Impostor fænomenet. Hjælp til parforhold, børneopdragelse og introverte/særligt sensitive

Overvind impostor syndromet og få redskaber til hverdagen med din partner, dit barn og dine introverte og/eller særligt sensitive personlighedstræk

Impostor fænomen: 10 tegn på problemer med impostor syndrom i parforholdet

Jeg genkender….

  1. Bekymringer for, om min partner vil opdage, at jeg ikke er så tiltrækkende, som han/hun har troet
  2. Uro for om min partner vil tage afstand til mig eller afslutte forholdet, hvis jeg viser mine sårbare sider
  3. Angst for, at min partner vil opdage det, jeg holder hemmeligt
  4. Fornemmelsen af ikke at være god nok til min partner: “Hvorfor har han/hun valgt en som mig?”
  5. Oplevelsen af mindreværd kan overbevise mig om, at det kun er et spørgsmål om tid, før min partner går fra mig
  6. Jeg skubber nogle gange min partner væk for at foregribe smerten ved selv at blive afsløret og afvist. (Gælder især ved undvigende/afvisende tilknytningsmønster. Læs mere her.)
  7. Vanskeligheder ved at modtage kærlighed og anerkendelse fra min partner. “Du kender mig jo ikke, for jeg har ikke vist dig helt, hvem jeg er”.
  8. Mit negative fokus står ofte i modsætning til min partners positive følelser for mig, som jeg ikke kan tage helt ind og tro på
  9. Høje og perfektionistiske standarder for, hvad jeg skal leve op til, for at fortjene min partners kærlighed
  10. Stærkere og mere intense impostor erfaringer, når min partner tager skridt til at knytte dybere bånd. F.eks. gaver, rejser, dybe samtaler, at flytte sammen, forlovelse, bryllup, at få børn, købe et hus og/eller bruge mere tid på fælles interesser.

Disse tegn har vi observeret i vores private praksis, hvor vi har talt med mange mennesker, som har erfaringer med impostor fænomenet i deres parforhold. Du kan lære mere om typiske tegn på impostor fænomenet i artiklen med viden og 30+ gode råd om Impostor syndromet.

Hvis du genkender tegn på impostor fænomenet i parforholdet, er problemerne typisk begyndt allerede i barndommen. Spørg derfor, hvad du og/eller din partner kan genkende, når du læser næste afsnit om, hvad der fremmer og hæmmer udviklingen af impostor syndrom hos børn. Bevidsthed om, hvad du har lært som barn, kan gøre det lettere for dig at tackle impostor syndromet som voksen.

Sådan undgår du, at dit barn udvikler impostor syndrom

Impostor fænomenet og børneopdragelse: Her er 5 ting, forældre skal undgå at gøre, og 5 ting, der er vigtige at gøre

5 faktorer, der øger risikoen for, at dit barn udvikler impostor syndrom

  1. sæt ikke uopnåelige forventninger: placer ikke så store forventninger på dit barn, at dine krav virker uopnåelige.
  2. begræns ikke dit barns valg af interesser: giv dit barn plads til at følge sine egne drømme, så længe de er forsvarlige. Lad ikke dit barn føle, at nogle valg er ‘dårlige’ eller ‘forkerte, fordi de ikke passer til dit idealbillede.
  3. ret ikke for meget på dit barn: hvis du konstant retter på dit barn, sender du signalet: “jeg tror ikke, du kan,” og dit barn begynder at tvivle på sig selv.
  4. sammenlign ikke med andre børn: når du ofte sammenligner, kan dit barn begynde at tvivle på sig selv og føle: “jeg skal være den bedste for at være god nok.”
  5. ignorer eller udskam ikke dit barn, når det fejler: resultatet er, at dit barns indre usikkerhed og angst for at fejle vokser.

