtige for dig, gælder det om, at du ‘fylder op’, så der igen er overskud. 

  • Indfør nye og gode vaner: f.eks. træning, afspænding eller kreative aktiviteter.
  • Løs problemer på din computer eller mobil, tag hånd om din vægt osv.
  • Afsæt tid til at sove mere, hvis du længe har været i søvnunderskud.

Hver gang du bruger dit overskud til at bygge din energi op på disse måder, får du endnu mere energi. Denne energi bliver et indre reservoir af styrke, som gør dig robust og giver dig kraften til at stå stærkt, når du går igennem svære perioder af dit liv.

Udskyd ikke din indre styrke

Hold bristepunktet på lang afstand

Ofte udskyder vi vigtige ting, mens vi holder os travlt beskæftiget med det mindre vigtige. Din indre styrke er utrolig afgørende for et godt liv. Som sensitiv når du hurtigere et bristepunkt, og derfor er det klogt ikke at udskyde tiden til at bygge dig selv op.

Tre enkle trin, der hjælper dig

Trin 1. Erkendelse.

Ser du eksempelvis din familie for sjældent eller har du for lidt enetid? Så er det dybt befriende at se det i øjnene i stedet for bare at udskyde, udskyde og udskyde.

Trin 2. Husk glæden ved at handle

Husk glæden ved at tage fat på de svære ting og få styr på dem. Når du husker glæden i stedet for ubehaget, er det meget lettere at tage de første svære skridt.

Trin 3. Handling.

Når du handler i stedet for at udskyde, vil livet begynde at boble i maven, og du føler dig lettere om hjertet.

At bryde gennem udskydelsens barrierer bliver en positivt selvforstærkende proces, der spreder sine cirkler til flere og  flere områder af dit liv.

Sensitiv og stærk i modgang? Det kan godt lade sig gøre!

Forskning viser, at du som sensitiv bliver langt mere påvirket af det svære i livet. Men samtidig har du unikke muligheder for at blive god til at håndtere de krævende perioder.

Det kræver dog, at du klogt og kærligt ser din sårbarhed i øjnene. I stedet for at ærgre dig over det eller kritisere dig selv, kan du holde et skarpt fokus på, hvordan du opbygger og bevarer din indre styrke.

Psykolog, Lise August & Psykoterapeut, Martin August

Vil du vide mere?

Har du spørgsmål til vores kurser, gruppeforløb og individuelle samtaler med fokus
på at opbygge og bevare din indre styrke i modgang, er du meget velkommen at kontakte os.

Tilmeld og få gratis gaver fra Sensitiv.dk

Berig hverdagen med inspiration og ny viden til dig selv eller dit barn.
Tilmeld og få gratis gaver!


 

BOG
Sensitive Børn

BOG & VIDEO
Kursus

BOG
Sensitive Børn og Voksne

DOBBELT DVD
Særligt Sensitive

Sensitive Voksne

SENSITIVE
VOKSNE


Sensitive Børn

SENSITIVE
BØRN


Pskykoterapi

BOOK
SAMTALE


Indre ro kurser

KURSER
& GRUPPER