5 faktorer, der beskytter dit barn mod at udvikle impostor syndrom

  1. fokuser på indsats snarere end resultater: det hjælper dit barn til at være indre-styret og vedholdende i mødet med udfordringer og dårlige resultater. Dit barn lærer: “jeg kan tabe en kamp og alligevel klare turneringen godt.”
  2. støt dit barn, når det oplever nederlag og modgang: skab et miljø, hvor det er trygt at tale om det, der er svært, og hvor du lærer dit barn, at der er mere end én løsning på livets problemer.
  3. fremhæv dit barns forcer, evner og kompetencer: lær dit barn at værdsætte og udfolde sine interesser, talenter og potentialer.
  4. opbyg realistiske forventninger: hjælp dit barn til at stille udviklende krav, der er opnåelige og tager udgangspunkt i dit barns egen udvikling – og ikke i det, der passer til andre børn.
  5. Vær et godt eksempel: ved selv at anerkende dine succeser, lære af dine fejl og stille realistiske krav, viser du dit barn, at det trygt kan følge i dine fodspor.

Opvæksten sætter rammer for, hvordan du som voksen kan tackle situationer, der kan udløse impostor fænomenet. Husk, at du og din partner ikke er bundet af fortiden, og at særligt i parforholdet er det muligt at udfordre og overvinde de gamle ‘sandheder’, der knytter sig til impostor syndromet. Hvorfor? Fordi vores dybe følelser og antagelser i høj grad formes, vedligeholdes og udfordres i de helt nære relationer.

Sådan bryder du 6 destruktive mønstre, der knytter sig til impostor fænomenet

Martin Hoecker og hans kolleger beskriver 6 vigtige faktorer i impostor syndromet, der første gang blev undersøgt af den amerikanske forsker Pauline Rose Clance, og siden er blevet udviklet og uddybet af andre, som gennem årene har forskeret i impostor fænomenet [7] [9].

Nogle mennesker genkender alle faktorer, andre kun en enkelt eller to. For hver faktor kommer vi med et eksempel på, hvordan du kan bryde det destruktive mønster, der er drevet af impostor syndromet.

1. Impostor cyklus:

Du står over for noget, der vækker oplevelsen af at skulle præstere, og dit respons sætter impostor cyklussen i gang på én af to måder:

1. over-forberedelse: du lægger mere arbejde i ting, fordi du oplever mindreværd, og du tolker din større indsats som ‘bevis’ på, at du bedrager.

Eksempel: Tina står hver morgen op en time før Henrik og deres to børn for at pleje sin hud, sætte sit hår, lægge makeup og sikre sig, at hun ser godt ud, inden de skal kysse godmorgen. Tina er vokset op med en mor, der bittert gentog, hvordan hendes far fandt en anden, som så bedre ud, og at sex er det vigtigste for mænd. Tina føler ingen lyst selv, men tager ofte initiativ til sex og afviser aldrig Henrik seksuelt. Hun er overbevist om, at Henrik vil forlade hende, hvis hun røber sin hemmelighed.

Hvordan kan mønstret brydes? Tina skal erkende, at hun ser parforholdet gennem impostor fænomenets briller. Hun må øve sig i at forberede sig mindre og erfare, at Henrik alligevel elsker hende og bliver i forholdet. Det er samtidig virkelig vigtigt, at hun styrker selvkærligheden, mærker sine grænser, taler om sin lyst og bevæger sig fra mindreværd til ligeværd. Læs også artiklen om at løse problemer med seksuel lyst.

2. udskydelse: Du er så urolig for at blive afsløret som ikke god nok, at du udskyder opgaver, laver overspringshandlinger og gør ting i sidste øjeblik, hvilket øger frygten for at være en bedrager.

Eksempel: Jacob skal være sammen med Benedictes to vennepar i weekenden, og han er den eneste i selskabet, der arbejder i en kreativ branche og ikke har en akademisk uddannelse. Han føler sig underlegen, udskyder forberedelser til middagen, kommer alt for sent hjem fra sin cykeltur og kritiserer Benedicte, inden han med hjertet i halsen skynder sig at lave en udsøgt middag, som imponerer hele selskabet. Jacob er vokset op med konstant kritik fra sin mor og far og er overbevist om, at Benedicte snart vil blive træt af ham og gå.

Hvordan kan mønstret brydes? Jacob skal bearbejde det skjulte mindreværd, der giver ham en trang til at ramme Benedicte, hvor hun er mest sårbar, f.eks. ved at komme for sent og kritisere hende – også kendt som saboterende adfærd.[9] Først når han inviterer Benedicte ind bag masken og deler sine sårbare følelser, vil han kunne erfare, at hun bliver sammen med ham, selvom han indimellem føler sig usikker – akkurat ligesom andre mennesker. Læs også artiklen om afvisende/undvigende tilknytning i parforholdet. Og artiklen Passiv aggression. 10 tegn og 20 gode råd.

Både ved over-forberedelse og udskydelse med hastværk i sidste øjeblik gælder det, at de gode resultater, du opnår ved at præstere, kun giver en kort lettelse og ikke en varig god følelse. Indeni nager tvivlen stadig, fordi du endnu ikke har tilladt din partner se og elske det levende ansigt, der gemmer sig bag den præsterende maske.

2. Perfektionisme:

Perfektionisme udspringer af socialt mindreværd, hvor du føler ‘jeg er ikke god nok’, og andre vil kun acceptere mig, hvis jeg er perfekt. Det indre krav er, at du skal ramme rigtigt hver gang. Hvor perfektionisme hos nogle fører til, at man helt hører op med at præstere, fører perfektionisme hos impostor-ramte i stedet til en række toppræstationer, man ikke er i stand til at værdsætte.

Eksempel: Christian har gjort karriere som advokat og i årevis arbejdet 10 timer 6 dage om ugen. Julie er vred og føler, at Christian har sviget hende og familien. Christian var 6 år gammel, da hans far døde i en bilulykke, og hans mor har altid anerkendt ham for at ligne sin far, der var ‘den perfekte advokat’. Trods stor ydre succes har Christian inderst inde aldrig følt, at han kunne leve op til sin far, og han har frygtet, at Julie vil finde ud af det og miste respekten for ham. Uanset, hvor meget Christian anstrenger sig for at nå i mål, bliver milepælen hurtigt rykket videre, hver gang han når frem. Han har udviklet en hjertelidelse, børnene savner kontakt til ham, og forholdet til Julie er truet.

Hvordan kan mønstret brydes? Christian må forstå, hvordan impostor erfaringerne har drevet ham ud i endeløst overarbejde og bearbejde den skjulte sorg, længsel og mindreværd i forhold til sin afdøde far. Han må stille sig eksistentielt i en skillevej, hvor han vælger en ny retning i livet: med realistiske standarder og med en evne til at skelne mellem, hvornår han skal give 100 %, 90 % eller 80 % – og hvornår ting bare skal gøres. Kun sådan kan han træde ud af sin fars skygge, opleve sit eget værd og finde tiden til det, der bag masken er allervigtigst for ham: kontakten til Julie og børnene.

Perfektionismen bliver for mange mennesker et plaster på såret, når man oplever noget svært i sit liv og lukker sig inde med det. Det er en langt bedre løsning at fjerne plastret for at rense og hele såret gennem god kontakt til sig selv og positive relationer til andre.

Bogen The Impostor Cure har et inspirerende kapitel om perfektionisme, som meget tydeligt viser dig ulemperne og guider dig på vejen til et mere realistisk engagement. [11]

3. Behov for at være superhelt:

Denne faktor i impostor erfaringer handler om, at du oplever, at du skal være bedst til alt, og hvis ikke, så er du utilstrækkelig, forkert og ikke værd at elske.

For Sofie er det ikke nok at klare sig godt på arbejdet, hvor hun for et år siden er blevet leder. Hjemme skal hun lave ypperlig mad og desuden være en fantastisk mor, aktiv i frivilligt arbejde, dygtig til at spille klaver og en rigtig god partner. Mens Sofies egen mor næsten altid har været træt og syg, var moren til barndomsveninde energisk og perfekt. Det ‘rigtige’ opvækstmiljø, som Sofie oplevede hos sin barndomsveninde kæmper hun nu for at give til sin egen familie. Men Morten oplever, at Sofie lukker sig inde, virker stresset og forpint og aldrig har tid til at slappe af og bare nyde deres dejlige børn, hus og have.

Hvordan kan mønstret brydes? Sofie må se mere bevidst på venindens mor og forstå, at hendes stræben efter at ligne hende og være superhelt ikke kan helbrede det savn af kontakt til sin egen mor, hun har lidt under som barn. Det vil være en endeløs stræben uden forløsning, og det vil være mere selvkærligt at helbrede sårene på en mere bevidst måde. Sofie skal se sig selv udefra, kigge på sin maske og forstå de destruktive konsekvenser af at kræve så høje standarder på alle områder. Hun må opgive at behage alle andre, vælge mere bevidst, hvordan hun bruger sin energi og træne sig i at sige nej for at kunne sige ja til det vigtige.

Vilkår i samfundet, der lægger op til at både mænd og kvinder skal kunne klare arbejdslivet og familielivet med glans rammer ekstra hårdt, når der er en indre usikkerhed, som kan udviske de realistiske grænser. Mange af hverdagens superhelte har brug for at gøre op med myter, stereotyper, rollemodeller og idealer, som de i årevis har stræbt efter at leve op til. Læs også artiklen: Pleaser du? 15 tegn og 10 ting, du kan gøre.

4. Frygt for at fejle:

Denne faktor i impostor erfaringer handler om indstillingen til, hvordan man opnår læring og når frem til sit mål. Bag frygten for at fejle på selv helt små områder ligger der typisk en antagelse om, at fejl er et bevis på, at man er inkompetent.

Bjarke er forsker, introvert og meget ambitiøs. Det er normalt, at et stort antal artikler bliver afvist af de tidsskrifter, de sendes ind til, men Bjarke frygter hvert afslag og holder dem hemmeligt, mens han ruger over de fejl, han mener, at han har begået. I hans barndomshjem skammede man sig over sine fejl og nederlag, ellers var man ikke et ordentligt menneske. Mie oplever, at Bjarkes tanker alt for ofte svæver hen mod computeren og arbejdet, selvom han sidder sammen med hende i sofaen. Hun længes efter nærhed og reagerer ved at blive vred og påpege selv de mindste fejl, Bjarke begår i hjemmet. Dette bekræfter kun Bjarke i, at han ikke er værd at elske, når han begår fejl.

Hvordan kan mønstret brydes? Bjarke er nødt til at overveje, om han er enig i den indstilling til fejl, han er vokset op med. Når han kan tale åbent med Mie om sin usikkerhed, tolker hun ikke længere hans fravær som en afvisning af hende og forholdet. I stedet forstår hun, at Bjarke skal have hjælp til at bearbejde sin angst for at fejle, så han kan holde op med at internalisere nogle arbejdsvilkår, der ikke handler om ham som person. Når Mie bliver mere kærlig og mindre kritisk, får Bjarke en større tro på, at han er ok uanset hvad – og han vælger at begynde at se fejl som trædesten på vejen til målet.

Læs også artiklen Selvkritisk når du begår fejl? Her er 20 ting, du kan gøre.

5. Benægtelse af kompetencer og evner

Hjertet i denne faktor i impostor erfaringer er at afvise egen intelligens, erfaring, færdigheder og talenter. Man er tilbøjelig til at internalisere fejlene og tænke: “det her handler om mig” og eksternalisere succes og gode resultater med tanken om, at: “det her handler om held, tilfældighed, ydre faktorer, jeg ikke var herre over, gode forbindelser og at de endnu ikke ved, hvor lidt jeg kan…osv ”

Birgitte er glad for Søren, som hun har mødt efter hun er blevet skilt fra sin første mand, som var meget kritisk. Søren er varm og kærlig og anerkender Birgittes præstationer. Hun arbejder som leder på en behandlingsinstitution, hvor hun har gjort en stor forskel på stedet, og Søren oplever også, at hun er en god mor. Birgittes far fortalte hende en gang, at “hvis du får en høj karakter, så skal du ikke tro, at det er på grund af dig og få store ideer om dig selv.” Hun er ikke vant til at få anerkendelse i et parforhold, og jo flere komplimenter Søren giver hende, des mere lukker hun i og tænker på at afslutte forholdet. Hun ved, at det kun er et spørgsmål om tid, før Søren gennemskuer hende og går fra hende, ligesom eks-manden gjorde. Og så er det lettere at få det overstået, inden hun bliver alt for glad for ham.

Hvordan kan mønstret brydes? Birgitte skal finde indre standarder, som hun tror på, når det gælder vurderingen af andre mennesker. Dem skal hun først træne i at bruge på sig selv nu og her, og gradvist kan hun gennemgå sin livshistorie for at begynde at værdsætte alt det positive, hun har stået for og bidraget til. Når hun har en mere solid og kærlig indre platform at stå på, bliver hun mindre truet af anerkendelse, og gradvist kan hun øve sig i at lytte mindre til et ekko af farens stemme – og i stedet tage Sørens ord ind i sit hjerte og forandre sin selvforståelse.

Der er forskel på usundt mindreværd og sund ydmyghed:

  • Usundt mindreværd er baseret på en negativ indre stemme – ofte et ekko af en kritisk forælder eller søskende – der nedgør de kvaliteter, positive kendetegn og værdier, du står for. Og som hæmmer din selvfølelse.
  • Sund ydmyghed handler om at værdsætte og være taknemmelig for dine talenter og gaver. Både de medfødte og tillærte. De positive følelser kan motivere dig til at bruge dit potentiale mere fuldt og helt. Og på den måde glæde både dig selv og andre.

6. Frygt for succes:

Frygten for succes kan have mange kilder, men en af de hyppige handler om, at man har bortforklaret positive resultater med ydre omstændigheder. I disse tilfælde vil en succes ikke føles velfortjent. Den vækker derimod uro: hvornår opdager de, at jeg i virkeligheden ikke kan så meget?

Mathias havde længe ønsket sig et barn med Clara og efter at de havde prøvet i 3 år lykkedes det. Clara var lykkelig og roste Mathias for den støtte han havde givet hende, mens hun havde det allersværest og frygtede barnløshed. Hun tilføjede, at hun var overbevist om, at han ville blive en god far. Mathias fik straks en knude i maven og begyndte i sit indre at afvise den store støtte, han havde givet, som ren og skær held og tilfældighed. Han var vokset op med en syg mor, og havde altid følt sig som en fiasko, fordi han ikke kunne hjælpe hende godt nok. Hvad ville der ske, når Clara opdagede, at han i virkeligheden ikke var god til at give støtte, hjælp og opbakning?

Hvordan kan mønstret brydes?

Mathias må bearbejde tilbøjeligheden til at tolke sit nuværende forhold til Clara med det negative filter, der hører til oplevelserne af hans mor. En dybere forståelse af – og kærlig omsorg for –  hvad han har kæmpet med som barn, kan give ham modet til at se på sit nuværende liv med nye øjne. Han kan dele sin tvivl og usikkerhed med Clara, og en mere åben kommunikation med hende kan hjælpe ham til at forstå, at han selv har bidraget til den positive udvikling i forholdet.

Har du impostor erfaringer kan succes føles ensomt. Det er svært, når partneren – såvel som familien eller de gode venner – er glade på dine vegne og anerkender dig. Oplevelsen er: “I forstår jo ikke, hvordan det i virkeligheden er, og jeg er alene om at vide det.” Midt i denne ensomhed findes frygten for en anden form for ensomhed, der vil opstå ved at blive afsløret og forladt. Derfor er det vigtigt at bearbejde impostor erfaringerne, så det bliver muligt at føle sig mere hjemme i livet og mere forbundet til dig selv og din partner.

Har du vanskeligheder med dine impostor erfaringer, der er svære at få has på?

Så kan du med fordel afprøve nogle af de veje, vi har beskrevet her i artiklen og søge mere viden i anbefalede bøger, artikler og seminarer. Du kan også i et stykke tid skrive en journal, hvor du noterer de gange, hvor dine impostor erfaringer i parforholdet er svage, og de gange de er stærke. På den måde kan du begynde at observere og lære af dine erfaringer – og derved finde flere løsninger.

Eksemplerne her i artiklen er alle opdigtede, men illustrerer de problemstillinger, vi ofte møder i vores individuelle samtaler og parsamtaler, når der er impostor erfaringer på spil. Både individuel og parsamtale kan hjælpe, men parsamtalerne har den fordel, at de meget effektivt bryder vanen med at lukke sig ind og skjule sig, når noget er svært.

Udvikling gennem parsamtaler

Vi anbefaler, at du overvejer at læse bogen Hold mig af Sue Johnson, der giver konkrete redskaber til at kommunikere konstruktivt om din sårbarhed til din partner og derved opnå en mere kærlig og tryg kontakt til de sårbare og usikre dele af dig selv såvel som til din partner. Bogen er en omsorgsfuld og begavet vejviser fra verdens førende ekspert i emotionsfokuseret parterapi. [12]

Emotionsfokuseret parterapi er evidensbaseret, og vi har erfaret, at den er meget velegnet til at bearbejde impostor erfaringer i parforholdet. I DR-programmet Vi kæmper for at overleve med vores supervisor Jette Simon kan du opleve eksempler på, hvordan emotionsfokuseret parterapi gør det muligt at gå ‘bag masken’, bearbejde usikkerheden og få en dybere kontakt og forståelse.

Udvikling gennem individuelle samtaler

Det er efterhånden veldokumenteret, at impostor erfaringer kan føre til, at du  ikke kun hæmmer dit potentiale i arbejdslivet, men også får problemer med balancen mellem arbejdsliv og privatliv og risikerer at få stress-relaterede symptomer. Stærke impostor erfaringer går ofte hånd i hånd med angst, depression, lavt selvværd og sår fra barndommen. Flere forskere understreger derfor vigtigheden af at opdage tegn eller advarselssignaler på, at du kæmper med andet og mere end dine impostor erfaringer [2]

Du kan sagtens have vænnet dig til at være nedtrykt og ængstelig og tro, at det er helt normalt, selvom du i virkeligheden har det alt for hårdt. Ved kun at fokusere på dine impostor erfaringer, er der med andre ord risiko for at du kommer til at overse kendetegn på udbrændthed, angst og depression, som er vigtige at behandle samtidig med, at du bearbejder impostor erfaringerne.

Når du er opmærksom på muligheden for eventuelle andre vanskeligheder og får has på dem, er der mindre sandsynlighed for, at de ‘bag om ryggen’ forhindrer dig i at bearbejde impostor erfaringerne og opnå varige gode resultater.

Var du glad for denne artikel om at håndtere udfordringer med impostor erfaringer? Så er du velkommen til at tilmelde dig nyhedsbrevet, der ca. hver 3 uge kommer med lignende gratis artikler og gode råd.

Du er velkommen til at kontakte os

Skriv til os på kontakt@sensitiv.dk, hvis du ønsker mere viden om vores arbejde med at bearbejde impostor erfaringer i parforholdet og/eller genkende psykiske lidelser, der i det skjulte kan fastholde dig eller give tilbagefald, selvom du i en periode har følt dig mere fri for impostor-relaterede problemer.

Vi har over 20 års erfaringer med evidensbaseret terapi i privat praksis. Nedenfor kan du læse mere om impostor erfaringer blandt særligt sensitive og introverte.

Særligt sensitive og/eller introverte har nogle fælles udfordringer i forhold til impostor erfaringer

I vores daglige arbejde har vi blandt andet observeret disse temaer, der er vigtige at tage højde for:

Det indre liv betyder ekstra meget. 

De antagelser, følelser og tanker, der hører til impostor erfaringer kan opleves mere intenst og påtrængende.

Anbefaling: bearbejd dine tanker og følelser. Forstå, at de ydre forhold i dit liv kan blive mere stressfremkaldende, end de behøver at være på grund af din fortolkning af dem. Her på hjemmesiden finder du f.eks. mange gode råd og et online seminar om at slippe grublerier, tankemylder og bekymringer. 

Påvirkelighed for det omgivende miljø: 

Opholder du dig i et positivt miljø, kan du tage det meget dybt ind.

Omvendt gælder det også, at et miljø med meget konkurrence, mange afvisninger og manglende støtte kan påvirke dig ekstra meget. Det handler bl.a. om, at sociale indtryk kræver mere af dit nervesystem at bearbejde.

Anbefaling: søg redskaber til at tackle din sociale påvirkelighed og lær at håndtere vrede og kritik bevidst og kompetent. Forsøg at styre uden om overansvarlighed, og vær desuden opmærksom på, om din egen og andres tilknytning er tryg, afvisende, ængstelig eller desorganiseret. 

Større risiko for at blive overstimuleret og stresset:

Samfundet er indrettet efter mennesker, som ikke har en høj grad af sensitivitet og desuden er ekstroverte.

Derfor vil der ofte opstå situationer, hvor dit nervesystem bliver udfordret af det ‘normale’, som er indrettet efter et nervesystem, der trives bedre med mange stimuli.

Anbefaling: Vær meget opmærksom på at prioritere brugen af redskaber til at få indre ro i hverdagen og lær at håndtere overstimulation og hurtigst muligt genfinde balancen

Opmærksomhed på nuancer og det subtile:

Hvis du er perfektionist og samtidig kan opfange mange fine nuancer i dine omgivelser, kan din perfektionisme få et større territorie at folde sig ud på.

Det kan derfor kræve mere energi at forsøge at leve op til de perfektionistiske standarder  – og ligeledes at standse tilbøjeligheden.

Anbefaling: bearbejd de høje standarder og se denne tilbøjelighed i samspil med, hvordan du er vokset op, og de budskaber, du har fået i din barndom. 

selvtillid og selvvaerd for teenagere og unge

Vanskeligheder ved konkurrence, misundelse og kritik:

Introverte oplever konkurrence mere negativt end ekstroverte, og mange særligt sensitive bliver overvældede.

Det gælder især, når andre bliver misundelige, kritiske og konkurrerer i stedet for at samarbejde.

Anbefaling: hold fast i dine kompetencer, selvom andre forsøger at holde dig tilbage. Sammenlign dig ikke med andre, men vend blikket mod de værdier, du står for, og de bidrag, du ønsker at give. 

Behov for mere enetid til at lade batterierne op:

Hvis perfektionismen og angsten for at bedrage hele tiden presser særligt sensitive og introverte til at arbejde videre og videre, udfordrer det enetiden.

Dels kan grublerierne gøre det svært at slappe af i enetiden og dels kan det være svært overhovedet at tillade sig selv at tage denne vigtige tid til sig selv.

Anbefaling: Husk, at du ikke nødvendigvis får mere ro ved at være alene og lade batterierne op, hvis du samtidig skruer op for selvkritik, grublerier over fortidens fejl og bekymringer for fremtiden. Lær at tøjle dit sind og fokuser konstruktivt, når du har tid til at slappe af og lade op. 

Nedvurdering af særligt sensitive og/eller introverte personlighedstræk:

Hvis du har været meget sammen med andre, der har oplevet dig som mærkelig, genert, asocial, alt for følsom osv. kan det have påvirket din selvforståelse negativt.

Det gælder især i din opvækst. I givet fald kan du have dybe følelser af at føle dig anderledes og mindre værd.

Anbefaling: sæt fokus på, at det kan være positivt at være forskellig fra andre. Forsøg at finde hvile i et ligeværd i stedet for at stræbe efter at kompensere gennem en maske af mereværd, som skjuler din dybere usikkerhed indeni.

Alle disse udfordringer er vigtige at medtænke, når du som særligt sensitiv og/eller introvert bearbejder impostor fænomenet.

Susan Cain har skrevet bogen Ro, der bl.a. handler om i hvor høj grad introverte og særligt sensitive oplever, at de er nødt til at tage en maske på for at få andres accept – og hvor vigtigt det er, at masken ikke tager over i en grad, så du mister dig selv.

Bøger og forskningsartikler: 6 vigtige pointer om impostor syndromet

1. Til individuel vurdering af impostor erfaringer findes der forskellige spørgeskemaer, og der arbejdes i forskningen på at sikre en ‘gold standard’ inden for målingen af impostor fænomenet [1]

2. Nogle mennesker genkender få tegn på impostor erfaringer, som de ikke oplever så ofte, mens andre genkender næsten alle tegn og er meget præget af det.

3. En lav grad af impostor erfaring er udbredt, nogle studier antager, at op mod 3 ud af 4 genkender impostor erfaringer, men andelen varierer med den gruppe, der undersøges, og de konkrete målemetoder, der tages i brug [2]

4. Impostor erfaringer er bl.a. sat i sammenhæng med problemer med balance mellem arbejdsliv og privatliv, lavt selvværd, lav selvtillid, stress symptomer, angst, depression, trang til at tilpasse sig andre (self-monitoring) og utryg afvisende/undvigende tilknytningsstil. [2] [3] [4] [5]

5. Undersøgelser af impostor fænomenet har traditionelt fokuseret på fagligt mindreværd, men der er samtidig forskere, som peger på, at der også er mennesker, som kæmper med impostor erfaringer i privatlivet og/eller deres parforhold. [4] [5] [6] [7] [8]

6. Flere forskere anbefaler, at du – hvis du i høj grad kæmper med impostor erfaringer – får psykoterapi hos en terapeut, der arbejder med evidensbaserede terapeutiske tilgange og har indgående erfaring med at genkende og behandle de øvrige vanskeligheder og/eller psykiske lidelser, der ofte går hånd i hånd med en høj grad af impostor erfaringer. [2] [9]

1. Impostor Phenomenon Measurement Scales. A systematic review.  Frontiers in Psychology. April 2019.

2. Prevalence, Predictors and Treatment of Impostor Syndrome: A Systematic Review. Journal of General Internal Medicin. December 2019

3. A Descriptive Correlational Study to Asses the Impact of Impostor Syndrome on Burnout among Currently Working Employees. International Journal of Advanced Research. Januar 2023

4. Interpersonal Manifestations of Attachment Avoidance. The Moderating Role of Impostorism. Personality and Individual differences. Februar 2020

5. The Impostor Phenomenon: Overcoming Internalized Barriers and Recognizing
Achievements.
The Vermont Connection, 34(1) 2013.

6. Harvey, J. C., & Katz, C. (1985). If I’m so successful, why do I feel like a fake?: The impostor phenomenon. New York, NY: St. Martin’s Press.

7. The Impostor Phenomenon. Pauline Rose Clance. Peachtree Publishers. 1983.

8. The Secret Thoughts of Successful Women: Why Capable People Suffer from Impostor Syndrome and How to Thrive inspite of it. Valerie Young, Crown Business, 2011

9. The Impostor Phenomenon. National Library of Medicine. 2022 Elementer fra artiklen findes også i bogform fra 2023. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36251839/

10. The Relationship Sabotage Scale

11. The Impostor Cure. Jessamy Hibberd. Octopus Publishing Group. London. 2019.

12. Sue Johnson, S. Hold mig. En vejviser til varig kærlighed. Forlaget Mindspace. 2017

Få mere viden og flere redskaber ved at skrive til kontakt@sensitiv.dk for at stille et spørgsmål eller booke en samtale.

Ønsker du mere gratis information?

Tilmeld nyhedsbrevet, som ca. hver 3 uge kommer med gratis artikler, der ligesom denne artikel giver dig viden og vejledning til hverdagen – og få kapitel fra en af vores bøger og uddrag fra et af vores kurser i gratis gave.

Psykolog, Lise August & Psykoterapeut, Martin August

Vil du vide mere?

Har du spørgsmål til vores seminarer, bøger, individuelle samtaler eller parsamtaler, er du meget velkommen at kontakte os.

Tilmeld og få gratis gaver fra Sensitiv.dk

Berig hverdagen med inspiration og ny viden til dig selv eller dit barn.
Tilmeld og få gratis gaver!


 

BOG
Sensitive Børn

BOG & VIDEO
Kursus

BOG
Sensitive Børn og Voksne

DOBBELT DVD
Særligt Sensitive

Sensitive Voksne

SENSITIVE
VOKSNE


Sensitive Børn

SENSITIVE
BØRN


Pskykoterapi

BOOK
SAMTALE


Indre ro kurser

KURSER
& GRUPPER